Jak zasuszyć głowę szczupaka ?

/ 40 odpowiedzi
Mam  takie pytanko bo widziałem już kilkanaście razy zasuszone głowy szczupaków jako trofeum ale czy ktoś wie jak się to robi dokładnie bo ja nie mam o tym pojęcia???Z góry dzięki:):):):):):):):) 
bolo19975

1.Powiem ci tak na poczatek dokladnie wyczysc glowe z miessa i krwi (poniewaz pozniej glowa ma nieprzyjemny zapach) 2.glowa musi byc dobrze wysuszona (najlepiej wystawic ja na 2/3tygodnie na slonce) 3.gdy chcesz ze by glowa szczupaka wygladala lepiej mozesz glowe szczupaka pomalowac lakierem (takim np do drewna)  na koniec wystaw glowe szczupaka na widoczne miejsce ... (2012/04/04 16:18)

dark rod5

zrób tak :oczyść głowę jak się tylko da . z krwi mięsa. umyj ją potem. następnie poczekaj z tydzień aż wyschnie i zalej ją żywicą :) (2012/04/04 16:32)

Randal

http://kolo13.strefa.pl/preparowanie.html (2012/04/04 16:32)

Zander51

Mam  takie pytanko bo widziałem już kilkanaście razy zasuszone głowy szczupaków jako trofeum ale czy ktoś wie jak się to robi dokładnie bo ja nie mam o tym pojęcia???Z góry dzięki:):):):):):):):)

Daruj to sobie Marek, a przynajmniej nie chwal się. A już broń boże nie wstawiaj tutaj fotek, bo trafi się kilku, że ci żyć potem nie dadzą...
(2012/04/04 17:25)

jasin38

Sposób 100%-wy. Suszenie po oczyszczeniu dokładnym czy nie, nie zdaje rezultatu. Przerabiałem już wszystkie możliwe dla laika sposoby. Sól, potem suszenie na słońcu i w rezultacie zawsze to samo-Lęgnące się robale. Od kilku Lat w garażu mam 2 baniaki formalin i to wystarczy. Musisz użyć  10% roztworu formaliny. Formujesz łeb, tak jak chcesz żeby wyglądał na wieki:) i wsadzasz go do tego roztworu na 24 godziny( nie można z tym przesadzić bo zrobi się biały , brzydki nalot). Nic go nie ruszy, wszystkie bakterie zabite i procesy gnilne zatrzymane. Po wyjęciu z tego roztworu przechowuję trofeum około  6 miesięcy w suchym miejscu( strych). Na koniec zostaje lakierowanie i przygotowanie brzozowego plastra drewna(ale to już  inna bajka) w celu powieszenia łba na ścianie.
Pozdrawiam. Tu znalazłem link z procedurą:
http://kolo13.strefa.pl/preparowanie.html (2012/04/04 17:57)

u?ytkownik39933

no i prawidlowo bo nie ma wiekszego obciachu jak suszenie łba ryby ,wynalezli teraz cos takiego jak aparat fotograficzny (2012/04/04 18:48)

Pitbul

Oczywiście możesz obciąć. Możesz według podanych sposobów zasuszyć, zaimpregnować. Po co ?Byłeś nad wodą i wygrałeś pojedynek. Zostaw sobie fotki w okolicznościach przyrody. To więcej warte niż "jelenie rogi nad powałą".Szanuj pokonanych. Nie życzę by Twoja Żona przybiła kiedyś Twoje rogi na ścianie.Jedni maja parcie na szkło inni na ścianę....Warto ścianą zabijać klimat znad wody ?Sciany zostaw żonie ;)T. (2012/04/04 19:19)

withanight88

no i prawidlowo bo nie ma wiekszego obciachu jak suszenie łba ryby ,wynalezli teraz cos takiego jak aparat fotograficzny

Lepiej takiego karpia wypreparować, si ? :)) (2012/04/04 19:19)

u?ytkownik39933

najpierw go złow a puzniej sie bedziesz martwil (2012/04/04 19:24)

withanight88

najpierw go złow a puzniej sie bedziesz martwil

Złowisz mi ? Bo ja maty nie mam i mi nie weźmie... (2012/04/04 19:44)

Pitbul

najpierw go złow a puzniej sie bedziesz martwil

Złowisz mi ? Bo ja maty nie mam i mi nie weźmie...

With ! nie cwaniakuj. Zaczynasz od (początku swych wypowiedzi) offtopizować wątek :(T (2012/04/04 19:48)

u?ytkownik39933

dobrze powedziane,raczej tym bez maty nie grozi  (2012/04/04 19:51)

egzekutor

na piecu dwa miesiace , później lakier bezbarwny w spraju i gotowe. zamiescilbym zdjęcie ale widzac wpisy wyżej odpuszcze sobie (2012/04/04 21:08)

jasin38

To jest jakaś debilna dyskusja. Gościu pisze konkretnie jak spreparować łeb a ci aktywni, na wszystkich możliwych postach pie....lą o robieniu zdjęć. Gdzie jest admin, żeby to usunąć? (2012/04/04 22:05)

JOPEK1971

Oczywiście że można preparowac trofea,tak uwieczniało się kiedyś, gdzie ciężko było o aparat.Jak ktoś nie ma doświadczenia w preparowaniu,to wyjdzie mu suszek pomarszczony jak rodzynek z zapadniętymi oczyma;-)takiego czegoś na ścianę bym nie wrzucił... By dobrze wypreparowac łeb np.szczupaka,trzeba miec trochę sprzętu i talentu,a przede wszystkim formalinę,gips,strzykawkę z grubą igłą,przewiewne i suche pomieszczenie,itd.Więc chyba łatwiej jest cyknąc fotę,wywołac,wtawic w ramkę i na ścianę. (2012/04/04 22:27)

jarko68

mądra odpowiedz jeden woli łeb drugi rogi trzeci inne maskotki na ścianie a co to ma się do łowienia nie wiem.Kolega zapytał bo nie ma aparatu a ja nie mam żony i co wędkuję    (2012/04/04 22:33)

Pitbul

@jasin sorki. Już się poprawiam :) http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-spreparowac-rybe-1 http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-spreparowac-rybe-2 http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-spreparowac-rybe-3 :) T. (2012/04/04 22:55)

abra1990

Ja od razu mówię że jestem bezstronny odpowiadam na pytanie...
A więc znam jeden sposób od faceta który się tym zajmuje wypychanie biednych sarenek, jeleni itp...(cóż ktoś jest adwokatem, ktoś robi na budowie, a ktoś preparuje zwierzęta, trzeba nakarmić rodzinę) 

a wiec tak...

głowę ucinamy za skrzelami jakieś 2-3cm po co wyjaśnię za chwilę, czyścimy z mięsa krwi, strzępek, obsuszamy go wstępnie suszarką do włosów następnie robimy kąpiel w soli z dodatkiem płynu do naczyń, suszymy (w ten sposób pozbywamy się tego nieprzyjemnego zapachu) ,znowu kąpiel tym razem w zimnej wodzie, suszymy (delikatnie zimnym powietrzem).
Zabezpieczmy oczy i oczodoły w ten sposób iż pędzelkiem smarujemy lakierem bezbarwnym ,zasuszamy, rozwieramy pysk, najlepiej patyczkiem (z otwartą szczęką efektywniej się prezentuje) w miejscu styku dolnej i górnej wargi smarujemy lakierem do drewna, bezbarwny tak aby wzmocnić rozwarcie i wyeliminować ewentualne późniejsze zamknięcie paszczy.
suszymy suszarką. Dajemy dwa dni na wolne powietrze ,na odeschnięcie. Po tym czasie dokładnie malujemy całą głowę lakierem do drewna (bezbarwny) suszymy minimum 2 dni, po upływie tego czasu powtarzamy czynność stosując bezbarwny lakier w sprayu taki jak do aut. suszymy 3 dni. wyjmujemy patyk szczęka nie powinna się zamknąć, tak przygotowaną głowę obsadzamy na desce Brzozowej może to być słój z średnicy drzewa grubości około 3,5cm szlifujemy i lakierujemy, dajemy do odeschnięcia, po tym czasie z zapasu skóry który pozostał nam za skrzelami formujemy opaskę w dookoła głowy, przytwierdzany głowę za pomocą stalowych gwoździków stolarskich (z okrągłą główką) .aby zminimalizować widoczność opaski ze skóry malujemy ją lakierem barwnym w kolorze brzozy. Na dole "trofeum" ładnie jest wypalić lupą na słońcu datę i miejsce złowienia. gotowe... (2012/04/04 23:31)

Zander51

Kiedyś byłem młody i głupi i preparowałem łby szczupacze. Nawet całe szczupaki. Po latach nie moglem na tę "kolekcję" patrzeć i wyniosłem to z domu. Nigdy nie używałem formaliny...Większą radość daje wypuszczenie dużego szczupaka. A widok min kolegów bezcenne... (2012/04/05 00:45)

u?ytkownik39933

To jest jakaś debilna dyskusja. Gościu pisze konkretnie jak spreparować łeb a ci aktywni, na wszystkich możliwych postach pie....lą o robieniu zdjęć. Gdzie jest admin, żeby to usunąć?

co ty człowieku piszesz ,to ze jak ludzie tępią takie zachowanie to potrzebny jest administrator,nikt nikomu jak widze np. tym poscie nie ubliża tylko uswidamia jakie sa minusy takiego zachowania a po za tym dla prawdziwego wedkarza nie ma wiekszego obciachu jak taki łeb na scianie ,moim zdanie wedkarz powinien sie zastanowic przed zabiciem okazu ile taka ryba musi rosnac ,nie wspomnę juz o zabijaniu ikrzyc itd. ale po co najważniejsze jest mięcho i to zeby sie w domu pochwalic a potem sie okazuje ze np.szczupak 10 kg laduje w smietniku bo sie nie nadaje do jedzenia a łep po latach zżółknie i sie zakurzy ,ale mi pamiątka. (2012/04/05 13:23)

marek47

Dzięki tym którzy mi powiedzieli jak to zrobić, już zabieram się do roboty. Pozdrawiam marek47:):):):):):):):)P.S I dzięki że mi napisaliście żeby nie wstawiać takich zdjęci, wiadomo jacy są niektórzy. (2012/04/05 17:27)

Roxola

... pewnie głowa szczupaka była przechowywana w zamrażalniku od grudnia/oczywiście że tak/... no przecież... (2012/04/05 17:39)

marek47

No oczywiści że tak było, przecież jest okres ochronny hehe:):):) (2012/04/05 17:44)

marek47

A czy koleżanka Roxola mi coś sugeruje??? (2012/04/05 17:56)