Jak wypełnić rejestr połowu ryb?
utworzono: 2012/07/13 19:54
Witam, mam pytanie odnośnie rejestru... Jeżeli złowię 10 płotek to mam podać ich średnią wagę czy wszystkich złowionych razem? Tutaj zdjęcie mojego rejestru - Zdjęcie
[2012-07-13 19:54]
Jak dla mnie, w Twoim wypadku wystarczy podać ogólną ilość i ogólną wagę (oraz średnią wagę sztuki - masz na tyle miejsca w rejestrze). Ustwodawcy w sumie chodziło o wiedzę, ile kg danego gatunku ryb jest pozyskiwanych w danym akwenie.
Bardzo prosty i czytelny rejestr jest w Waszym Okręgu - po co tylko ostatnia rubryka - ustawa mówi o wpisie do rejestru zabieranych ryb a nie wszystkich złowionych.
[2012-07-13 19:12]
Witaj Karol 1102, WPIS DO REJESTRU;
1. Data np. 12 07 2012r.
2. Nr. łowiska np. J-10.
3.Gatunek Ryby np. płoć nr. 17
4.Ilość złówionych ryb np. 20szt.
5.Waga ryb, wpisujemy w domu po ich zważeniu z dokładnością do 0,1kg.
6.Długość ryb oznaczamy dla nast epujących ryb; troć wędrowna i jeziorowa,łosoś atlantycki, pstrąg potokowy,lipień, głowacica,szczupak, sandacz,sum,boleń,wegorz,karp,lin i brzana.
7. oznacz,wypuszczone literą W, zabrane literą Z.
Jeśli chciałbyś zabrać jakąś rybę do domu np. płocie w rubryce [wypuszczone\ złowione] wpisujesz ilość ryb np. złowiłeś 20szt. 10szt.wypuściłeś oznaczasz szt.10W, zabrane szt.10 Z.POZDRAWIAM
[2012-07-13 19:18]Witaj Karol 1102, WPIS DO REJESTRU;
1. Data np. 12 07 2012r.
2. Nr. łowiska np. J-10.
3.Gatunek Ryby np. płoć nr. 17
4.Ilość złówionych ryb np. 20szt.
5.Waga ryb, wpisujemy w domu po ich zważeniu z dokładnością do 0,1kg.
6.Długość ryb oznaczamy dla nast epujących ryb; troć wędrowna i jeziorowa,łosoś atlantycki, pstrąg potokowy,lipień, głowacica,szczupak, sandacz,sum,boleń,wegorz,karp,lin i brzana.
7. oznacz,wypuszczone literą W, zabrane literą Z.
Jeśli chciałbyś zabrać jakąś rybę do domu np. płocie w rubryce [wypuszczone\ złowione] wpisujesz ilość ryb np. złowiłeś 20szt. 10szt.wypuściłeś oznaczasz szt.10W, zabrane szt.10 Z.POZDRAWIAM
[2012-07-13 19:37]
A mam jeszcze jedno pytanie, czy jeżeli W Rejestrze jest Wpisane "Jezioro Duże - Lubasz" a jest również możliwość dojścia do tego Jeziora ze strony Miejscowości Sławno, to w rejestrze wpisać Sławno? Czyli wagę wpisać ogólną?
[2012-07-13 20:40]
Wczytaj się dokładnie w Rejestr, tam są łowiska oznaczone odpowiednią numeracją i takie numery łowiska wpisujesz, a jeśli nie ma, to wpisujesz nazwę łowiska z nazwą miejscowości położonej najbliżej. [2012-07-13 21:02]
pozwolę sobie odkopać,
ja mm inny problem jeżeli łowie na rzece A (należny do PZW i jest w rejestrze) to ją wpisuję,
ale ostatnio przemieszczałem się w dól rzeki znalazłem jej dopływ. Zapowiada się dość ciekawie, ale nie jest ujęty w rejestrze i tu moje pytanie, co mam wpisać? rzekę czy jej dopływ. Bo z tego co rozumiem, jeżeli rzeka jest ujęta w rejestrze a jej dopływ jest na terenie okręgu to panują na niej zasady PZW i wpisuję rzekę"A" z rejestru. Niestety zgłupiałem bo nigdy nie miałem tego problemu, zawsze łowiłem na wodach PZW bezpośrednio ujętych w zezwoleniu.
[2016-02-08 11:36]
Każdy dopływ ma jakąś nazwę.Jeżeli nie jest wymieniony w rejestrze to nie jest dopuszczony do wędkowania. [2016-02-08 13:39]
Zobacz sobie dokładnie w rejestrze - masz rubrykę nazwa obwodu rybackiego - to wpisujesz do rejestru i także rubrykę granice obwodu. W rubryce granice często jest zapis: wraz z wodami jej dopływów oraz wody starorzeczy i innych zbiorników wodnych o ciągłym dopływie lub odpływie do wód tego odcinka. Jeśli nie ma takiego zapisku to niestety. Czasem jest wręcz napisane z wyłączeniem i wypisana lista nazw rzek/dopływów. [2016-02-08 14:06]
A ja uważam,że rejestr połowu jest bez sensu.Jest archaiczny jak całe PZW.
Dobrze,że w poznańskim tego nie ma!
Albo łowię albo biurokracja- i to jeszcze nad wodą!
[2016-02-08 21:55]
A JA UWAŻAM ŻE REJEST POŁOWU JEST BEZ SENSU JEST ARCHAICZNY JAK CAŁE PZW,DOBRZE ŻE W POZNAŃSKIM TEGO NIE MA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ALBO ŁOWIĘ ALBO BIUROKRACJA I TO JESZCZE NAD WODĄ!!!!!!!!!
niestety dopiero zaczynam przygodę z wędkarstwem i muszę z wami się zgodzić, nie mam zamiaru zabierać żadnych ryb, wymyśliłem sobie to hobby żeby się odstresować po pracy, a tu regulamin prosty i do ogarnięcia ale nie dopracowany i widzę że zaczyna się czasami jego nadinterpretacja. Postanowiłem wpisywać rzekę ujętą w rejestrze a jej dopływy uważam za jej część.
Dziękuję za wyrozumiałość i zainteresowanie, powodzenia w połowach Panie i Panowie [2016-02-15 11:00]
Rejestr połowu jest potrzebny po to, żeby wędkarze zrozumieli, że są traktowani jak potencjalni złodzieje. [2016-02-15 12:37]
Rejestr połowu jest potrzebny po to, żeby wędkarze zrozumieli, że są traktowani jak potencjalni złodzieje.
Jakieś poważne argumenty w tym temacie czy gadasz aby tylko gadać ? [2016-02-15 12:48]
Rejestr połowu jest potrzebny po to, żeby wędkarze zrozumieli, że są traktowani jak potencjalni złodzieje. Tak to rozumiem, na mój chłopski rozum. [2016-02-15 13:03]
Rejestr połowu jest potrzebny po to, żeby wędkarze zrozumieli, że są traktowani jak potencjalni złodzieje. Tak to rozumiem, na mój chłopski rozum.
Oczywiście masz prawo odbierać pewne rzeczy jak Ci się rzewnie podoba , ale nie rozumiem o czym mówisz ? Jakiś konstruktywny argument lub rozwiniecie myśli ?
[2016-02-15 15:19]
Rejestr połowu jest potrzebny po to, żeby wędkarze zrozumieli, że są traktowani jak potencjalni złodzieje. Jeżeli złapię 5 kilo okoni na jednym łowisku, zabiorę je do domu, to mógłbym jechać na drugie łowisko i też złowić i zabrać do domu 5 kilo ryb, ale jeżeli mam już te ryby zapisane to nie będę miał odwagi zabierać więcej ryb tego dnia. Tak zrozumiałem potrzebę rejestrowania złowionych ryb. Złodziejami nazywam kłusowników, którzy okradają z ryb wędkarzy przestrzegających regulaminu. [2016-02-15 15:42]
To mamy całkiem odmienne zdanie . Dla mnie rejestry to bardzo potrzebna rzecz , pomijam oczywiście fakt ich wykorzystania przez PZW . Jakby system nie kulał , to rejestr połowu ryb byłby prawdziwą mapą zarybień dla każdego koła . No ale... :( [2016-02-15 18:01]
To mamy całkiem odmienne zdanie . Dla mnie rejestry to bardzo potrzebna rzecz , pomijam oczywiście fakt ich wykorzystania przez PZW . Jakby system nie kulał , to rejestr połowu ryb byłby prawdziwą mapą zarybień dla każdego koła . No ale... :(
Jędrula jak z danego zbiornika wedle rejestrów wędkarze wyłowili 1500 leszczy 500 karasi 2 liny i 2 szczupaki to czym trzeba zarybić? :)
[2016-02-15 18:12]
Jeżeli rejestr ma być pomocny w zarybianiu, to powinno się zarybiać proporcjonalnie do ilości wędkarzy na danym łowisku. [2016-02-15 18:35]
To mamy całkiem odmienne zdanie . Dla mnie rejestry to bardzo potrzebna rzecz , pomijam oczywiście fakt ich wykorzystania przez PZW . Jakby system nie kulał , to rejestr połowu ryb byłby prawdziwą mapą zarybień dla każdego koła . No ale... :(
Jędrula jak z danego zbiornika wedle rejestrów wędkarze wyłowili 1500 leszczy 500 karasi 2 liny i 2 szczupaki to czym trzeba zarybić? :)
Jakub , proporcjonalnie do strat . Czyli należy wyrównać stan ichtiofałny .Oczywiście powinien nad tym pracować ichtiolog .
[2016-02-15 18:41]
Jeżeli rejestr ma być pomocny w zarybianiu, to powinno się zarybiać proporcjonalnie do ilości wędkarzy na danym łowisku.
Absolutnie nie ! Powinno się wyrównać proporcjonalnie do wyłowionych ryb . Przelicz Kolego , każdy wędkarz hipotetycznie złowi w sezonie trzydzieści sztuk ryb . Wnioski nasuwają się same ; )
[2016-02-15 18:44]
Jakub , proporcjonalnie do strat . Czyli należy wyrównać stan ichtiofałny .Oczywiście powinien nad tym pracować ichtiolog .
A jeżeli w tym zbiorniku złowiono tylko 2 szczupaki i tylko 2 liny bo brak tam lina i drapieżnika? A łowi się tylko skarłowaciałe leszczyki i karasie? To wtedy też należy wyrównać? A skoro zatrudnia się już ichtiologa i robi sieciowe odłowy kontrolne to na tej podstawie można już operat opracować. Po co rejestry, które mogą wprowadzać w błąd? A co jak nad zbiornikiem zjeżdżają się samo no kill'e i nic nie wpiszą. To znaczy że zarybiać nie trzeba? A jak przyducha wybiła? i no kill'e na darmo kije moczyli? Tak mi się wydaje. Oczywiście mogą pomóc ale według mnie niewspółmierne są straty w porównaniu do korzyści związane z tą całą papierologią.
[2016-02-15 18:55]
To nie tak. Łowiłem na stawie, z którego wędkarze wynosili rocznie, kilka ton karasia srebrzystego, czy to znaczy żeby zarybiać karasiem srebrzystym. Te ryby, których brakuje w łowisku powinny być wpuszczane. [2016-02-15 19:12]
A jeżeli w tym zbiorniku złowiono tylko 2 szczupaki i tylko 2 liny bo brak tam lina i drapieżnika? A łowi się tylko skarłowaciałe leszczyki i karasie? To wtedy też należy wyrównać? A skoro zatrudnia się już ichtiologa i robi sieciowe odłowy kontrolne to na tej podstawie można już operat opracować. Po co rejestry, które mogą wprowadzać w błąd? A co jak nad zbiornikiem zjeżdżają się samo no kill'e i nic nie wpiszą. To znaczy że zarybiać nie trzeba? A jak przyducha wybiła? i no kill'e na darmo kije moczyli? Tak mi się wydaje. Oczywiście mogą pomóc ale według mnie niewspółmierne są straty w porównaniu do korzyści związane z tą całą papierologią.
Jakub , dobrze wiesz , że odłowy kontrolne nie istnieją , dlatego należy zaufać wędkarzom , którzy biorą ryby - to chyba obowiązek uwarunkowany przepisami o ile się nie mylę . PZW nie powinno ignorować wyników z rejestrów .''A co jak nad zbiornikiem zjeżdżają się samo no kill'e i nic nie wpiszą...'' - i tu jest najlepsze ! No właśnie , co wtedy ?! Zbiorniki NK , mają to do siebie , że zarybić trzeba mocno tylko raz , potem tylko pielęgnować i delikatnie uzupełniać straty . Rozumiem , że nie mówimy o takiej wodzie ale taka jest prawda . A co do przyduchy , wtedy koło powinno interweniować i wnioskować o wyrównanie populacji na podstawie własnych obserwacji .
[2016-02-15 19:29]
To nie tak. Łowiłem na stawie, z którego wędkarze wynosili rocznie, kilka ton karasia srebrzystego, czy to znaczy żeby zarybiać karasiem srebrzystym. Te ryby, których brakuje w łowisku powinny być wpuszczane.
Absolutnie , japoniec to jeden z największych wrogów polskich wód . Należy go kategorycznie zabijać i zabierać na patelnie . To szkodnik , niszczący populację naszego pięknego , złotego karasia i wielu innych ryb .
[2016-02-15 19:33]
Witaj Karol 1102, WPIS DO REJESTRU; 1. Data np. 12 07 2012r. 2. Nr. łowiska np. J-10. 3.Gatunek Ryby np. płoć nr. 17 4.Ilość złówionych ryb np. 20szt. 5.Waga ryb, wpisujemy w domu po ich zważeniu z dokładnością do 0,1kg. 6.Długość ryb oznaczamy dla nast epujących ryb; troć wędrowna i jeziorowa,łosoś atlantycki, pstrąg potokowy,lipień, głowacica,szczupak, sandacz,sum,boleń,wegorz,karp,lin i brzana. 7. oznacz,wypuszczone literą W, zabrane literą Z. Jeśli chciałbyś zabrać jakąś rybę do domu np. płocie w rubryce [wypuszczone\ złowione] wpisujesz ilość ryb np. złowiłeś 20szt. 10szt.wypuściłeś oznaczasz szt.10W, zabrane szt.10 Z.POZDRAWIAM
Mam pytanie. Dlaczego mam wpisywać ryby wypuszczone? Zlowię, wychaczę i wypuszczam. To po co wpisywać. czy przypadkiem nie jesteś za gorliwy?
[2016-02-21 12:25]