Może i zadam banalne pytanie lub takie które już gdzieś się przetaczało, Otóż, Jak co roku zaopatrzyć się muszę w dobrych kilkanaście kilo zanęty, a standardowo stawiałem zawsze na zanęty kleniowe i jaziowe, Jako że łowię na rzece Parsęcie gdzie głębokość nie przekracza 1,5 m i uciągu około 10g na liściu przy przepływance,chciałbym się tym razem zaopatrzyć w zanętę leszczową, wiem że są w tej rzece oprócz troci jeszcze piękne leszcze *z moim rekordem 2,45 kg : chcę uwybrać markę MVDE, co wy na to, jakiej użyć? łowię tyczką i batem z nurtu za każdą podpowiedź będę wdzięczny
Zanęty Marcella są bardzo dobre. Mi świetnie sie sprawdza leszczowy Lorpio w połączeniu z leszczowym Marcellem (1:1) + koniecznie czerwnone pieczywko fluo oraz kukurydza z puszki etc. (2018/02/06 00:19)
Dobry wybór. Gold Pro Bream właśnie w rzekach sprawdza się najlepiej. Na indywidualne, rekreacyjne łowienie, wystarczy połączyć ją w proporcji 1:1, z tanimi zanętami leszczowymi Lorpio, albo Traper. Gold Pro bardziej rozcieńczony, wyraźnie gorzej wabi ryby. Możesz oczywiście stosować tą zanętę w czystej postaci, jeżeli koszty nęcenia nie są dla Ciebie istotne. Inne "wypasione" połączenia to: Gold Pro + Turbo Black w proporcji 2:1, albo Gold Pro + Gros Gardons (Sensas) w proporcji 2:1, lub 3:1(należy to sprawdzić doświadczalnie na swoim łowisku). No i oczywiście ziemia/glina, stosownie do siły nurtu + wkładka mięsna. (2018/02/06 21:09)
dlatego zastanawiałem się dlaczego by nie zastosować jej w czystej postaci. koszta jak koszta, nie ganiam po zawodach bo w moim wspaniałym województwie takowych nie ma po prostu, zazdroszcze tym co nawet startują w PLWS . chodzę po prostu rzadziej ale konkretniej. A zanęty MDVE testuję po raz pierwszy więc im więcej opinii tym lepiej. Dzięki za poradę Alister (2018/02/06 21:20)
ja polecam Moselle szczególnie na rzeki warto zwrócić uwagę na zanętę Praxx lub Canal Brasem a jeżlei chcesz coś na klenia jazia bądź brzane polecam Barbre special (2018/02/07 16:15)
Mnie dawniej na Dunajcu sprawdzała się River ACE oczywiście z potrzebnymi dodatkami głównie smurzącymi. W zaności od odcinaka na jakim łowiłem były świnki, brzany, certy, klenie, leszcze, krąpie, jelce, płocie a nawet sporadycznie karp, okonie, pstrągi ... . Zawsze łowiłem na pinkę i mnie najlepiej sprawdzała się w kolorze fluo, świnie były zachwycone. (2021/03/17 20:31)
wszystko zależy jak łowisz, jeżeli podajesz czystą zanętę i osobne gline z robakami to polecam River Ace+gold pro lub record silver + gold pro do tego oczywiscie caramel. Jeśli zaś podstawą w mieszance zanętowej jest glina to wystarczy same gold pro z caramelem ponieważ utrzymaniem zanęty w łowisku zajmie sie sama glina. (2021/03/18 08:06)