Zakupiłem pellet 2mm gutkiewicza big carp.1.Chciałbym abyście podali sposoby na przygotowanie go do podajnika do metody.2.Z jakim smakiem kulki/pelletu go podać ?
Zakupiłem pellet 2mm gutkiewicza big carp.1.Chciałbym abyście podali sposoby na przygotowanie go do podajnika do metody.2.Z jakim smakiem kulki/pelletu go podać ?
1.Najlepiej zrób sobie test z niewielką ilością pelletu w domu. Pellety mają różną
wchłanialnośc wody, generalnie zasada jest taka by moczyc go w wodzie tyle minut
ile ma mm. średnicy, czyli 2 mm. teoretycznie 2 minuty. Ja tak drobny pellet- tylko firmy massiv baits, zalewam wodą i od razu odcedzam przez sitko, po tej czynności już się nadawał do koszyka.
2.Rodzaj, smak przynęty dobierz pod kątem ryby na którą się zasadzasz. Wybor masz przeogromny, zycze powodzenia:)
Chłopak Ci dobrze radzi , widać , że kuma czaczę .
Ja nie rozumiem dlaczego i po co odlewacie wodę ?Daje się tyle wody co pelletu. Następnie wyrabia się gotową masę pelletową. Jak za rzadka dosypuje się suchego peletu i miesza.
Gotować rosół z kury a następnie rosół wylać ;-) W tej wodzie są rozpuszczone różne aminocośtam, mączki, tłuszcze itd. Nie wylewa się wody.JK
Ja nie stosuję Gutka tylko pellety 2 mm Omena lub mixy z micro-pelletem, już z określonym zapachem.Wsypuję do naczynia zalewam wodą całkowicie i po paru minutach dokładnie odcedzam na sicie.I gotowe do ładowania do foremki razem z podajnikiem ( koszyczkiem).Jeżeli masz pellet zapachowy to go już nie poprawiaj zapachami.Przynety mozesz maczać w dipach np : waniliowym lub truskawkowym.
Ja nie rozumiem dlaczego i po co odlewacie wodę ?Daje się tyle wody co pelletu. Następnie wyrabia się gotową masę pelletową. Jak za rzadka dosypuje się suchego peletu i miesza.Po co wyrabiać pastę, skoro można pellet po wyjęciu z wody od razu załadować do koszyka za pomocą foremki? (2014/06/13 08:25)
Gotować rosół z kury a następnie rosół wylać ;-) W tej wodzie są rozpuszczone różne aminocośtam, mączki, tłuszcze itd. Nie wylewa się wody.JK
Ja nie rozumiem dlaczego i po co odlewacie wodę ?Daje się tyle wody co pelletu. Następnie wyrabia się gotową masę pelletową. Jak za rzadka dosypuje się suchego peletu i miesza.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ja nie stosuję Gutka tylko pellety 2 mm Omena lub mixy z micro-pelletem, już z określonym zapachem.Wsypuję do naczynia zalewam wodą całkowicie i po paru minutach dokładnie odcedzam na sicie.I gotowe do ładowania do foremki razem z podajnikiem ( koszyczkiem).Jeżeli masz pellet zapachowy to go już nie poprawiaj zapachami.Przynety mozesz maczać w dipach np : waniliowym lub truskawkowym.
Jakie mixy konkretnie z micro pelletem? (chodzi o firmę)
Jak ja robiłem pastę peletową to nawet nie słyszałeś, że coś takiego jest jak pellet.Skończ te swoje mądrości ...JK
No na fotce ładnie to wygląda.A jak z praktyką ? Bo czytałem, że dopiero niedawno zainteresowała Cię ta metoda.Poza tym sam zbastuj. Teoria to za mało żeby rozmawiać o pelletach, pastach pelletowych i w ogóle The Method.
JK
http://www.fishpoint.pl/bait-tech-zaneta-omen-groundbait-2kg-p-2826.html
Skądinąd bardzo dobra zanęta na leszcze.Piszą o czosnku ale ona pachnie jak chleb czosnkowy. Pomieszany zapach świeżego chleba i czosnku.JK
Bo nie każdy ma taki wynalazek z foremką. Zwykła sprężyna też się nadaje a pierwsze koszyki do metody były bez foremek. Poza tym można dodać ( jak się wyrabia pastę ) kukurydzy, pokruszonych kulek, konopi i jeszcze dopalić bosterem lub czymś podobnym nie wspomnę o kozieradce.JK