Jak szybko rosną niekarmione ryby w stawie?
utworzono: 2011/06/24 16:43
szwagier kupił do bagna ryby.
liny , karpie , amury i japonki - kupił je 3 miesiące temu.
bagno ma ok. 50 m długości , 15 szer i 1,5 - 2 m głębokości.
jest w nim troche mułu oraz roślinności wodnej, trzcin.
ryby wpuszczane miały po 10 cm.
ostatnio złowiłem tam karpia miał już blisko pół kilo, a niczym nie były karmione.
mam pytanie jak inne ryby. jaką mogą mieć długość i wage w przybliżeniu.
pozdrawiam.
[2011-06-24 16:43]
szwagier kupił do bagna ryby.
liny , karpie , amury i japonki - kupił je 3 miesiące temu.
bagno ma ok. 50 m długości , 15 szer i 1,5 - 2 m głębokości.
jest w nim troche mułu oraz roślinności wodnej, trzcin.
ryby wpuszczane miały po 10 cm.
ostatnio złowiłem tam karpia miał już blisko pół kilo, a niczym nie były karmione.
mam pytanie jak inne ryby. jaką mogą mieć długość i wage w przybliżeniu.
pozdrawiam.
spuść wodę i pomierz, poważ .;) [2011-06-24 16:49]
To zależy wybitnie od gatunku,nie da się jednoznacznie tego stwierdzić na podstawie przyrostu karpia-notabene hodowlanej świni,tucznika.Karp ma za zadanie żreć,żreć,i rosnąć na wadze piorunem,po to został jako tako stworzony.Proponuję złowić po jednej sztuce z każdego gatunku i na tej podstawie dokonać ew. obliczeń,poglądowo rzecz jasna.
[2011-06-24 17:52]
Jeżeli nie duży akwen , to ryba może się skarłowacić i nie urośnie do swoich wymiarów.
[2011-06-25 22:17]
nie prawda to wszystko zalezy jakie ma odzywnienie.jesli jest szczupak sandacdz to biala ryba nie bedzie karlowaciala. [2011-06-28 22:19]
karp szybko rosnie a jesli jest w zbiorniku mulistym to ma co jesc w mule jedzenia nie brakuje [2011-06-28 22:51]
nie prawda to wszystko zalezy jakie ma odzywnienie.jesli jest szczupak sandacdz to biala ryba nie bedzie karlowaciala.
Nie ma w tym zdaniu nic z prawdy to raz.Dwa chce koledze przypomniec (bo kolega bardzo zwraca uwage na ortografie i zwraca często uwage),że zdania zaczyna sie od dużych liter,a nie wiem co to za ryba sandadz....
Tylko mieszanie gatunków w danym łowisku zapobiega karłowaceniu.Czy to leszcz,czy inna rybka szybko skarłowacieje (nawet przy sporej liczbie drapieżnika) ,jeśli z czasem nie wymiesza sie gatunków.Drapieżnik pogoni rybke i wyczyści z słabych osobników,ale nic więcej.
[2011-06-28 23:10]Fakt ryba karlowacieje z powodu braku drapieznika ,bo jesli takowy jest w zbiorniku ryba ,niewiem jak to napisac ale stara sie jak najszybciej urosnac aby byc zbyt wielkim kaskiem dla zebatego lecz niejest to jedynym powodem karlowacenia drugi to ciagle tarlo w tym samym gronie czyli zbyt mala ilosc lawic w stawie dlatego dobrze jest wpuszczac co jakis czas kilka tarlakow dla wymieszania krwi TAKIE JEST MOJE ZDANIE
[2011-06-28 23:26]według mnie bzdura z tym karłowaceniem, w oczkach wodnych rosną karpie po 5 kilo, a w stawach nie ma ich co blokować oprócz ilości pokarmu, jeśli staw jest żyzny zamulony to białoryb znajdzie sobie coś do skonsumowania, a jeśli mamy drapieżnika to nie zaobserwujemy tylko i wyłącznie chorych ryb które są wyselekcjonowane i pożerane przez szczupaka czy suma czy sandacza, nie wykluczam zjadania innych egzemplarzy ale najłatwiejszym kąskiem jest ryba z która coś jest nie tak, szczupak nie będzie sie uganiał za zdrowym karpiem i nie będzie na darmo spalał swoich cennych kalorii
[2011-06-29 00:25]