Jak szybko przygotować kukurydzę

/ 40 odpowiedzi
witam chciałbym się dowiedzieć jak szybko można przygotowac kukurydzę do nęcenia i do łowienia czy wystarczy gotować przez ok 30min ?z góry dzięki za odp
Bernard51


Szybko to sie nie da wymaga czasu rozparzenie kuku ale w nieduzej ilosci mozesz sie posilkowac termosem wsyp do termosu kuku i zalej wrzatkiem i tak trzeba odczekac min 1godz.Ale to i tak nie jest dobrze rozparzona na hak ,bardziej na wlos (2012/04/16 05:09)

abra1990


to zależy czy bierzesz z kolby czy konserwową z puszki, jak z kolby to trochę ci zejdzie, trzeba tak jak kolega mówi sparzyć i poczekać, jeśli tą z puszki to sprawa jest prosta

1.wysypujesz ja na sito i dokładnie płuczesz
2. przebierasz uszkodzone ziarna, i odrzucasz ale nie wyrzucaj (przydają się jako dodatek do zanęty)
3. przygotuj sobie naczynko z wieczkiem , ewentualnie słoik z nakrętką np. 800ml
4. gotujesz wodę, tak aby miała około 40' (żeby nie parzyła palca)
5. wsypujesz kuku do naczynia i zalewasz wodą
6. dodajesz atraktory typu;
-cynamon w proszku
-cukier waniliowy
- olejki zapachowe itd zależy jaki chcesz smak
7. dodajesz ewentualny barwnik lub nie (spożywczy w proszku)
8. mieszasz wszystko
9. odstawiasz na 30 min aż się przeżre
10. odsączasz i do pudełka aby wzmocnić zapach obsypujesz atraktorem
zanim dojedziesz na łowisko będzie pachniała na kilometr :)

pozdrawiam (2012/04/16 13:15)

maciek051298


a można nęcić taką gotowaną a lapać z puszki (2012/04/16 15:14)

kubaxxx


a czemu nie (2012/04/16 16:49)

rolo81


witam chciałbym się dowiedzieć jak szybko można przygotowac kukurydzę do nęcenia i do łowienia czy wystarczy gotować przez ok 30min ?z góry dzięki za odp

wsypujesz tyle kuku co masz zamiar nęcić i łowić zależy jakim zestawem łowisz ja gotuję kuku 45min i zostawiam w tej wodzie nie odcedzam na drugi dzień dopiero wysypuje do wiaderka i na łowisko nie musisz wybierać ziaren uszkodzonych ja wybieram tylko ziarna które zakładam na zestaw i nie dodawaj żadnych atraktorów wystarczy sama kuku możesz nęcić parzoną a łowić z puszki tylko nie karm puszkową (2012/04/16 17:03)

maciek051298


a można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło  (2012/04/16 18:29)

maciek051298


a można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło  (2012/04/16 18:29)

maciek051298


a i jeszcze jedno ile sypać dziennie tej kuku zamierzam nęcić liny i karasie (2012/04/16 18:32)

BlueFisherman


a można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło 



Pewnie, że możesz. Najlepiej ją trzymaj w słoiku w lodówce, by się nie psuła. Tylko problem jest z tym, czy te 3 kg ci wejdzie do lodówki. Żeby się nie okazało, że kukurydzę włożysz a jedzenia nie :). (2012/04/16 18:56)

Arcymisiek


witam chciałbym się dowiedzieć jak szybko można przygotowac kukurydzę do nęcenia i do łowienia czy wystarczy gotować przez ok 30min ?z góry dzięki za odp



http://forum.wedkuje.pl/f,kukurydza,139185,0.html->>>----->Wystarczy zaciągnąć,klik otwórz odnośnik i już wszystko wiesz:) (2012/04/16 18:57)

maciek051298


a można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło 



Pewnie, że możesz. Najlepiej ją trzymaj w słoiku w lodówce, by się nie psuła. Tylko problem jest z tym, czy te 3 kg ci wejdzie do lodówki. Żeby się nie okazało, że kukurydzę włożysz a jedzenia nie :).


zmieścić to na pewno się zmieści bo mam lodówkę drugą w piwnicy a mozna przed gotowaniem nie moczyć (2012/04/16 19:18)

maciek051298


 można na przykład ugotować 3 kg w poniedziałek i na cały tydzień żeby starczyło 



Pewnie, że możesz. Najlepiej ją trzymaj w słoiku w lodówce, by się nie psuła. Tylko problem jest z tym, czy te 3 kg ci wejdzie do lodówki. Żeby się nie okazało, że kukurydzę włożysz a jedzenia nie :).


zmieścić to na pewno się zmieści bo mam lodówkę drugą w piwnicy a mozna przed gotowaniem nie moczyć a i ile sypać dziennie pyt am znow bo nikt nie odpowiedzial (2012/04/16 19:18)

maciek051298


może ktoś jeszcze napisać (2012/04/16 20:30)

Bernard51


Ten temat juz byl omawiany, ale ja mocze przed gotowaniem przynajmniej 12-16godz i gotuje troche dluzej jak tu ktos napisal 45min ok 1,5-2 godz na malym ogniu jak zaczyna co niektóra pekac wylaczam i odlewam wode Polamania! (2012/04/16 20:33)

maciek051298


a co się stanie jeśli kukurydzy się nie namoczy (2012/04/16 20:41)

szczepcio


Najlepiej namocz ją we wodzie dzień wcześniej i trzymaj całą noc.Potem wylej wodę i nalej świeżej żeby zakryła kuku i gotuj min 2 godz.aż popęka.Potem wodę odcedź i do kuku dodaj atraktora w proszku np.truskawka z trapera. (2012/04/16 20:42)

szczepcio


Tak przygotowaną kukurydzę jeśli ci się nawarzy więcej możesz zamrozić i masz na dłuższy okres czasu. (2012/04/16 20:44)

maciek051298


aha więc bez namacznia się nie da a można zacząć namaczać o 7 i zacząć gotować o15 do 16 (2012/04/16 20:59)

niutek40


Dokładnie tak, Ja moczę kukurydzę od 12- 24 godz. Potem dopiero gotuję i tą kukurydzą podkarmiam i dodaję do zanęty. Łowie zawsze na tą z puszki, nadmiar tak jak szczepcio do zamrażarki. Jak potrzebuję to biorę kolejną część i odmrażam i po sprawie.  (2012/04/16 21:03)

withanight88


aha więc bez namacznia się nie da a można zacząć namaczać o 7 i zacząć gotować o15 do 16





A zrozumiesz to w końcu że jak nie namoczysz to będziesz "10" godzin gotował a i tak twarda będzie???

Zapytaj mamy jak z grochem lub fasolą w kuchni postępuje... (2012/04/16 21:20)

szczepcio


aha więc bez namacznia się nie da a można zacząć namaczać o 7 i zacząć gotować o15 do 16





A zrozumiesz to w końcu że jak nie namoczysz to będziesz "10" godzin gotował a i tak twarda będzie???

Zapytaj mamy jak z grochem lub fasolą w kuchni postępuje...

Bez namaczania oczywiście też się da tylko będziesz gotował dużo dłużej.Może nie 10 godź.ale ze 4 na pewno jak nie dłużej.Zależy od ziarna kukurydzy jak mocno była zasuszona.
Właśnie zapytaj mamy jak postępuje w domu z fasolą lub grochem. (2012/04/17 06:45)

Dawid1346


Ja w tamtym roku gotowałem kukurydzę, celem było uzyskanie takich ziaren jak w puszcze lecz się nie udało.

Moczyłem kilkanaście godzin i gotowałem tak długo aż zrobiła się miękka albo miała się zrobić miękka, bo prędzej zaczęła pękać.

Nie idzie ugotować zwykłej kukurydzy, uzyskać ziarna miękkie i całe takie jak w puszkach.

Żeby kuku było jak z konserwy musi być gotowana kukurydza cukrowa.

Ja w tym roku kupiłem kilka paczek kukurydzy cukrowej do siania i jestem w nadziei że przy następnym gotowaniu kuku będzie tak jak z puszeczki, ale to się okaże bo wysiew dopiero w maju.

Co do gotowania większej ilości na zapas to zrobiłem sobie taki mix: bobik, kukurydzę, łubin i konopie. Trochę bez zapachów, trochę wanilii i trochę cynamonu.

Po ugotowaniu wszystkich ziaren przełożyłem wszystkie do słoików i zalałem wodą od gotowania, pozakręcałem szczelnie i wsadziłem słoiczki do kociołka z wodą, do czasu aż woda w kociołku zaczęła wrzeć, kociołek zdjąłem z ognia do wystygnięcia.

Tak przygotowane zaprawy mam do dzisiaj, czyli około rok i najważniejsze ze się nie psują, jak kompot :)

(2012/04/17 08:46)

withanight88


Ja w tamtym roku gotowałem kukurydzę, celem było uzyskanie takich ziaren jak w puszcze lecz się nie udało.

Moczyłem kilkanaście godzin i gotowałem tak długo aż zrobiła się miękka albo miała się zrobić miękka, bo prędzej zaczęła pękać.

Nie idzie ugotować zwykłej kukurydzy, uzyskać ziarna miękkie i całe takie jak w puszkach.

Żeby kuku było jak z konserwy musi być gotowana kukurydza cukrowa.

Ja w tym roku kupiłem kilka paczek kukurydzy cukrowej do siania i jestem w nadziei że przy następnym gotowaniu kuku będzie tak jak z puszeczki, ale to się okaże bo wysiew dopiero w maju.

Co do gotowania większej ilości na zapas to zrobiłem sobie taki mix: bobik, kukurydzę, łubin i konopie. Trochę bez zapachów, trochę wanilii i trochę cynamonu.

Po ugotowaniu wszystkich ziaren przełożyłem wszystkie do słoików i zalałem wodą od gotowania, pozakręcałem szczelnie i wsadziłem słoiczki do kociołka z wodą, do czasu aż woda w kociołku zaczęła wrzeć, kociołek zdjąłem z ognia do wystygnięcia.

Tak przygotowane zaprawy mam do dzisiaj, czyli około rok i najważniejsze ze się nie psują, jak kompot :)




Sąsiad w zeszłym roku posiał cukrowej i używał bez gotowania , zalewał tylko jakimiś specyfikami :) (2012/04/17 08:52)

superkarp


ja zawsze biorę kukurydzę z kolby a następnie gotuje ją. kiedy ostygnie powtarzam ten proces jeszcze kilka razy. a jeżeli chcesz żeby miała jakiś zapach to po prostu dodajesz jakieś tam składniki np. cynamon i gotujesz z nimi (2012/04/17 12:09)

maciek051298


Ja w tamtym roku gotowałem kukurydzę, celem było uzyskanie takich ziaren jak w puszcze lecz się nie udało.

Moczyłem kilkanaście godzin i gotowałem tak długo aż zrobiła się miękka albo miała się zrobić miękka, bo prędzej zaczęła pękać.

Nie idzie ugotować zwykłej kukurydzy, uzyskać ziarna miękkie i całe takie jak w puszkach.

Żeby kuku było jak z konserwy musi być gotowana kukurydza cukrowa.

Ja w tym roku kupiłem kilka paczek kukurydzy cukrowej do siania i jestem w nadziei że przy następnym gotowaniu kuku będzie tak jak z puszeczki, ale to się okaże bo wysiew dopiero w maju.

Co do gotowania większej ilości na zapas to zrobiłem sobie taki mix: bobik, kukurydzę, łubin i konopie. Trochę bez zapachów, trochę wanilii i trochę cynamonu.

Po ugotowaniu wszystkich ziaren przełożyłem wszystkie do słoików i zalałem wodą od gotowania, pozakręcałem szczelnie i wsadziłem słoiczki do kociołka z wodą, do czasu aż woda w kociołku zaczęła wrzeć, kociołek zdjąłem z ognia do wystygnięcia.

Tak przygotowane zaprawy mam do dzisiaj, czyli około rok i najważniejsze ze się nie psują, jak kompot :)


a to jest taka kukurydza z kolby? (2012/04/17 14:51)