Jak skuteczniej łowić na spławik
utworzono: 2022/10/05 12:16
Witam mam problem od jakiegoś czasu próbuje łowić na rzece jednak nie do końca wiek jak się za to zabrać każda próba skutkuje paroma małymi okoniami raz od miesiąca złowiłem małego lina , dlatego chciałem zapytać w jakim miejscu na rzece najlepiej zarzucać , jak ustawić grunt najlepiej , jakiej przynęty oraz zanęty użyć najlepiej , mój sprzęt to spławik 3 gramy przelotowy Robinson z długą antenką oraz spławik batowy o okrągłym kształcie 4 gramowy / haczyk rozmiar 6 / prosił bym o jakieś rady co do przynęty ustawienia gruntu oraz zanęty \r\n [2022-10-05 12:16]
Spławik 3 g na rzekę to lekkie nieporozumienie. Łowię spławikiem 8 g, dotego ciężarek 8 g i przypon. Dzięki temu mogępodać przynętę na dnie lub w jego okolicach. [2022-10-07 04:24]
Kij bolonka ostatnio Flagman Cast Master Bolo 6 m cw 25 g. Kij mocny, do łowienia a nie do zabawy. Spławiki rzeczne typowo do metody bolońskiej, te które Ty opisujesz to takie trochę nieprzemyślane. [2022-10-07 04:28]
Czy spławik 3g na rzekę to lekkie nieporozumienie? Nie sądzę szczególnie na wiosnę używam nawet 2g. Raczej powinno się dobierać gramaturę, rozłożenie obciążenia czy nawet kształt spławika do uciągu i metody stosowanej na rzecze. Bo równie dobrze można łowić na przepływankę, przepływankę z przytrzymaniem czy przystawkę. Za kazdym razem można zbudować bardziej skuteczny zestaw na innych gramaturach. A gramatury spławików jakie stosuję to od 2 - 20 gram. A czy ryby duże, czy małe? Ukleja to i 30 gramowego "liścia" w nurcie poruszy. :)
Bardziej skupiłbym się na odchudzeniu żyłki głównej do 0,16 i przyponie 0,12 l(ub jak się boisz 0dpowiednio 0,18 i 0,14) oraz haczykach 12 lub 14 zamiast 6. To pozwala na połów kilkukilogramowych ryb bez żadnego problemu.
Nikt tu poza tym nie poda złotego środka na idealny i uniwersalny zestaw. Bo to po prostu niemożliwe.
Pozdrawiam [2022-10-10 14:08]