Witam. Podczas mojej kilkuletniej przygody z wedkarstwem zdarzyło mi sie kilkukrotnie uciekac przed psem/psami. Za pierwszym razem był to sredniej wielkosci bokser, drugim razem był to o wiele wiekszy bulldog, jeszcze innym razem goniły mnie 3 owczarki niemieckie. Podczas 1 "ataku" na szczescie miałem ze soba rower bo piesek nie był skory zeby odpuscic, 2 razem juz nie miałem tego szczescia bo bylem rozstawiony nad jeziorkiem, na szczescie niedaleko był wlasciciel psa i przyszedł po swojego "pupilka" ( pies nawet nie reagował na wołający głos swego pana), w 3 przypadku takze miałem przy sobie rower.. i dobrze. podejrzewam ze podrecznikowe porady nie sprawdziłyby sie podczas ataku 3 psów na raz.
Chciałbym byscie pomogli mi wybrac jakis naprawde sprawdzony i skuteczny sprzet odstraszajacy psy. Słyszałem o roznego rodzaju gazach pieprzowych, urzadzeniach emitujacych sygnały dzwiekowe nieslyszalne dla ludzi ale slyszalne dla psów ktore je odstraszaja, pistolety hukowe, straszaki, pistolety z pociskami gazowymi.. masa tego a ja sie na tym nie znam i chciałbym sie poradzic was. Chciałbym kupic cos czym mogłbym odstraszyc nie tylko psy ale rowniez dzikie zwierzeta, cos co działa juz z duzej odległosci, zeby nie skracac tej odleglosci do minimalnej.
Prosze o porady.