Jak przyrządzić węgorza i sandacza na grilu?
utworzono: 2010/07/17 21:53
Mam wielką prośbę do Was koledzy jak mam przyrządzic sandacza i węgorza na grilu. Im więcej propozycji tym lepiej.
Z góry dziękuje Piotrek.
[2010-07-17 21:53]
Witam. Jeśli chodzi o sandacza to jego delikatne mięsko proponuję ci piec tak jak pstrąga. Konieczna jest tutaj folia, koperek, przyprawy jakie uważasz za stosowne, oczywiście takie do potraw z ryb. W sprzedaży jest mnóstwo mieszanek. Oczywiście sandaczyka sprawiasz , nacierasz przyprawami całego, wewnątrz też, wkładasz do brzuszka koperek. smarujesz rybkę olejem lub oliwą. To samo czynisz z płatem folii alu takiej do pieczenia. Dokładnie zawijasz rybkę, jeżeli masz taki przyrząd do grillowania ryb to wkładasz tam rybkę i nad dobrze rozgrzane węgle. Często obracaj i piecz na wyczucie, bo jak pisałem jest to delikatne mięso.Jeżeli chodzi o węgorza to moim zdaniem profanacja grillować toto, ale jak się uparłeś to tak samo jak z każdą rybką, z tym, że ja zdejmuję skórę nawet ze sznurówki, oczywiście wymiarowej. Osobiście nie smakuje mi taki grillowany, jest to tłusta ryba i wymaga długiej obróbki termicznej. Moim zdaniem smakuje jak niedopieczony ziemniak, ale to kwestia gustu. Może ktoś będzie miał inny przepis. Pozdrawiam.
[2010-07-20 11:38]
witam- ja preferuje węgorza tylko wędzonego jak jest dobrze zrobiony to pychotka.-pozdro- [2010-07-20 18:28]
ja Kolego griluję węgorki nie ściągając skóry, doprawia moja żona to na ten temat nie pomogę ,często obracaj żeby Ci nie przywierał do siatki smakuje super pozdrawiam
[2010-07-20 19:03]