Jak się łowi z opadu?

/ 5 odpowiedzi
Witam, nigdy nie łowiłem z opadu, a chciałbym wiedzieć wszystko o tej metodzie połowu. Będę łowił głównie na wiśle. Mam zamiar łowić szczupaki, ale chciałbym też aby trafiały się inne drapieżniki. Jak możecie to prosiłbym abyście doradzili mi wędki które używacie c.w. około 5-45g długość od 270cm do 300cm. Mam na oku: Wędka Express Spinn 275cm c.w. 15-40 Dragon (słyszałem o niej same dobre opinie), MITSUKE POWER SPOON 270 cm c.w 5-50, Wędka Daiwa Sweepfire Spinning 15-40g 2,70m - o tych wędziskach nie wiem nic. Proszę o szybką odpowiedź, każda mile widziana :]
Profesor

Mam dragona i polecam. Co do opadu - rzut czekasz aż główka opadnie na dno(poczujesz delikatne stuknięcie albo zaobserwujesz "poluzowanie" się plecionki, wtedy delikatnie podrywasz wędką i 2 obroty kołowrotkiem i tak aż do skutku :)) (2012/09/28 14:26)

brt3

Albo samym kołowrotkiem.100% kontrola przynęty. (2012/09/28 19:48)

patryk200

Obejrz sobie film "JIG MASTER". Tam wszystkiego się dowiesz (2012/09/28 20:19)

brt3

Film filmem ale trzeba odwalić dużo godzin nad wodą :))) (2012/10/02 13:26)

JOPEK1971

Film filmem ale trzeba odwalić dużo godzin nad wodą :)))

Sama technika jest bardzo prosta.2-3 obroty korbką i czekasz kiedy lekko przegięta szczytówka się wyprostuje.można kombinowac z szybkością opadu,co też jest ważne.Można prowadzic szybko na przeciążonej gumie,szybkimi skokami lub prowadzic anemicznie na średnim obciążeniu.Lub też prowadzic gumę skokami w toni,nie sięgając dna,taki sposób dobry jest na szczupaki.Najważniejsze jest dobrze wytypowane łowisko z rybami,to jest 70%sukcesu.Tam gdzie są ryby,najlepiej w sporym zagęszczeniu to złowisz nawet sandacza na normalnie prezentowaną przynętę,a tam gdzie ryb nie będzie nie złowisz ryby używając najwymyślniejszych technik i przynęt.Takie jest moje zdanie. (2012/10/02 13:55)