Jeżeli maciedoświadczenie podpowiedżcie jak wędzić rybę, jakim drewnem i jak długo.
Jak zbudować prymitywną wędzarnię na łowisku.
Jeżeli maciedoświadczenie podpowiedżcie jak wędzić rybę, jakim drewnem i jak długo.
Jak zbudować prymitywną wędzarnię na łowisku.
Drewno oczywiście jałowcowe w miarę możliwości ;)
Wędziłem kilkukrotnie rybki i nie bawię się w żadne solanki itp. Przyprawiam rybki jak do pieczenia i układam na liściach chrzanu. Wkładam do wędzarni i przykrywam znowu liśćmi chrzanu. Wędzę w niskiej temp ok 40º C od 3-4 godzin. Drzewo tylko i wyłącznie liściaste a najlepiej owocowe z jakichś śliwkowatych. Najsmaczniejsze są rybki tłustawe jak karp czy sum. Mięsko delikatne i soczyste. Po prostu niebo w gębie.Nie dodawaj czasami żadnego jałowca (jego dodaje się do wędlin na sam koniec troszkę w celu nadania aromatu) bo popsujesz smak ryby. Jałowiec nada gorycz rybie (a chyba nie o to biega).
PDK
(2012/01/25 12:06)(2012/01/25 14:00)Wędziłem kilkukrotnie rybki i nie bawię się w żadne solanki itp. Przyprawiam rybki jak do pieczenia i układam na liściach chrzanu. Wkładam do wędzarni i przykrywam znowu liśćmi chrzanu. Wędzę w niskiej temp ok 40º C od 3-4 godzin. Drzewo tylko i wyłącznie liściaste a najlepiej owocowe z jakichś śliwkowatych. Najsmaczniejsze są rybki tłustawe jak karp czy sum. Mięsko delikatne i soczyste. Po prostu niebo w gębie.Nie dodawaj czasami żadnego jałowca (jego dodaje się do wędlin na sam koniec troszkę w celu nadania aromatu) bo popsujesz smak ryby. Jałowiec nada gorycz rybie (a chyba nie o to biega).
PDK
możesz powiedzieć na jakiej wysokości trzymasz ruszt na którym kładzie te rybki? nigdy nie próbowałem patentu z chrzanowymi liśćmi.
Moja wędzarka jest to tradycyjna swojska wędzarka zbita z desek ustawiona nad tunelem wykopanym w ziemi jako palenisko. Cała wędzarka ma około 1,2 m wysokości a kratka na ryby jest usytuowana prawie na samej górze powiedzmy około 90 cm nad ziemią czyli wlotem dymu i ciepła :)
PDK
(2012/01/25 14:55)Wędzić można na zimno (dłużej ) i na ciepło ( krócej ).
Zawsze należy ryby solić na sucho lub moczyć w solance. Stężenie dobieramy wg własnego upodobania.
Ważnym jest żeby używać drewna drzew liściastych!!! Iglaste mają więcej żywicy i nadają gorzki smak. Nie do zjedzenia.
Wiem co piszę bo znam się na tym najlepiej.
(2012/01/25 19:41)Wędzić można na zimno (dłużej ) i na ciepło ( krócej ).
Zawsze należy ryby solić na sucho lub moczyć w solance. Stężenie dobieramy wg własnego upodobania.
Ważnym jest żeby używać drewna drzew liściastych!!! Iglaste mają więcej żywicy i nadają gorzki smak. Nie do zjedzenia.
Wiem co piszę bo znam się na tym najlepiej.
Ach ta skromność :)
Nad wodą szkoda czasu na wędzenie. Ale skoro chcesz możesz wozić z sobą beczkę , nie koniecznie 200 l.i kawałek blachy. Kopiesz dołek i kanał , wszystko dopasowane do beczki.Kanał przykrywasz i wnim palisz. Tak sobie pomyślałem że jeśli masz wyobrażnię to taką małą wędzarnię można zrobić z kołeczków które owiniesz folią aluminiową a na przymocowanych poprzeczkach położysz siatkę do grilowania ryb. Poprostu wędzarnia to przykryty tunel z ogniskiem i coś jako komin w którym wędzisz.
(2012/01/29 20:35)Misiekk35 uwaga barchu bo chlapnięty wędkarz to łatwy wędkarz...A znam się na tym nalepiej. Jak na wszystkim zresztą.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.