nęcenie nie było złe . hym ? może miejscówka nie ta . lina szukaj w miejscu z miękim dnem najlepiej w pobliżu lili wodnych . ja osobiście oprucz tej zanęty naturalnej dodał bym jeszcze zanęte jaxon premium karp-lin - karaś . ale jeśli te jezioro jest duże to musisz przynajmniej 2 krotnie zwiększyć dawkę podawanej zanęty . pozdro :-)
(2012/04/29 21:33)Witam Panów wędkarzy. Mimo lada dzień rozpoczynającego się sezonu szczupakowego, ja postanowiłem zapolować na białą rybę, a właściwie złotą - lina karasia i karpia.
Wykorzystałem fakt, że płocie i leszcze niedługą będą się trzeć, a więc przestaną żerować, więc więcej zsotanie dla linów, a poza tym liny na których mi bardzo zależy dobrze biorą w maju.
Nęcę, na jeziorze w Białobrzegach gmina Bodzanów między Kępą Polską, a Wykowem.Głębokość - przy samym brzegu trochę ponad metr, jakieś 2 do 4 m od brzegu od 2 do 3 m głębokości.
Nęcenie, rozpocząłem w ostatnią środę (25.04)
Na początek prażona kukurydza - 1 garstka
ziemniaki - 1,5 garści
zaparzona śruta i zanęta uniwersalna na ryby karpiowate w stosunku po połowie - 2 garście
dodatkowo siekane rosówki - 0,5 garstki
Podobnie we czwartek.
W piątek trochę mniej i w sobotę już tylko po małej garstce kukurydzy i ziemniaków (zmniejszyłem ilość zanęty z uwagi, że dziś wybierałem się na ryby).Nęciłem regularnie jakiś kwadrans po 8.00 rano.
Łowiłem dzisiaj rano między 7.30, a 10.00
Efekty
1 leszcz ok. 30 cm
8 płoci między 10, a 20cm
4 okonie od 15 do 25cm
Jestem zawiedziony, nie mam zbytniego doświadczenia w łowieniu linów i zanęcaniu ich, z tego co słyszałem od znajomych wędkarzy na taką zanętę powinien reagować lin.
W czym problem złe nęcenie, pora, miejscówka, mam nadzieję, że nie jeziora, ponieważ to typ linowo karasiowy, więc te piękne złote rybki powinny tu być.
Proszę o porady, jaka zanęta marka zapach, barwa, jak nęcić i czym i co na hak.
Reasumując, proszę o podpowiedzi, gdyż w tym pięknym weekendzie majowym chciałby złowić tę piękną rybkę.
Proszę o wpisy i połamania kija.
Pozdrawiam i z góry dzięki.
"Szankier1" niemądre zachowanie wręcz naganne . to fakt że jeśli sami cZasami nie znajdziemy odpowiedzi na nurtujące nas pytania to możemy na nie nigdy nie znaleźć odpowiedzi . ale po to jest taka strona internetowa jak "wędkuje" . Wędkarze powinni tutaj dzielić się swoim doświadczeniem a nie krytykować innych . widocznie portale społecznościowe to pana znienawidzona strona internetu .
(2012/04/30 22:32)Userem @szankier się nie przejmuj - jego gadanina jest już tak nudna, że wręcz niezauważalna - po prostu ingoruj go lub jeśli czujesz, że atakuje Cię personalnie zgłoś naruszenie. Pzdr(2012/05/01 11:16)
TegoSzankier1
-a kolesia takie posty denerwuja bo sam nie potrafi normalnie zapytac. Ciagle sie koles czepia. Tak to juz jest musza byc tacy kolesie na tym swiecie, bo lekarze byliby bezrobotni. he he.(2012/05/01 13:24)