Jak szybko przygotować kukurydzę

/ 40 odpowiedzi
u?ytkownik104372


U mnie na lowisku widzialem jak jakis glupek wrzuca cale kolby prosto zerwane z pola do wody. Niewiem co on sobie myslal, to trzeba byc de..lem zeby takie cos zrobic. (2012/04/17 16:38)

Dawid1346


a to jest taka kukurydza z kolby?



Ta którą gotowałem to jest zwykła może być z pola w kolbach albo ziarna, ja kupiłem ziarna w sklepie z jedzeniem dla ptaków. A ta cukrowa to nie wiem, szukałem kiedyś samych ziaren i nie znalazłem, są takie w kolbach do gotowania na bazarach i w marketach ale ten interes chyba się nie opłaca lepiej kupić w puszcze ugotowaną. Ja mam ziarna do zasiania więc będę miał swoje ziarna kukurydzy cukrowej, powydłubuję z kolb i będę gotował :) (2012/04/17 19:36)

maciek051298


aha a starczy np zamoczyć kuku o 20 do 15 na drugi dzień i gotować do 16 (2012/04/17 22:01)

Dawid1346


Powinno wystarczyć... U mnie trwało to trochę dłużej bo gotowałem wszystkie ziarna z mixu osobno i potem jeszcze trochę razem. Ale jak gotujesz samą kukurydzę to powinno starczyć. (2012/04/18 16:51)

maciek051298


aha więc tak chyba będę robił dzięki za rady (2012/04/18 18:04)

FLO92


pierwszy raz wziąlem sie za necenie samymi ziarnami i nie moge sie doczekac czy beda efekty :)

wczoraj okolo kg kuku z konopiami dzisiaj to samo i jutri tez planuje w piatek przerwa chyba i w sobote planuje na ryby.

czy lepiej w piatek tez zanecic ?? jak proponujecie ?

(2012/04/18 19:00)

tomas-z


Ja bym w piatek nie necił... Przegłodzisz trochę ryby a w sobotę podejrzewam że będzie dobry efekt. (2012/04/18 19:44)

Karpik1974


tu sobie kukni   http://www.youtube.com/watch?v=BCnqcEsbk-4 (2012/04/18 20:22)

FLO92


tak chyba zrobie piatek odpuszcze i w sobote rano pojade i bede lowil oczywiscie w sobote juz troszke sypne ale nie tyle co przez te 3 dni (2012/04/19 12:35)

FLO92


a na hak moze byc ta gotowana kuku czy lepiej z puszki na hak ? (2012/04/19 12:47)

ramon123


Ja mam sprawdzony patent na kukurydzę. wrzucamy kukurydzę do garnka, zalewamy wodą, gotujemy około 10 minut następnie przelewamy wszystko do plastikowego wiaderka (dłużej trzyma ciepło) zamykamy wieko. Całość owijamy kocami, szmatami kto co ma i odstawiamy na noc. Rano kukurydza jest idealna. Ale ja parzę duże ilości około 2 kg dziennie przez cały sezon. Polecam ten sposób. (2012/04/25 23:09)

Bernard51


Tak to jest dobry sposub owinac kocami i sie parzy
,ale nic nie napisales o moczeniu bo moczyc trzeba
 min 24godz to efekt jest dobry (2012/04/26 04:24)

lawa82


Witam, ja kukurydzę kupuje w workach 20kg w sklepie z paszami, odsypuje ile potrzebuje i wsypuje do gara. Wieczorem zalewam wrządkiem(ewentłalnie dodaje aromaty, lub miód), a rano dogotowywuje ok 10-15min. odcedzam, wsypuje do wiaderka i wieczorem zanęcam.

(2012/05/02 22:14)

bilox


Chyba też się przerzucę na gotowaną własnoręcznie bo ostatnio łowiłem na konserwową to uklejki potrafiły się na nią złowić. Powodem tego może być to, że konserwowa jest chyba zbyt miękka, chyba że żarłoczność tych rybek była ogromna.
Pzdr. (2012/05/02 22:23)

ryseek


Sposób z przykryciem kocem bardzo dobry, ale najlepiej jest nie przelewać do żadnego innego naczynia, bo podczas przelewania gwałtownie spada temperatura podgotowanej kukurydzy. Mój sposób to: gotować ok. 20 minut zdjąć garnek z ognia i odstawić gdzieś na drewnianą deseczkę i przykryć szczelnie kocem. Po około 8 godzinach kuku jest idealna.     (2012/07/15 15:04)