Jak używać takiej podpórki do feedera i pickera ?
utworzono: 2012/03/14 15:49
Witam! Może ktoś wie jak się kładzie wedzisko na tą podpórke co jest na zdjeciu zamierzam kupić taka podpórke ale nie wyobrażąm sobie jak się jej używa. Moze ktoś mi pomoże? [2012-03-14 15:49]
Witam! Może ktoś wie jak się kładzie wedzisko na tą podpórke co jest na zdjeciu zamierzam kupić taka podpórke ale nie wyobrażąm sobie jak się jej używa. Moze ktoś mi pomoże?
jak nie wiesz i nie wyobrażasz sobie jak czegoś użyć,nie kupuj tego.
Po co mi sztaluga jak nie umie malować?
[2012-03-13 20:44]
Wbijasz to w ziemię i dolnik wędki wkładasz w te dwa oczka tak żeby wędka stała prawie pionowo.
[2012-03-13 20:50]
Ona mnie zainteresował po prostu i sie po prostu chciałem dowiedzieć jak sie ją stosuje. A z reszta załozyłem ten wątek dla ludzi którzy wiedzą jak tą podpórke praktykować, niestety pan nie wie i sie do nich nie zalicza. [2012-03-13 21:01]
To drugie to nie oczko tylko wspawany pręt zabezpieczający wędzisko przed przesuwaniem w dół, czyli miejsce na którym opiera się dolnik. Podpórki nie wbijamy pionowo lecz pod pewnym kątem. Przy wędkarstwie gruntowym zaleca się poluzowanie hamulca w celu zapobiegnięciu "porwania" wędki przez duże ryby. Połamania.
[2012-03-14 16:17]
Ona mnie zainteresował po prostu i sie po prostu chciałem dowiedzieć jak sie ją stosuje. A z reszta załozyłem ten wątek dla ludzi którzy wiedzą jak tą podpórke praktykować, niestety pan nie wie i sie do nich nie zalicza.
Wiem,jak tego użyć ale jest to prymitywny i niepraktyczny gadżet.
Dlaczego?
Dlatego że w chwili brania nie mogę natychmiast zaciąć.
Wpierw muszę wyciągnąć wędzisko z podpórki (tego oczka),to jest strata czasu i niepotrzebna ingerencja w zestaw i biorącą rybę.Dla mnie nie do przyjęcia np.przy braniu klenia gdy na zacięcie jest 1-3 s.
Podpórka ta wywodzi się od starych podpórek pod gruntówki które były ustawiane na "sztywno" w celu samozacięcia ryby.
[2012-03-14 16:29]
to nie jest prymitywny gadget jak ktoś wyżej zauważył tylko bardzo dobry uchwyt do feedera do wędkowania na rzece gdzie wędki stawia się niemalże w pionie. Jeśli chodzi o wędkowanie nad rzeką jest zdecydowanie lepsza niż tradycyjne podpórki. Sam takiej używam już 3 lata i jest super. [2012-03-14 17:54]
Zgadzam sie! Takie rozwiązanie jest niepraktyczne. Lepiej postaw kija na zwykłych podpórkach. Tyle nie na sztorc a na płask, ale w ten sposób zeby szczytówka wskazywała branie. chyba że używasz sygnalizatora brań. Mam nadzieje że, coś z tego zrozumiałeś :)
Połamania!
[2012-03-14 17:55]zgadzam się z kolegom Ja też używam tego niby prymitywu z powodzeniem Zmodernizowałem go rozcinając górne oczko tak aby wędka się mieściła a jednocześnie trzyma się nie wypadając na boki i nie ma problemu z szybkim zacięciem ryby
[2012-03-15 19:13]
Myślę że kolega model65 ma rację sam o takim rozwiązaniu pomyślałem zanim przeczytałem cały wątek zastanawiałem się nad nowymi podpórkami na rzekę do feddera i myślę że to dobre rozwiązanie.A żeby była bardziej stabilna i praktyczna można by ją było połączyć krótkimi pręcikami z drugą taką samą i mieć pod ręką stojak na dwie wędki.
[2012-03-15 20:13]
Myślę że kolega model65 ma rację sam o takim rozwiązaniu pomyślałem zanim przeczytałem cały wątek zastanawiałem się nad nowymi podpórkami na rzekę do feddera i myślę że to dobre rozwiązanie.A żeby była bardziej stabilna i praktyczna można by ją było połączyć krótkimi pręcikami z drugą taką samą i mieć pod ręką stojak na dwie wędki.Dodam jeszcze że bardziej praktyczne byłoby moim zdaniem zamiast dolnego kółka zamontować w jego miejscu krótką rurkę tak ze 2cm częściowo zaślepioną od dołu żeby dolnik wędki nie musiał stać na piachu
[2012-03-15 20:23]
Kolego moim skromnym zdaniem ten szmelc sie nie nadaje , przy łowieniu jakies drobnicy może bydzie dobre ale jeśli ci coś konkretnego pociagnie tego drucika wygnie , i plum
Proponuje własno ręcznie,
nie wiele roboty troche chęci , i nie ma opcji tego ruszyć.
O to zdiecia , mam zrobi wieksze mocniejzz od tego na suma i mniejsze do drobnego federka a takie uniwersalne to ten.
[2012-03-18 12:28]
Witam! Może ktoś wie jak się kładzie wedzisko na tą podpórke co jest na zdjeciu zamierzam kupić taka podpórke ale nie wyobrażąm sobie jak się jej używa. Moze ktoś mi pomoże?
słyszałem że ta podpórka jet dobra podczas łowienia na żywca [2012-03-18 22:12]