Zaloguj się do konta

Jak to jest?

utworzono: 2009/05/29 11:04
Matys24

Wstyd się przyznać ale jak to jest z ochroną kiełbia? Z góry dzięki. Pozdrawiam [2009-05-29 11:04]

Kiełb Kesslera jest całkowicie chroniony. Uważa się go za gatunek zagrożony. Kiełb białopłetwy w polsce również jest chroniony kiełb krótkowąsy nie jest pod ochroną [2009-05-29 11:26]

Matys24

Ten krótkowąsy to ten co tyle go w odrze? [2009-05-29 11:29]

von_trzmielke

Na moim blogu znajdziesz wpis "gatunki chronione".
Są też zdjęcia gtaunków objętych ochroną. Możesz więc je rozpoznać.
Zapoznaj się z tematem. [2009-05-29 11:35]

Blacha

poszukaj dokładnie, ja wiem że najprościej je rozpoznać właśnie po wąsach, kiełb krótkowąsy ma je sięgające do oka a wszystkie chronione sięgają za połowę oka i dalej, dawno nie łowiłem kiełbi, wiec jeszcze to sprawdź ale na 90% jestem pewien że tak się je najszybciej i najbezpieczniej rozpoznaje. Oczywiście mogą być sytuacje ze coś spotka kiełbia i straci część wąsa ale o takich pechowych przypadkach już nie dyskutujmy. PDK [2009-05-29 12:49]

Kiełbie rozpoznaje się własnie po długosci wąsów.Dokładnie tak jak to napisał Blacha.Poza tym kiełbi chronionych jest znacznie mniej.
I mam takie pytanko do was jakie największe kiełbie udało sie wam złowić??Tak z ciekawosci jakie ten gatunek moze osiągać rozmiary,bo wszędzie w opracowaniach na temat tej ryby piszą ze max to 15 cm albo i jeszcze mniej a ja np złowiłem kilka kiełbi od 16 do nawet 18 cm.Kolega złowił (widziałem rybke) 19 cm kiłebisko,ale to nic w porównaniu z mutantem (chgyba z czernobyla) złowionym przez mojego sąsiada (dosc wiarygodne zródło) jeszcze przed powodzią w 1997 roku tzn kiełb 27 cm -jakis mutant ale z tego co słyszałem od mojego sąsiada to często im się przed powodzią zdazały 20 cm kiełbie które były juz trochę za duze za zywca.A więc jak jest u was z kiełbikami?Dodam jeszcze ze złowiłem we wrzesniu kiełbia na spinning -jak dla mnie kompletny absurd - na 2 cm czarnego twistera i do tego miał go w pysku (ledwo się miescił). [2009-05-29 19:32]

Złowiłem w życiu nie dziesiątki ale setki kiełbi , wtedy gdy je łowiłem nie zastanawiałem się czy są chronione czy nie ( miałem 6-10 lat ) , w Grabi w której je łowiłem było ich zatrzęsienie . Ostatnio nie łowie ich często ale zawsze myślałem że jest więcej cech niż długośc wąsów aby rozróżnic gatunki np. ubarwienie , ponieważ pamiętam że jako dzieciak łowiłem kiełbie bardzo ciemne ale i bardzo jasne ( może zależało to od środowiska - dna na którym przebywały , choc przypominam sobie że brały najczęściej na piachu ) . Jeśli chodzi o największe okazy to takie po 17 -18 nawet 19 cm. trafiały się często , a jeden raz tylko nie pamiętam czy to kolega czy ja trafiliśmy kiełbisko ponad 20cm. byc może miał nawet ze 23 cm. nie pamiętam dobrze bo było to jakieś 25 lat temu poza tym kto z nas je wtedy mierzył :) . [2009-05-29 20:45]

Kiełvbie mozna rozpoznać po łuskowaniu, deseniu, i wąsach. Mój największy kiełb złowiony w Odrze miał 18 cm. [2009-05-29 22:26]