Jak złowić karpia?
utworzono: 2010/07/05 21:23
Drodzy koledzy na widocznym zdjeciu jest zbiornik na ktorym lowie i nie moge zlowic karpia z tego co sie dowiedzialem jest tam okolo 50 karpi do 20kg duzo leszcza do 5kg szczupak i plotka presja wedkarska dosc duza wielu wedkarzy podpowiada zeby lowic zaraz przy trzcinach poniewaz kazdy wedkarz konczac lowienie wzuca zanete blisko brzegu dlatego karpie podchodza blisko glebokosc do 2 m raczej bez zawad zaczynalem lowic METODA ale nic leszcze owszem biora ale mam juz ich dosc CHCE KARPIA :) UZYWAM KULEK POP-UP I ZWYKLYCH miejscowi mowia ze dobra jest mielonka i kielbaski peperanni ale i na to nic i moje pytanie jest takkie czy leszcz moze wyploszyc z lowiska karpia i czy karpie moze sa juz tak pokute przez te lata ze poprostu sa bardzo bardzo ostrozne i sie boja jesli tak to czy mozna temu jakos zaradzic?
[2010-07-05 21:23]
Witam, spróbuj kilkudniowego nęcenia kukurydzą z konopiami, pelletem z halibuta, pokruszonymi kulkami dodaj stymulatora apetytu, zalej olejem rybnym, wymieszaj i nęć kilkadziesiąt metrow (50-60) od brzegu. Nęć rakietą, co drugi dzień. Na włos załóż kulkę rybną 21 mm użyj worka PVA. włóż tam przynętę, wsyp kilka kulek, pokruszony i cały pellet całość zalej olejem rybnym i zarzuć w zanęcone miejsce. teraz czekaj cierpliwie kilka (6 - 8) godzin. Cierpliwość to ważna cecha. Spróbuj łowić wczesnym rankiem, popołudniu lub nocą. pozdro!
[2010-07-06 20:30]
Leszcz może wypłoszyć karpia. Czytałem to w "WW".
i rób tak jak napiał kolega wyżej.
[2010-07-06 20:37]witam
sprubój znależć wypłycenia lub łów przy czcinach ale z przeciwnego brzegu abo miejc gdzie na dnie jest roślinność i łow na jej skraju. Co do nęcenia i przynęty zrób tak jak kolega wyzej napisał z tym że ja bym nęcił co dziennie przez 6dni póżniej dzień przerwy przed zasiadką i na zasiadce delikatnie podneć. Jeśli przynety tzw. śmierdzuchy niepomogą sprubój truskawki i wanili o tej poże roku powinło pomóc
[2010-07-08 17:57]jeśli są leszcze 5kg to zrezygnuj z kukurydzy i konopi bo nie odgonisz się od nich zanęcaj zanęto selektywno sama kulka 18-20 do tego granulat tej samej wielkości 30-40 kulek ,do tego 0,5kg granulat,nęć co drugi dzień potem dzień przerwy i siadasz na 12h.Powodzenia
[2010-07-08 19:42]
ok ale te necenie to chyba nie najlepszy pomysl bo anglole tak nie neca niechce by mnie z wody wyzucili oni 10 kulek 14mm i wszystko CHODZI mi bardziej o to jak przechytrzyc te karpie bo one byly juz tyle razy ukute ze sie poprostu wszystkiego boja czy to mozliwe?
[2010-07-08 19:44]
spróbuj kulek fluo ,a co do nęcenia to nie wydaje mi się żeby angole mieli coś przeciwko w końcu to oni zapoczątkowali karpiarstwo i ich nęcenie,albo spróbuj tak jak oni
[2010-07-08 19:51]