Jak ugotować kukurydzę ?

/ 14 odpowiedzi
witam. chcialbym abyscie poradzili mi jak najlepiej ugotowac kukurydze na karpia i amura? gdyz nigdy sam nie gotowalem to chcialbym sie dowiedziec jak najlepiej to zrobic od a do z
użytkownik39933


witam. chcialbym abyscie poradzili mi jak najlepiej ugotowac kukurydze na karpia i amura? gdyz nigdy sam nie gotowalem to chcialbym sie dowiedziec jak najlepiej to zrobic od a do z

witam.

 namocz na noc kukurydze a potem gotuj 45-60 min, cała filozofia .pozdro. (2012/09/04 19:40)

bonek18


wsyp do garnka surową kukurydzę i zalej wodą. Gotuj około godziny, jeżeli woda się wygotowuje do dolej. poczekaj aż wystygnie. I gotowe. Możesz dodać jakiegoś atraktora w proszku i na rybki (2012/09/04 20:16)

niutek40


Kukurydzę zamocz na 12-24 godz. Do garnka i gotuj 15-20 min. Potem garnek z kukurydzą przykryj np. kocem, ręcznikami lub co tam masz i po sprawie. Tylko pamiętaj żeby było wody sporo kukurydza będzie ją "wpijać"  (2012/09/04 20:34)

adler


Serwus . 

http://forum.wedkuje.pl/post/czy-kukurydze-mozna-parzyc-czy-trzeba-gotowac/529907/0

http://forum.wedkuje.pl/post/jak-dlugo-gotowac-kukurydze/341864/0

Natomiast tutaj kolego masz link gdzie szukać dalej tych tematów . Więcej inwencji koledzy , nie chce Wam się chwilę poszperać w archiwum . Proste jak drut przecież .

(2012/09/04 21:14)

karolpolawiacz


dobry temat tez o ty nie wiedziałem dziękuje również (2012/09/04 21:20)

krzysiek73


ja osobiście nie gotuje kukurydzy wsypuje jedna szklankę do termosu zalewam gorącą wodą z czajnika zakręcam i zostawiam na całą noc na rano kukurydza jest już gotowa.oczywiście trzeba brać pod uwagę też wielkość termosu im mniejszy tym ilość surowej kukurydzy tez musi być mniejsza ponieważ kukurydza pęcznieje.  (2012/09/04 23:46)

Dawid1346


Ja również polecam termos, moczę w nim kukurydzę ok 12 godzin, po tym jest już prawie gotowa. Potem jeśli trzeba gotuję ale kilkanaście minut.

Jeśli będziesz gotował bez namaczania to zanim będzie gotowa minie kilka godzin, a i tak nie będzie dobra bo nie ugotujesz na "miękko" tylko się rozpadnie...

(2012/09/20 12:42)

krisal


Najbardziej wyczerpującą odpowiedź znajdziesz http://www.siwobrody.pl/przygotowanie-ziaren/ (2012/09/20 13:11)

carpmaniac13


Wsyp kukurydze do garnka, zalej zimną wodą na czas od 24 do 48 godzin (1-2 dni), kukurydza musi dobrzą wsiąknąc wodę, po czym trochę pęcznieje. Od czasu do czasu przemieszaj ziarna łyżkę, warzechą. Następnie taką już namoczoną kukurydzę zacznij gotować. Ja z reguły gotuję 2-3 godziny. Dlaczego tak długo? ano dlatego, że aby kukurydza była skuteczna i wabiła ryby to musi podczas gotowania pęknąć tworząc tzw. kwiatek. Wtedy masz pewność że dobrze ugotowałeś kukurydzę. Podczas gotowania musisz też ją przemieszać co jakiś czas. Tak ugotowana jest  miękka i na pewno nie zaszkodzi karpiowi a poprzez to że jest pęknięta uwalnia wtedy cały swój aromat do wody. Napewno po 15-20 minutach gotowania kukurydza nie jest jeszcze dobra do nęcenia. Pamietaj, że wsypująć do wody twardą, nie dogotowaną kukurydzę może karpia rozwalić od środka bo nie bedzie w stanie strawić twardej kukurydzy. Kiedyś podczas gotowania do wody wsypywałem cukier waniliowy dla lepszego aromatu, ale dobrze ugotowana (pęknięta) kukurydza ma w sobie najlepszy aromat. pozdrawiam, no kill!

(2012/09/20 13:39)

mikser


wsyp do garnka surową kukurydzę i zalej wodą. Gotuj około godziny, jeżeli woda się wygotowuje do dolej. poczekaj aż wystygnie. I gotowe. Nie zapomnij dodać do gotowania trochę sody szybciej się sparzy i będzie w miarę miękka
(2013/06/24 22:30)

użytkownik139534


mazak przede wszystkim zwracaj uwagę jak kupujesz surowe ziarno kukurydzy , bo kukurydza kukurydzy nierówna. Często kukurydza to wymieszany mysz masz , jakieś plewy nie czyste ziarno i po ugotowaniu robi się swoistego rodzaju "plapra" a ziarnop powinno dać się po ugotowaniu spokojnie oddzielić od siebie.   (2013/06/25 07:37)

użytkownik139534


Pamietaj, że wsypująć do wody twardą, nie dogotowaną kukurydzę może karpia rozwalić od środka bo nie bedzie w stanie strawić twardej kukurydzy. Kiedyś podczas gotowania do wody wsypywałem cukier waniliowy dla lepszego aromatu, ale dobrze ugotowana (pęknięta) kukurydza ma w sobie najlepszy aromat. pozdrawiam, no kill!

zgadza się z tą surową kuku, a co z tymi niby super skutecznymi kulkami o wielkości ponad 20 mm , jak tego szajsu ryba się nażre??? (2013/06/25 07:57)

kuba81


ja mocze kuku przez ok 24h, pozniej do szybkowara i trzymam na gazie do zagotowania. nie otwieram przez ok 1 godzine. i gotowe. czasami jednoczesnie gotuje konopie w tym samym garnku. (2013/06/25 09:54)

użytkownik152316


http://forum.wedkuje.pl/f,gotujemy-ziarna-kukurydza-lubin-i-konopie,258428,0.html
obszerny i ciekawy artykuł (2013/06/25 22:24)