Jak się przygotować na zawody spławikowe ?
utworzono: 2011/05/24 17:50
Drodzy koledzy wędkarze jak mam się przygotować na zawody. Chodzi mi o sprzęt np: -jaką żyłkę na przepon -jaką zanętę Zawody odbywają się na balatonie w Krośnie, są tam ryby takie jak, amur, karp, wzdręga, karaś szczupak, tołpyga biała, i jakieś mniejsze gatunki.
Z góry dzięki i połamania kijów [2011-05-24 17:50]
Po pierwsze przepon to mięsień oddechowy... - mylisz to słowo z PRZYPONEM, chyba wiesz co to jest ?!
Po drugie nie napisałeś jaką metodą chcesz łowić
Po trzecie napisałbyś jakieś informacje o tym akwenie, dno, głębokość itd.
Po czwarte napisz na jaką rybe się szczególnie nastawiasz a nie co w danym akwenie występuje, bo mogę ci podać zanętę na wzdręga a ty napiszesz że na ten gatunek ryb niechcesz... ?
Po piąte nie ma zanęt cud na dany akwen.. możemy Tobie tylko napisać co naszym zdaniem MY byśmy zrobili - nie koniecznie musi się sprawdzić
Po pierwsze wiem i przepraszam za pomyłkę. Po drugie spławikową.Po trzecie dno to piasek pomieszany ze żwirem dużo roślin, a głębokość wynosi od 1m do 3m w najgłębszym miejscu ( z tego co słyszałem od znajomego ).Po czwarte myślę o karasiu lub może ewentualnie jakiś karpik lub wzdręga.
[2011-05-24 18:44]
Po pierwsze przepon to mięsień oddechowy... - mylisz to słowo z PRZYPONEM, chyba wiesz co to jest ?!
Po drugie nie napisałeś jaką metodą chcesz łowić
Po trzecie napisałbyś jakieś informacje o tym akwenie, dno, głębokość itd.
Po czwarte napisz na jaką rybe się szczególnie nastawiasz a nie co w danym akwenie występuje, bo mogę ci podać zanętę na wzdręga a ty napiszesz że na ten gatunek ryb niechcesz... ?
Po piąte nie ma zanęt cud na dany akwen.. możemy Tobie tylko napisać co naszym zdaniem MY byśmy zrobili - nie koniecznie musi się sprawdzić
Mięsień oddechowy to przepona jak już, poza tym kolega już doprecyzował o co mu chodzi więc jeśli potrafisz to pomóż.
[2011-05-24 19:48]
Myślę ze najlepiej bat + lekki zestaw spławik 0.3g z PRZYPONEM ok 0.08-0.10 haczyk 14-16 zanęta może płoć lub lin karaś raczej słodka
połamania kija
[2011-05-24 20:53]
Witam.Też jade na zawody i nie wiem co ze sobą wziąć(wędke napewno:))
Ale jaką zanętę przygotować z czego?
Staw jest w Józefinie
Jade tam pierwszy raz
Ryby: Amur Karaś Płoć Przeważają Karpie ale i szczupaki są, bąki sumy
Proszę o Odpowiedź (jade Tam 15.06,13 jak by się ktoś pytał)
POZDROWIONKA
[2013-05-21 13:44]
Kup dobrą zanęte lin karaś np.Leśniowskiego dobrze sie sprawdza dolóz nie zalój 3 paczki mady jakiś extrakt żeby szybko rybę sciagnąc na lowisko bo to jest malo czasu zanęta musi pracowac i lepiej na staw odleglośćiówka nie bat bo jak karp wiekszy czy amur będzie problem z wyciagnieciem.
[2013-05-21 14:59]
A ja sie nie zgodzę że odległościówka. Inni z batami Cię zjedzą na zawodach. A na karpia bym sie nie nastawiał na zawodach i traktował jako bonus. Mój sprawdzony zestaw którym łowie na zawodach to zylka glowna 0,141mm przyponowa 0,103mm ew. 0,094mm do tego spławik w zależności od głebokości od 0,6g do 1,5g i do tego haki w rozmiarze 18 lub 16. Rzadko kiedy ale uzywam czasem 14 i 20.
[2013-05-21 15:40]
Ja słyszałem(nie wiem czy to prawda) ale czym mniejszy haczyk tym lepiej ponieważ mniejszego haczyka większa ryba nie czuje jak zjada np.robaka i większa szansa na złapanie a i jeszcze jedno mały haczyk nierozrywa przy zacieńciu skóry ryby. Tak?
[2013-05-21 17:21]
Nastaw się kolego na płoć i leszcza który teraz ma tarło.
OK a jak jeszcze mógł byś mi powiedzieć czy leszcz i płoć weźmie na KULKI ZROBIONE Z: chleb zapach waniliowy płatki kukurydziane zmielone chleb namoczyłem wycisnąłem gdy dało się gnieść jak ciasto dodałem zapachu waniliowego i dodałem płatków Robiłeś coś takiego?? P.S Nie testowałem tych kulek bo po prostu nie mam gdzie [2013-05-21 17:32]
A zapomniałem zapytać
W jakim miejscu najlepiej będą brać ryby? jak ktoś wie to niech napisze
[2013-05-21 18:41]
Tej ryby w stawie nie ma poczytaj wpisy z góry ja nie wiem gdzie startujesz w zawodach ale skoro bat na stawie ci się sprawdza to szacunek dla ciebie bo dla mnie karp na zawodach to przylów i w życiu bym się na niego nie nastawial ale chyba mylimy zawody pozdrawiam. [2013-05-21 21:01]
Jak masz możliwosc szukaj mnicha czyli wplywu i wyplywu wody reszte kombinuj czas pokaże powodzenia. [2013-05-21 21:06]
ok napisze na forum gdy tylko wrócę z zawodów na dzień dzisiejszy temat zamykam
POZDROWIONKA :D
[2013-05-29 21:28]
kup sobie zanente gold pro a jak chodzi o zylke do przyponów to ja lowie na 00.8 ale takie leszczyki do 400punktów i plotki a jak chcesz lowic akies karpie to juz przypon 0.15
[2013-05-30 09:29]
Właśnie wróciłem z zawodów:
1 miejsce zajął jakiś 6cio letni chłopak Złapał karpia 1,84 kg
2 miejsce jaa:D 8 kleni malutkich
3 miejsce mój kolega z klasy 6 uklejek :D:D:D:D:D:D::D:D:D:DD:D:D:D:D::DD:D
DZIĘKI WIELKIE ZA ZANĘTY BO BEZ NIEJ ANI RUSZ NA ZAWODY :DDDDDDDD
[2013-06-15 13:31]
no to malutko tych ryb mieliście w łowisku u nas na zawodach ci co zwycięzaja maja od 4 kg ryby w góre
[2013-06-17 09:14]