Jak złapać karpia lina w zamulonym zbiorniku?
utworzono: 2009/06/20 11:18
Mam pytanie. Jak zlapac dorodnego karpia lub lina w zamulonym zbiorniku na splawik?? Jaka zastosowac zanete i przynente?? Prosze o pomoc:) [2009-06-20 11:18]
Mój wujo i z resztrą ja też sie przekonalem ze na większe karpie tak od 6 kg, dobrze będzie dac na haczyk chleb i na powierzchnie, a hanger da nam znać kiedy zaciąć [2009-06-20 21:40]
No mzna karpia na chleb ale ...
kiedy karpie nie chcą zerować przy powieszchni to się ta metoda nie sprawdzi.
A więc jeśli zbiornik jest zamulony proponuję nie uzywać ciązkiej zanęty ale takiej która rozbije się od razu po wpadnięciu do wody,wtedy opadnie na dno rozdrobniona i nie bedzie zapadać sie w muł.
Ta zanęta to najlepiej jakaś krpiowa z dodatkami kukurydzy,ciętych rosówek,pociętych w kostkę gotowanych ziemniaków.
Przynęta według uznania ale najlepsza bedzie jakaś którą dodajemy do zanęty. [2009-06-21 10:19]
witam , jesli w zamulone dno rzucisz kukurydzę , ziemniak, rosówkę czy jaką kolwiek ciężką przynętę, zapadnie sie w muł , nawet biały robal szuka miejsca do ukrycia się , zastosuj przynętę pływającą , tak jak ci napisali chleb czy bułka , ryż preparowany ipt. i truchę dłuższy przypon to twoja przynęta bedzie się unosić nad dnem i masz większe szanse że ryba ją zauważy [2009-06-21 18:12]
Po pierwsze zalezy od cięzaru przynęty,i twardości mułu.Po drugie nie słyszałeś ze ryby bardzo często szukają jedzenia własnie w mule a jeśli zauwazą na powieszchni mułu sypką zanętę która się nie zapada i poczują zapach to z pewnością będą chciały pogrzebać sobie w mule ;) [2009-06-21 18:40]
Czytając powyżej wpisy zastanawia mnie dlaczego nikt nie wpadną na pomysł z kulkami proteinowymi pływającymi. One maja taka zaletę że utrzymują się nad dnem kilka cm i daje możliwość karpiowi zważeniu naszej przynęty oraz uniknięciu zaczepów. A jak jest to dno porośnięte roślinnością lub zalegające mułem to warto właśnie je używać. POZDRO Robert :) [2009-06-23 19:12]
Kulki są bleee...
a tak na powaznie to raczej nie przyniosa efektów bez nęcenia nimi,i jesli karpie nie znają kulek to duzo skuteczniejsza bedzie kukurydza. [2009-06-23 19:32]
To juz bardziej skomplikowana sytuacja.
Ekspertem nie jestem więc lepiej posłucham rad kolegów.
[2009-06-23 20:09]
myśle,że jeżeli jest muł to trzeba tak namoczyć zanęte,żeby się kule rozbiły zanim opadną na dno.na spławik kulki odpadają raczej,więc jednak kuku,ciasto, robaki. zobacz na co łowią inni-to zawsze jakaś wskazówka [2009-06-23 20:19]
witam , może się powtórzę , ale wczoraj złowiłem na bardzo zamulonym zbiorniku dwa ładne amury i jednego karpia , właśnie na bułkę , kukurydza leżała tak jak ją wrzuciłem a na bułkę miałem praktycznie zawsze jakies skubniecia , no i oczywiście te ładne rybki , robal też sie nie spisał , wiec przeszedłem na bułkę i efekt murowany [2009-06-24 08:09]
na lina osobiście proponuje ci kukurydze ja łapałem na to ładne linki też na zamulonym zbiorniku , natomiast na karpia pszenice preparowaną którą kupisz w sklepie wędkarskim lub białe robaki oraz rosówka ;D dobry jest też kawałek anansu karpie są wybredne musisz szukać przynęty ;) pozdro [2009-06-24 19:48]