Jak szybko przygotować kukurydzę
utworzono: 2012/04/16 10:28
witam chciałbym się dowiedzieć jak szybko można przygotowac kukurydzę do nęcenia i do łowienia czy wystarczy gotować przez ok 30min ?z góry dzięki za odp [2012-04-16 10:28]
Szybko to sie nie da wymaga czasu rozparzenie kuku ale w nieduzej ilosci mozesz sie posilkowac termosem wsyp do termosu kuku i zalej wrzatkiem i tak trzeba odczekac min 1godz.Ale to i tak nie jest dobrze rozparzona na hak ,bardziej na wlos
[2012-04-16 05:09]
to zależy czy bierzesz z kolby czy konserwową z puszki, jak z kolby to trochę ci zejdzie, trzeba tak jak kolega mówi sparzyć i poczekać, jeśli tą z puszki to sprawa jest prosta
1.wysypujesz ja na sito i dokładnie płuczesz
2. przebierasz uszkodzone ziarna, i odrzucasz ale nie wyrzucaj (przydają się jako dodatek do zanęty)
3. przygotuj sobie naczynko z wieczkiem , ewentualnie słoik z nakrętką np. 800ml
4. gotujesz wodę, tak aby miała około 40' (żeby nie parzyła palca)
5. wsypujesz kuku do naczynia i zalewasz wodą
6. dodajesz atraktory typu;
-cynamon w proszku
-cukier waniliowy
- olejki zapachowe itd zależy jaki chcesz smak
7. dodajesz ewentualny barwnik lub nie (spożywczy w proszku)
8. mieszasz wszystko
9. odstawiasz na 30 min aż się przeżre
10. odsączasz i do pudełka aby wzmocnić zapach obsypujesz atraktorem
zanim dojedziesz na łowisko będzie pachniała na kilometr :)
pozdrawiam
[2012-04-16 13:15]
witam chciałbym się dowiedzieć jak szybko można przygotowac kukurydzę do nęcenia i do łowienia czy wystarczy gotować przez ok 30min ?z góry dzięki za odp
wsypujesz tyle kuku co masz zamiar nęcić i łowić zależy jakim zestawem łowisz ja gotuję kuku 45min i zostawiam w tej wodzie nie odcedzam na drugi dzień dopiero wysypuje do wiaderka i na łowisko nie musisz wybierać ziaren uszkodzonych ja wybieram tylko ziarna które zakładam na zestaw i nie dodawaj żadnych atraktorów wystarczy sama kuku możesz nęcić parzoną a łowić z puszki tylko nie karm puszkową
[2012-04-16 17:03]
a można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło [2012-04-16 18:29]
a można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło [2012-04-16 18:29]
a i jeszcze jedno ile sypać dziennie tej kuku zamierzam nęcić liny i karasie
[2012-04-16 18:32]
a można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło
Pewnie, że możesz. Najlepiej ją trzymaj w słoiku w lodówce, by się nie psuła. Tylko problem jest z tym, czy te 3 kg ci wejdzie do lodówki. Żeby się nie okazało, że kukurydzę włożysz a jedzenia nie :).
[2012-04-16 18:56]
witam chciałbym się dowiedzieć jak szybko można przygotowac kukurydzę do nęcenia i do łowienia czy wystarczy gotować przez ok 30min ?z góry dzięki za odphttp://forum.wedkuje.pl/f,kukurydza,139185,0.html->>>----->Wystarczy zaciągnąć,klik otwórz odnośnik i już wszystko wiesz:)
[2012-04-16 18:57]
a można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło
Pewnie, że możesz. Najlepiej ją trzymaj w słoiku w lodówce, by się nie psuła. Tylko problem jest z tym, czy te 3 kg ci wejdzie do lodówki. Żeby się nie okazało, że kukurydzę włożysz a jedzenia nie :).
zmieścić to na pewno się zmieści bo mam lodówkę drugą w piwnicy a mozna przed gotowaniem nie moczyć [2012-04-16 19:18]
można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło
Pewnie, że możesz. Najlepiej ją trzymaj w słoiku w lodówce, by się nie psuła. Tylko problem jest z tym, czy te 3 kg ci wejdzie do lodówki. Żeby się nie okazało, że kukurydzę włożysz a jedzenia nie :).
zmieścić to na pewno się zmieści bo mam lodówkę drugą w piwnicy a mozna przed gotowaniem nie moczyć a i ile sypać dziennie pyt am znow bo nikt nie odpowiedzial [2012-04-16 19:18]
Ten temat juz byl omawiany, ale ja mocze przed gotowaniem przynajmniej 12-16godz i gotuje troche dluzej jak tu ktos napisal 45min ok 1,5-2 godz na malym ogniu jak zaczyna co niektóra pekac wylaczam i odlewam wode Polamania!
[2012-04-16 20:33]
Najlepiej namocz ją we wodzie dzień wcześniej i trzymaj całą noc.Potem wylej wodę i nalej świeżej żeby zakryła kuku i gotuj min 2 godz.aż popęka.Potem wodę odcedź i do kuku dodaj atraktora w proszku np.truskawka z trapera.
[2012-04-16 20:42]
Tak przygotowaną kukurydzę jeśli ci się nawarzy więcej możesz zamrozić i masz na dłuższy okres czasu.
[2012-04-16 20:44]
aha więc bez namacznia się nie da a można zacząć namaczać o 7 i zacząć gotować o15 do 16 [2012-04-16 20:59]
Dokładnie tak, Ja moczę kukurydzę od 12- 24 godz. Potem dopiero gotuję i tą kukurydzą podkarmiam i dodaję do zanęty. Łowie zawsze na tą z puszki, nadmiar tak jak szczepcio do zamrażarki. Jak potrzebuję to biorę kolejną część i odmrażam i po sprawie. [2012-04-16 21:03]
aha więc bez namacznia się nie da a można zacząć namaczać o 7 i zacząć gotować o15 do 16
A zrozumiesz to w końcu że jak nie namoczysz to będziesz "10" godzin gotował a i tak twarda będzie???
Zapytaj mamy jak z grochem lub fasolą w kuchni postępuje... [2012-04-16 21:20]
aha więc bez namacznia się nie da a można zacząć namaczać o 7 i zacząć gotować o15 do 16
A zrozumiesz to w końcu że jak nie namoczysz to będziesz "10" godzin gotował a i tak twarda będzie???
Zapytaj mamy jak z grochem lub fasolą w kuchni postępuje...
Bez namaczania oczywiście też się da tylko będziesz gotował dużo dłużej.Może nie 10 godź.ale ze 4 na pewno jak nie dłużej.Zależy od ziarna kukurydzy jak mocno była zasuszona.
Właśnie zapytaj mamy jak postępuje w domu z fasolą lub grochem.
[2012-04-17 06:45]
Ja w tamtym roku gotowałem kukurydzę, celem było uzyskanie takich ziaren jak w puszcze lecz się nie udało.
Moczyłem kilkanaście godzin i gotowałem tak długo aż zrobiła się miękka albo miała się zrobić miękka, bo prędzej zaczęła pękać.
Nie idzie ugotować zwykłej kukurydzy, uzyskać ziarna miękkie i całe takie jak w puszkach.
Żeby kuku było jak z konserwy musi być gotowana kukurydza cukrowa.
Ja w tym roku kupiłem kilka paczek kukurydzy cukrowej do siania i jestem w nadziei że przy następnym gotowaniu kuku będzie tak jak z puszeczki, ale to się okaże bo wysiew dopiero w maju.
Co do gotowania większej ilości na zapas to zrobiłem sobie taki mix: bobik, kukurydzę, łubin i konopie. Trochę bez zapachów, trochę wanilii i trochę cynamonu.
Po ugotowaniu wszystkich ziaren przełożyłem wszystkie do słoików i zalałem wodą od gotowania, pozakręcałem szczelnie i wsadziłem słoiczki do kociołka z wodą, do czasu aż woda w kociołku zaczęła wrzeć, kociołek zdjąłem z ognia do wystygnięcia.
Tak przygotowane zaprawy mam do dzisiaj, czyli około rok i najważniejsze ze się nie psują, jak kompot :)
[2012-04-17 08:46]Ja w tamtym roku gotowałem kukurydzę, celem było uzyskanie takich ziaren jak w puszcze lecz się nie udało.
Moczyłem kilkanaście godzin i gotowałem tak długo aż zrobiła się miękka albo miała się zrobić miękka, bo prędzej zaczęła pękać.
Nie idzie ugotować zwykłej kukurydzy, uzyskać ziarna miękkie i całe takie jak w puszkach.
Żeby kuku było jak z konserwy musi być gotowana kukurydza cukrowa.
Ja w tym roku kupiłem kilka paczek kukurydzy cukrowej do siania i jestem w nadziei że przy następnym gotowaniu kuku będzie tak jak z puszeczki, ale to się okaże bo wysiew dopiero w maju.
Co do gotowania większej ilości na zapas to zrobiłem sobie taki mix: bobik, kukurydzę, łubin i konopie. Trochę bez zapachów, trochę wanilii i trochę cynamonu.
Po ugotowaniu wszystkich ziaren przełożyłem wszystkie do słoików i zalałem wodą od gotowania, pozakręcałem szczelnie i wsadziłem słoiczki do kociołka z wodą, do czasu aż woda w kociołku zaczęła wrzeć, kociołek zdjąłem z ognia do wystygnięcia.
Tak przygotowane zaprawy mam do dzisiaj, czyli około rok i najważniejsze ze się nie psują, jak kompot :)
Sąsiad w zeszłym roku posiał cukrowej i używał bez gotowania , zalewał tylko jakimiś specyfikami :) [2012-04-17 08:52]
ja zawsze biorę kukurydzę z kolby a następnie gotuje ją. kiedy ostygnie powtarzam ten proces jeszcze kilka razy. a jeżeli chcesz żeby miała jakiś zapach to po prostu dodajesz jakieś tam składniki np. cynamon i gotujesz z nimi
[2012-04-17 12:09]
Ja w tamtym roku gotowałem kukurydzę, celem było uzyskanie takich ziaren jak w puszcze lecz się nie udało.
Moczyłem kilkanaście godzin i gotowałem tak długo aż zrobiła się miękka albo miała się zrobić miękka, bo prędzej zaczęła pękać.
Nie idzie ugotować zwykłej kukurydzy, uzyskać ziarna miękkie i całe takie jak w puszkach.
Żeby kuku było jak z konserwy musi być gotowana kukurydza cukrowa.
Ja w tym roku kupiłem kilka paczek kukurydzy cukrowej do siania i jestem w nadziei że przy następnym gotowaniu kuku będzie tak jak z puszeczki, ale to się okaże bo wysiew dopiero w maju.
Co do gotowania większej ilości na zapas to zrobiłem sobie taki mix: bobik, kukurydzę, łubin i konopie. Trochę bez zapachów, trochę wanilii i trochę cynamonu.
Po ugotowaniu wszystkich ziaren przełożyłem wszystkie do słoików i zalałem wodą od gotowania, pozakręcałem szczelnie i wsadziłem słoiczki do kociołka z wodą, do czasu aż woda w kociołku zaczęła wrzeć, kociołek zdjąłem z ognia do wystygnięcia.
Tak przygotowane zaprawy mam do dzisiaj, czyli około rok i najważniejsze ze się nie psują, jak kompot :)
a to jest taka kukurydza z kolby? [2012-04-17 14:51]