witam. chcialbym abyscie poradzili mi jak najlepiej ugotowac kukurydze na karpia i amura? gdyz nigdy sam nie gotowalem to chcialbym sie dowiedziec jak najlepiej to zrobic od a do z
Serwus .
http://forum.wedkuje.pl/post/czy-kukurydze-mozna-parzyc-czy-trzeba-gotowac/529907/0
http://forum.wedkuje.pl/post/jak-dlugo-gotowac-kukurydze/341864/0
Natomiast tutaj kolego masz link gdzie szukać dalej tych tematów . Więcej inwencji koledzy , nie chce Wam się chwilę poszperać w archiwum . Proste jak drut przecież .
(2012/09/04 21:14)Ja również polecam termos, moczę w nim kukurydzę ok 12 godzin, po tym jest już prawie gotowa. Potem jeśli trzeba gotuję ale kilkanaście minut.
Jeśli będziesz gotował bez namaczania to zanim będzie gotowa minie kilka godzin, a i tak nie będzie dobra bo nie ugotujesz na "miękko" tylko się rozpadnie...
(2012/09/20 12:42)Wsyp kukurydze do garnka, zalej zimną wodą na czas od 24 do 48 godzin (1-2 dni), kukurydza musi dobrzą wsiąknąc wodę, po czym trochę pęcznieje. Od czasu do czasu przemieszaj ziarna łyżkę, warzechą. Następnie taką już namoczoną kukurydzę zacznij gotować. Ja z reguły gotuję 2-3 godziny. Dlaczego tak długo? ano dlatego, że aby kukurydza była skuteczna i wabiła ryby to musi podczas gotowania pęknąć tworząc tzw. kwiatek. Wtedy masz pewność że dobrze ugotowałeś kukurydzę. Podczas gotowania musisz też ją przemieszać co jakiś czas. Tak ugotowana jest miękka i na pewno nie zaszkodzi karpiowi a poprzez to że jest pęknięta uwalnia wtedy cały swój aromat do wody. Napewno po 15-20 minutach gotowania kukurydza nie jest jeszcze dobra do nęcenia. Pamietaj, że wsypująć do wody twardą, nie dogotowaną kukurydzę może karpia rozwalić od środka bo nie bedzie w stanie strawić twardej kukurydzy. Kiedyś podczas gotowania do wody wsypywałem cukier waniliowy dla lepszego aromatu, ale dobrze ugotowana (pęknięta) kukurydza ma w sobie najlepszy aromat. pozdrawiam, no kill!
(2012/09/20 13:39)wsyp do garnka surową kukurydzę i zalej wodą. Gotuj około godziny, jeżeli woda się wygotowuje do dolej. poczekaj aż wystygnie. I gotowe. Nie zapomnij dodać do gotowania trochę sody szybciej się sparzy i będzie w miarę miękka(2013/06/24 22:30)