Jak sprawić lina z łusek?

/ 47 odpowiedzi
mefisradom


Witam! Panowie, a od kiedy się lina obiera z łusek? Lina się tylko i wyłacznie śluzuje. Wycierasz go w piachu, byle nie pod łuski, bo nawchodzi piachu pod łuski(czyli robimy to głową do przodu tak jakby ryba płynęła), następnie dokładnie płuczemy i rybka nadaję się do smażenia czy co kto tam woli. (2010/09/29 09:10)

pangaz4


tak jak ktoś napisał ilu wędkarzy tyle sposobów  tak jak z węgorzem jeden ściąga skórę drugi ją zostawia i solą pozbywa się śluzu  a że ja do leniwych nie należę to lina skrobie widelcem tak robił mój ojciec tak robił dziadek każdy ma swoje przyzwyczajenia i ich się trzyma o tyle iż ja nie twierdze by pozostałe sposoby były złe rubcie jak wam pasuje i smakuje (2010/09/29 09:21)

jacwar


Ciekawe jak byście chcieli zrobić lina w śmietanie - wtedy trzeba go oskrobać, polać wrzątkiem i można skrobać jak ploteczkę. (2011/01/08 09:46)

bednar14


Ja to robie normalnie jak z większością ryb nie licząc suma i okonia łapie za nóż i obieram bez problemów ale mui wujek to on go chyba jeszcze do gorącej wody wkłada (2011/01/08 10:25)

użytkownik61065


tak gorąca woda ułatwia obieranie tak smao robie z okoniem (2011/01/08 13:31)

niutek40


Smażyć lina z łuskami ? ciekawe!  jesli lina można to czemu innych ryb nie?? jesli komuś smażone łuski smakuja to prosze bardzo Ja nie z korzystam wystarczy widelec (ważne by był ostry) 3 min.i po sprawie  (2011/01/09 18:05)

pstrag222


Co to za luska co ma lin. Polewamy wrzatkiem aby usunąć śluz i tyle jego łuski wogóle się nie czuje. Co innego z karasiem (2011/02/12 10:22)

slabil


Śmieszą mnie wypowiedzi wędkarzy,którzy nie jedli lina bez skrobania,a się wypowiadają.Należało by chyba najpierw spróbować i później dopiero oceniać wartości smakowe.Ja osobiście mam porównanie i zdecydowanie lepiej smakuje mi lin,który nie jest skrobany.Zresztą o gustach,także smakowych się nie dyskutuje.Pozdrawiam smakoszy :))) (2011/02/12 11:00)

Reamedes


Łuski się nie czuje bo jest to poprostu zmagazynowany tłuszcz w postaci łusek dlatego one się tak pięknie topią podczas smarzenia. (2011/02/12 11:07)

Quba93


witam
z tego co nauczyłem sie w szkole na technologii(lucharzyk), lina polewa sie wrzątkiem jak już wielu kol wyżej pisało, wtedy  schodzi śluz i łuska lekko odchodzi
taktylko z punktu widzenia technologii gastronomicznej;)
pozdrawiam i smacznego (2011/06/08 20:44)

Tarok


Osobiście uważam że każdy sposób jest dobry wycieranie piaskiem, solą czy skrobanie ważne żeby lina po sprawieniu odpowiednio długo wymoczyć. Ja akurat skrobię lina zwykłym nożem pod łuskę (bez zbędnego przesadyzmu chodzi tylko o to żeby przyprawy się trzymały pod zadartą łuską) i z łuską żeby pozbyć się śluzu, a po godzinnym wymoczeniu w zimnej wodzie dokładnie myję rybę z jego pozostałości które są produkowane przez skórę martwej już ryby. (2011/06/08 21:27)

Tarok


A, i jeszcze jedno lina nie polewa się wrzątkiem tylko lekko gorącą wodą, wrzątkiem go ugotujecie i będzie się "rozłaził".  (2011/06/08 21:31)

sliwka15


Nie wiem jak z innymi przypadkami.!
ALE UWIERZCIE MI, ŻE BARDZO DOBRZE SKROBIE SIĘ BEZ ŻADNEGO SPARZANIA CIEPŁA WODA , PO PROSTU WIDELCEM .! (2011/06/08 22:00)

andrzej19829


da rade tak jak kazda rybe ale po co?usmazona skurka zsmaczna luski nieczuc.posmak mulu?tusze moczyc w mleku 2 godz (2011/06/20 23:19)

pmizera87


Właśnie - po co?

(2011/06/20 23:38)

Matys24


Lina wystarczy  bardzo  dobrze oczyścić ze śluzu a  łuski pozostawić, na  rożdrzanym oleju  podczas  smażenia wszystkie pięknie się wytopią. Pozdrawiam (2011/06/21 09:04)

jurek


Lina wystarczy  bardzo  dobrze oczyścić ze śluzu a  łuski pozostawić, na  rozgrzanym oleju  podczas  smażenia wszystkie pięknie się wytopią. Pozdrawiam



Oczywiście , tak właśnie przyrządza się lina ---kolega Matys24 opisał to powyżej.

Jeżeli lin pochodzi z akwenów , gdzie jest sporo bagnistego dna , to wystarczy pół cytryny , by pozbyć się tego przykrego smaku.

(2011/06/21 09:14)

nowak11


Ja również nie skrobie lina i jest bardzo dobry a żeby nie było czuć mułu to jak wezmę lina a rzadko biorę to wrzucam go do beczki  dużej z czystą wodą i po 2 godz woda się zabrudza mułem a linek czysty jak złapalismy z kolegą linki to wzielismy po 1 i ja zrobiłem tak ze wrzuciłem go do beczki a on odrazu zabił i jego lin śmierdział mułem a mój nie (2011/06/21 09:32)

trato


Ja rowniez lina nie skrobie nigdy. Po co skrobac, polecam innym. Po prostu po zlowieniu delikatnie wypuszczam z powrotem do wody.
  (2017/08/23 15:09)

Shodan


Do skrobania okoni, szczupaków i lina polecam taki patent. Dostępny za ~10 zł we większości marketów łącznie z Auchan (dział narzędziowy). Jest to nóż do cięcia płyt kartonowo gipsowch firmy top tools. (2018/05/09 22:50)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

hakon


lina oblewam wrzatkiem... luska schodzi sama przepraszam nie przeczytalem wieksosci poprzednich tekstow (2018/05/10 00:06)

Sith


Do skrobania okoni, szczupaków i lina polecam taki patent. Dostępny za ~10 zł we większości marketów łącznie z Auchan (dział narzędziowy). Jest to nóż do cięcia płyt kartonowo gipsowch firmy top tools.
Skrobanie lina to czynność dla masochistów... Jak napisano wyżej, łuska wytapia się w procesie smażenia. Jednak naibardziej spodobała mi się metoda na łuski lina zaprezentowana przez @trato, stosuję ją ze 100%% skutecznością od 26-ciu lat. :)))
  (2018/05/10 08:52)