Profesor Miodek miał wykład na uniwersytecie. W trakcie
wykładu jeden ze studentów przerywa i pyta się profesora:
- Panie profesorze czy forma " porachuje" jest poprawna
Profesor po namyśle:
- W zasadzie tak, ale czy nie lepiej powiedzieć " już czas
panowie"
(2012/09/09 10:06)
Witam :) Czy to będzie "feeder" czy "fider" to ryba i tak słabo bierze ;P ....(2012/09/09 10:21)
...hahahahahahah
No właśnie jak zwał tak zwał - wyżej leszcza nikt nie podskoczy....a jak trzy dni posiedzi jeden z drugim bez brania na tym feederze ,to może dołożyć nazwe dziadostwo.
W centrum miasta __.. ale daleko od szosy??
:))))))))))))))))))))))wy macie problemy :))))))))))))))))
Ja kiedyś słyszałem w TV, że słowa zapożyczone z języków obcych np. z języka angielskiego można wymawiać zgodnie z ich pisownią lub zgodnie z ich obcojęzycznym brzmieniem. Z tego wynikałoby, że zarówno feeder jak i fider to poprawne formy. Ja osobiście mówię feeder i unikam na co dzień używania makaronizmów bo mam stajla :)
No właśnie, o to mi chodziło w moim poprzednim wpisie :)
(2012/09/10 00:01)![]()
u?ytkownik66015
Amerykanie mają "supermena", "spidermena", "batmena"(wymowa). A my oprócz dwóch pierwszych "menów" mamy "mana" - "batmana". Tak się utarło i zostanie na wieki wieków.Czesi mają to z głowy, bo mają netoperka. (2012/09/10 18:09)![]()
Diablo
Feeder czy fider ani tak ani tak albo i tak i siak. Bez różnicy. A jak już sie brać za poprawianie i pouczanie to dokładnie. Gdybyś do
Anglika powiedział fider to nie wiedział by o co chodzi. Prędzej będzie jakoś "fida" :) (2012/09/10 19:12)![]()
lynx
Amerykanie mają "supermena", "spidermena", "batmena"(wymowa). A my oprócz dwóch pierwszych "menów" mamy "mana" - "batmana". Tak się utarło i zostanie na wieki wieków.Czesi mają to z głowy, bo mają netoperka.
No właśnie. U nich wszędzie są brambory a my mamy ziemniaki, pyry, grule, kartofle. Na przestrzeni wieków tyle różnych nazw zostało spolszczonych, ze czepianie się tego czy tak się wymawia, czy tak to zakrawa nie na dokładnośc a na głupotę.
Uważam to na nabijanie postów a nas w butelkę. (2012/09/12 23:21)![]()
lynx
Aha. W samej Anglii nie wszędzie tez jest wymawiane fider. (2012/09/12 23:23)![]()
matdroo
a poprawnie po polsku i tak jest FIDER i nikt póki co tego nie zmieni:) (2012/09/13 00:52)![]()
matdroo
a poprawnej polszyzny warto używac żeby później nie mówic obleśnego słowa " włanczać" albo "szłem", "poszłem", " wziełem"... a do tego właśnie sie to wszystko sprowadza.Bądźmy Polakami i mówmy w języku polskim ! (2012/09/13 00:56)![]()
lynx
a poprawnie po polsku i tak jest FIDER i nikt póki co tego nie zmieni:)Mów co chcesz a i tak większość mówi feder i niewazne czy znają angielski czy nie. Jest chyba coś takiego jak spolszczenia, nie? (2012/09/14 20:36)![]()
khead
Amerykanie mają "supermena", "spidermena", "batmena"(wymowa). A my oprócz dwóch pierwszych "menów" mamy "mana" - "batmana". Tak się utarło i zostanie na wieki wieków.Czesi mają to z głowy, bo mają netoperka.
my mamy Najmana :D
temat, jak najbardziej sluszny, ale wydaje mi sie, ze powinnismy najpierw poznac swoje wlasny jezyk, np. stosowanie slowa bynajmniej.
tak sie zlozylo, ze na metode drgajacej szczytowki w PL mowi sie feder, bo tak czytaja ci, ktorzy nie znaja angielskiego (przeciez nie kazdy musi!). czepiac sie mozemy wszystkiego, ale czy jest sens? wiadomo przeciez o co chodzi, jak ktos napisze, czy powie po prostu feder. (2012/09/15 09:35)