Jak ruszyć ten beton czyli XXIX Okręgowy Zjazd Del

/ 37 odpowiedzi
u?ytkownik12960

A co ty zrobiłeś suchar, że komendant jest jeszcze komendantem ? Przecież jest członkiem twojego koła Leszcz. ! Mało tego, został wybrany na delegata w waszym kole. Jak to się stało ? Co zrobiłeś, by nim nie został ??? Co do mojej prezesury...przeszkadza ci ? Przecież nie należysz do mego kola ? Więc o co chodzi ? Pilnuj swoich władz i im zadawaj podobne pytania... (2009/05/27 06:57)

suchar

jednak miałem rację nie znosisz najmniejszej dawki krytyki ,trzeba było na zjeżdzie wykazać się mądrością i doświadczeniem .a co do prezesury ,chodzi mi o to,że boicie się starosty razem z naszym prezesem i dlatego tolerujecie komendanta i jego fikcję.Jestem dość młodym wędkarzem i stwierdzam ,że członkowie naszych zarządów są siebie warci,pokazaliście co jesteście warci. a tak na marginesie to na następny rok to nie będę,zdaje się opłacał karty,bo niby kto mnie będzie sprawdzał-kontrolował? więcej już na tym forum naszych problemów nie będę poruszał,gdyż uważam ,że swoje brudy należy prać we własnej "pralce" a pisałem tylko dlatego,żeby pokazać jak są słabe nasze zarządy i to od nich należy rozpocząć naprawę . (2009/05/27 11:14)

u?ytkownik12960

W jakim to sensie boję się starosty ? A co on może mi zrobić ? Raczej starosta może z różnych względów nie podjąć decyzji o zmianie komendanta, bo nie należy do radykałów. Masz kandydata na nowego komendanta ? To jakie są zarządy w kołach decydują wędkarze. Do nich mniej pretensje, że wybierają niewłaściwych ludzi. (2009/05/27 11:49)

heding

Jak te wybory mogą być ważne, jeżeli w Komisji Wyborczej siedziały osoby, które same potem kandydowały i uniemożliwyły innym członkon nawet zapisanie się do listy kandydatów branych pod uwagę przy wyborach??? (2009/05/28 07:39)

chudy028

Skąd wywodzą się delegaci na zjazdy okręgowe ? Oczywiście z kół. A z czego składa się kołowa tkanka ?
Struktura owej tkanki jest wg mnie taka: (1) mniejszośc nr 1, która jest krytyczna wobec systemu aktualnie panującego PZW, (2) mniejszośc nr 2, zainteresowana kontynuacją dotychczasowego systemu i stylu sprawowania władzy, (3) większość, która płaci składki i związkowe sprawy ma w nosie. Jako członek populacji (1) zachęcam wszystkich kolegów, by - pomimo chwil zwątpienia - nie tracili ducha i nie odpuszczali, a zarazem pracowali nad członkami grupy (3).
Twierdzę, że system pn. PZW ma się coraz gorzej, bo kolejne ekipy związkowych dygnitarzy coraz bardziej izolują się od "mas członkowskich", sa coraz bardziej nieprzystępne. Dostęp do informacji o wewnatrzzwiązkowych decyzjach jest coraz gorszy, dialogu z władzą praktycznie nie ma, krytyka jest tępiona.
Dochodzi już do tego, że np. w moim Kole Nr 28 Warszawa Ursynów sam Prezio (zarządzajacy stroną internetową) zaczął kasować krytyczne publikacje i komentarze. W kolejnym etapie cenzorskiego opętania "wykreował" tę stronę na zakładową gazetkę ścienną, bo w bezradności swej wielkiej ustanowił blokadę na jakiekolwiek komentarze !!! Aktualnie czekam na reakcję władz portalu na te niesłychane praktyki.
Reasumując: zachowania władzy - od poziomu koła do szczebli Twardej - zwiastują przesilenie. Więc systematycznie wzmacniajmy grupy, których członkowie rozumieją i szanują społeczną misję publicznych stowarzyszeń, bo ktoś te wszystkie sprawy bedzie musiał wkrótce wziąć w swoje ręce. (2009/05/28 20:35)

u?ytkownik4668

Witam Szanowny Kolego żeby skutecznie działać należy rzetelnie zapoznać się z poruszaną problematyką. W tm wypadku "Ordynacją Wyborczą do Władz PZW. Jak niżej: "§ 4 Procedura wyborcza 1. Dla przeprowadzenia wyborów do władz i organów Związku powołuje się: - Komisję Mandatową - Komisję Wyborczą - Komisję Skrutacyjną" Ordynacja mówi wyraźnie : "6. Zadaniem Komisji Skrutacyjnej jest przygotowanie kart do głosowania, przeprowadzenie głosowania, sporządzenia protokółu i ogłoszenie wyniku wyborów. W pracach Komisji Skrutacyjnej nie może uczestniczyć kandydat do władz i organów Związku." Stąd należy wnosić że członkowie pozostałych komisji (Mandatowej i Wyborczej) mogą korzystać ze swojego biernego i czynnego prawa wyborczego. Co jest zresztą logiczne. Co innego blokowanie wpisywania na listy wyborcze innych zgłaszanych kandydatów spośród delegatów na zjazd. Jest to łamanie ordynacji wyborczej i Statutu PZW. Polecam komentarze pod Uchwałą w sprawie Ordynacji Wyborczej poniżej link: http://www.pzw.org.pl/pzw/wiadomosci/15150/67/uchwala_w_sprawie_ordynacji_wyborczej_do_wladz_i_organow_polskie Pozdro (2009/05/28 22:37)

u?ytkownik12960

Po analizie Ordynacji Wyborczej dochodzę do wniosku,że tego betonu nie da się skruszyć. Jedyne w świecie perpetum mobile... (2009/05/29 12:05)

u?ytkownik12960

No chyba, że stałych, czyli "etatowych" członków dopadnie ptasia lub świńska grypa... I z musu trzeba będzie wybrać nowy Zarząd Okręgu. I uda się tam przemycić reformatorów... (2009/05/29 12:08)

chudy028

1)Wg mnie, oprócz “przemycania” reformatorów należy ich również wprowadzać „jawnie” czyli jako delegatów kół. Bowiem ofensywnych reformatorów totalitarna władza się lęka i nierzadko decyduje się na włączenie ich do elit – z nadzieją na neutralizację, do której zazwyczaj nie dochodzi.

2)I jeszcze krótko a propos reformy systemu i struktur PZW. Otóż zmiany w statucie naszego Związku (zanim po Zjeździe Krajowym zostaną wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego) opiniuje organ administracji publicznej nadzorujący. Nadzór nad PZW jest podzielony pomiędzy: Prezydenta m.st. Warszawy (stołeczny adres siedziby władz głównych PZW) oraz Ministra Sportu (z uwagi na sportowe wątki działalności PZW).
Jeśli więc jakiejś „silnej grupie” udałoby się „nadzorców” przekonać, że aktualny statut jest źródłem całego pasma bieżących nieprawidłowości, to wg mnie może dojść do administracyjnej interwencji. A jeśli nie teraz, to przy okazji kolejnej modyfikacji statutu. (2009/05/29 15:26)

jurek

Witam wszystkich , w moim Okręgu Płocko-Włocławskim zjazd delegatów odbędzie się w sobotę 20 czerwca , a już są ogromne zgrzyty między Kołami sąsiadującymi z sobą ..............JESTEM PRZEKONANY NA 100 % .........ŻE TO NAPISAŁ O SYTUACJI I MENTALNOŚCI POLAKÓW TO CZYSTA , A NAPISAŁ TO POWYŻEJ KOLEGA SŁAWEK .....TRADER47.....-------------- JA UZNAJĘ TO ZA PRAWDĘ , TYLKO MY POLACY NIE UMIEMY ZACZĄĆ OD SIEBIE ZMIAN..........więc nie umiejąc zmienić siebie porywamy się ( jakim moralnym prawem ) na zmiany innych..........PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2009/05/29 19:07)

u?ytkownik12960

Kolego chudy028. Na walnym w kole Olsztyn Miasto ( 880 członków ) było 18 wędkarzy. Jak myślisz kogo wygrali ? Reformatorów czy beton ? (2009/05/29 20:31)

hubi

Koledzy podobnie dzieje się w PZPN ale w naszym wekarstwie to my musimy byc lepsi musimy żądać zmian i musi nam się udać pozdrawiam. (2009/05/29 22:07)