Jak się ma sumik K. w tą jesień?
utworzono: 2010/10/03 16:11
W następny weekend wybieram się na sumika , planuje łowić na trupka i tu ślę pytanie odnośnie jego żerowania : czy sumik przy tej jesiennej pogodzie dobrze żeruje , czy raczej ciężko go złowić? A i jeśli macie jakieś porady dotyczące nęcenia , miejscówki itd. to bez krempacji panowie :D .
[2010-10-03 16:11]
Chyba chodzi Ci o SUMA , a nie sumika? Bo to dwie różne ryby. :) Sum jest już mniej ruchliwy, ale żeruje jak każdy drapieżnik przed zimą. [2010-10-03 16:44]
A jeśli o SUMIKA (sumik K.) Ci chodzi, to czemu na trupka?! Jak na trupka? Robaka trupka? :) [2010-10-03 16:45]
Planuje założyć na haczyk małe płoteczki złapane na podrywke, a dlaczego właśnie chcem użyć trupka? by wyeliminować branie mniejszych byczków.
[2010-10-03 18:23]
Zgadza się sumiki mam na myśli tu te mniejsze nie biorą tak bardzo na rybki jak na np czerwonego. Polecam przeciąć płoteczke na pół lub przynajmniej nadciąć jej kawałek, wtedy zapach wabi sumiki, i brania są znacznie częściej niz na zwykłego trupka, Pamiętaj też że im mniejsza przynęta tym lepiej łatwiej będzie im ją połknąć bo większe zdobycze po prostu ogryzają tylko, co powoduje puste brania. Najlepiej łowić od momentu gdy zachodzi słońce.
[2010-10-03 18:30]
A i jeszcze zapomniałem się pochwalić, w sobote miałem rewelacyjne brania sumików. Necić je łatwo mozna normalna kupna zanętą, możesz jeżeli pozwala Ci na to czas rzucać w łowisko pokrojone w kawałki płotki też je przynęci a jeśli zaczniesz od jutra to z pewnością w przyszły weekend nieźle się zabawisz. Mam identyczne plany jak Ty więc jak wrócisz z ryb to napisz jak wyniki. Pozdrawiam
[2010-10-03 18:33]
Planuje założyć na haczyk małe płoteczki złapane na podrywke, a dlaczego właśnie chcem użyć trupka? by wyeliminować branie mniejszych byczków.
MAŁE PŁOTECZKI ZŁAPANE NA CO ??????!!!!!!!!!!!!
[2010-10-03 19:06]
Fabian!!!!!!!!!!!!!!!! Żebyś się nawet nie ważył mieć przy sobie podrywkę, a co dopiero używać jej do łowienia ryb !!!!!!!!!!!!!!!!!! Masz Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb (RAPR) ?????????? Czytałeś go ??????????????? Powinienem skontaktować sie teraz z Twoim prezesem Twojego koła wędkarskiego i poinformować go o tym, czym Ty chcesz łowić ryby !!! [2010-10-03 19:10]
No napisane przecież jak wół że na podrywkę ..............a może się pomylił; i miało być na podorywkę :) [2010-10-03 19:14]
haha , kolego mastiff spokojnie , rybki zostały "złapane" na zbiorniku prywatnym który należy do mojego ocja :) i na tym samym zbiorniku zamierzam byczki złapać.
Matys24 czy mógłbyś mi doradzić w którym miejscu się zaczaić? Mam 2 opcje :1- głebokie (3.5m) dno czyste , z małą ilością roślin lub 2- płytkie , mocno zarośnięte , blisko trzcin
[2010-10-03 19:20]
haha , kolego mastiff spokojnie , rybki zostały "złapane" na zbiorniku prywatnym który należy do mojego ocja :) i na tym samym zbiorniku zamierzam byczki złapać.
Matys24 czy mógłbyś mi doradzić w którym miejscu się zaczaić? Mam 2 opcje :1- głebokie (3.5m) dno czyste , z małą ilością roślin lub 2- płytkie , mocno zarośnięte , blisko trzcin
Kolego, jeśli nie masz zarejestrowanej działalności rybackiej, to takich rzeczy jak podrywka posiadać nie masz prawa. Nie tylko używanie jej jest zabronione, ale i posiadanie!
Z § 9. 1 pkt 4 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie, wynika że podrywki nie wolno używać gdyż jest to przyrząd rybacki .
§ 9. 1. Rybackimi narzędziami połowowymi są narzędzia:
1) ciągnione: niewody, przywłoki, włoki, tuki, dragi,
2) stawne: wontony, słępy, drygawice, żaki, mieroże, kozaki, więcierze, wiersze, raczniki, przegrody, przestawy,
3) elektryczne, a także ich części, służące do połowu ryb przy pomocy prądu elektrycznego,
4) pozostałe: spławnice, cedzaki, sznury, rzutki, podrywki, pęczki oraz inne narzędzia służące do połowu ryb pod lodem.
Natomiast narzędzia rybackie mogą posiadać wyłącznie osoby uprawnione do rybactwa oraz osoby prowadzące działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami (Art.20 ust.1 ustawy o rybactwie śródlądowym), a połów narzędziami rybackimi bez uprawnień (w tym również podrywką) jest przestępstwem - Art.27a ust.1 pkt.1 ustawy.
Więc mnie tu koleżko nie uspokajaj, bo popełniasz przestępstwo i opisujesz to wędkarzom na forum wędkarskim.
[2010-10-03 19:32]
Coś ty się tak uczepił tej podrywki... ;D , nie jestem kłusownikiem , i nie cierpie , gdy nawet ktoś wspomina o formie kłusownicta itd. , a tak poza tym , to nie jest woda PZW , nie szkodze nikomu I nie zamierzam jej używać nigdzie indziej tylko u "siebie" na stawku :).
[2010-10-03 19:55]
dobra przemyślałem wszystko , wyrażam skruchę i sądze że mój post , zawierający w treści "formy kłusownicze" uważam za bład -Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zeedytować lub usunąc post .Przepraszam , i dziękuje za porady.
[2010-10-03 20:00]
Coś ty się tak uczepił tej podrywki... ;D , nie jestem kłusownikiem , i nie cierpie , gdy nawet ktoś wspomina o formie kłusownicta itd. , a tak poza tym , to nie jest woda PZW , nie szkodze nikomu I nie zamierzam jej używać nigdzie indziej tylko u "siebie" na stawku :).
Natomiast narzędzia rybackie mogą posiadać wyłącznie osoby uprawnione do rybactwa oraz osoby prowadzące działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami (Art.20 ust.1 ustawy o rybactwie śródlądowym), a połów narzędziami rybackimi bez uprawnień (w tym również podrywką) jest przestępstwem - Art.27a ust.1 pkt.1 ustawy.
Rozumiesz to słowo na czerwono? Ścieka mi to, czym te ryby u siebie pozyskujesz, ale cytuję Ci ustawę o POSIADANIU narzędzi kłusowniczych.
[2010-10-03 20:00]
I tu panowie będzie niespodzianka ja widziałem w jednym sklepie wędkarskim podrywkę do kupienia...Co do tej podrywki to chłopak się już nauczy że tego nie używamy ale dajcie panowie juz mu z tym spokuj.
[2010-10-03 20:46]
Polecam to czyste miejsce co brania nie sumika nie są aż tak bardzo widzoczne. Myśle tu o łowieniu na oliwkę ołowianą a nie spławik bo właśnie taka metode polecam, jak byś czegos w niej nie rozumiał to pytaj śmiało
[2010-10-03 20:47]
A co do tyh płotek jeszcze to polecam delikatniutki spławiczek malutki haczyk białe robaczki lub pinke i właśnie tak je łowic bo po pierwsze ubaw po pachy a po drugie można przez ten czas zaobserwować co na łowisku słychać ciekawego. Pozdrawiam
[2010-10-03 20:50]
Ale macie problemy jak dzieci .Niech łowi na podrywkę ja też łowię .Tylko że używam do tego dużego podbieraka.To co ? niedługo nie będzie można stosować podbieraków !!!!!!!!!!
[2010-10-03 21:07]
Zamierzam łowić z gruntu na drgającą szczytówke... Matys , łowisz sumiki o jakiej porze? z wczesnego rana? w dzień? w nocy?
[2010-10-03 21:14]
Jeśli idziesz na suma to przede wszystkim musisz wyposażyć się w odpowiedni sprzęt kij o cw np do 400 no i kołowrotek najlepiej penn slamer oraz plecionkę od 0,3 do 0,4 lub żyłkę nawet 0,6 No ale to już wydatek ok 700 zł. Można też chwytać na mocną karpiówkę ale w tym przypadku trzeba mieć nieco doświadczenia. Nie ma reguły co do pory dnia wędkowania, najlepiej jednak w nocy. Przynęta różna wraz z kolesiem wędkujemy na świeże mięsko ( moczone we krwi), ale inni zakładają żywca a jeszcze inni czerwonego. Do wabienia używa się też np kwoka. We wrześniu na Bugu koleś wyciągnął 15 kg mnie nie udało się chwycić,aż tak wielkiego ale z 6 ważył jak nic.
[2010-10-04 01:04]
Jeśli idziesz na suma to przede wszystkim musisz wyposażyć się w odpowiedni sprzęt kij o cw np do 400 no i kołowrotek najlepiej penn slamer oraz plecionkę od 0,3 do 0,4 lub żyłkę nawet 0,6 No ale to już wydatek ok 700 zł. Można też chwytać na mocną karpiówkę ale w tym przypadku trzeba mieć nieco doświadczenia. Nie ma reguły co do pory dnia wędkowania, najlepiej jednak w nocy. Przynęta różna wraz z kolesiem wędkujemy na świeże mięsko ( moczone we krwi), ale inni zakładają żywca a jeszcze inni czerwonego. Do wabienia używa się też np kwoka. We wrześniu na Bugu koleś wyciągnął 15 kg mnie nie udało się chwycić,aż tak wielkiego ale z 6 ważył jak nic.
Kolego Marcinie, on idzie na sumika karłowatego, więc nie potrzebuje ciężkiego sprzętu.
[2010-10-04 09:05]
Kolego Marcinie, on idzie na sumika karłowatego, więc nie potrzebuje ciężkiego sprzętu.
I tak to widzisz Jarek młodzież rozumie intencje i to co sie pisze na dany temat. Wiedzą, że dzwoni, ale nie wiedzą w którym kościole..... Pozdrawiam Was młodzieży wędkarska... :)
A do kol. @Matys, otóż w sklepie możesz widzieć podrywkę, bo na to właścicielowi sklepu pozwala prawo :
"Natomiast narzędzia rybackie mogą posiadać wyłącznie osoby uprawnione do rybactwa oraz osoby prowadzące działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami (Art.20 ust.1 ustawy o rybactwie śródlądowym), a połów narzędziami rybackimi bez uprawnień (w tym również podrywką) jest przestępstwem - Art.27a ust.1 pkt.1 ustawy."
Kupić ją możesz, ale na własną odpowiedzialność, karną zresztą. Kapiszczi?
Wiesz już mam nadzieję, że ryzykujesz samym tym, że ją posiadasz i ja tylko próbuję Ci to uświadomić.
[2010-10-04 10:43]
Mastiff Sorry ale przeczysz sam sobie nieco wyżej dałeś głos nt suma a teraz piszesz o sumiku. Najważniejsze jest aby być zdecydowanym a nie zabierać głos jak popadnie
[2010-10-04 11:41]
Niestety, ten kraj jest po prostu chory. Niestety przepis jest jaki jest i nic tu nie poradzimy.
Ale ktos kto go uchwalil albo musial byc niezle narabany, albo byc kompletnym idiota.
Wykope sobie dziure w ziemi o powierzchni 10 x 10 m i nie bede mial jak odlowic z niej np. jakichs ozdobnych rybek na zime bo ktos zabronil mi u siebie uzywac podrywki.
[2010-10-04 11:42]