Jak przygotować pellet do metody ?

/ 29 odpowiedzi / 7 zdjęć
Zakupiłem pellet 2mm gutkiewicza big carp.1.Chciałbym abyście podali sposoby na przygotowanie go do podajnika do metody.2.Z jakim smakiem kulki/pelletu go podać ?
darek-salamon

Zakupiłem pellet 2mm gutkiewicza big carp.1.Chciałbym abyście podali sposoby na przygotowanie go do podajnika do metody.2.Z jakim smakiem kulki/pelletu go podać ?

Ja nie stosuję Gutka tylko pellety 2 mm Omena lub mixy z micro-pelletem, już z określonym zapachem.Wsypuję do naczynia zalewam wodą całkowicie i po paru minutach dokładnie odcedzam na sicie.I gotowe do ładowania do foremki razem z podajnikiem ( koszyczkiem).Jeżeli masz pellet zapachowy to go już nie poprawiaj zapachami.Przynety mozesz maczać w dipach np : waniliowym lub truskawkowym. (2014/06/12 19:37)

kucus22

1.Najlepiej zrób sobie test z niewielką ilością pelletu w domu. Pellety mają różną
wchłanialnośc wody, generalnie zasada jest taka by moczyc go w wodzie tyle minut
ile ma mm. średnicy, czyli 2 mm. teoretycznie 2 minuty. Ja tak drobny pellet- tylko firmy massiv baits, zalewam wodą i od razu odcedzam przez sitko, po tej czynności już się nadawał do koszyka.
2.Rodzaj, smak przynęty dobierz pod kątem ryby na którą się zasadzasz. Wybor masz przeogromny, zycze powodzenia:) (2014/06/12 19:56)

u?ytkownik102837

Na you tube masz dużo fajnych filmów na ten temat. Wszystko jest tam szczegółowo opisane.

Pozdrawiam Boczny Trok (2014/06/12 20:10)

Jędrula

1.Najlepiej zrób sobie test z niewielką ilością pelletu w domu. Pellety mają różną
wchłanialnośc wody, generalnie zasada jest taka by moczyc go w wodzie tyle minut
ile ma mm. średnicy, czyli 2 mm. teoretycznie 2 minuty. Ja tak drobny pellet- tylko firmy massiv baits, zalewam wodą i od razu odcedzam przez sitko, po tej czynności już się nadawał do koszyka.
2.Rodzaj, smak przynęty dobierz pod kątem ryby na którą się zasadzasz. Wybor masz przeogromny, zycze powodzenia:)

Chłopak Ci dobrze radzi , widać , że kuma czaczę .

(2014/06/12 20:25)

JKarp

Ja nie rozumiem dlaczego i po co odlewacie wodę ?Daje się tyle wody co pelletu. Następnie wyrabia się gotową masę pelletową. Jak za rzadka dosypuje się suchego peletu i miesza.

Gotować rosół z kury a następnie rosół wylać ;-) W tej wodzie są rozpuszczone różne aminocośtam, mączki, tłuszcze itd. Nie wylewa się wody.JK (2014/06/13 06:40)

u?ytkownik102837

Ja nie rozumiem dlaczego i po co odlewacie wodę ?Daje się tyle wody co pelletu. Następnie wyrabia się gotową masę pelletową. Jak za rzadka dosypuje się suchego peletu i miesza.

Gotować rosół z kury a następnie rosół wylać ;-) W tej wodzie są rozpuszczone różne aminocośtam, mączki, tłuszcze itd. Nie wylewa się wody.JK

Ja np. do rzadkiej masy dodaje gotowego mixu do robienia własnych kulek proteinowych i też się sprawdza. (2014/06/13 07:11)

Timur2148

Ja nie stosuję Gutka tylko pellety 2 mm Omena lub mixy z micro-pelletem, już z określonym zapachem.Wsypuję do naczynia zalewam wodą całkowicie i po paru minutach dokładnie odcedzam na sicie.I gotowe do ładowania do foremki razem z podajnikiem ( koszyczkiem).Jeżeli masz pellet zapachowy to go już nie poprawiaj zapachami.Przynety mozesz maczać w dipach np : waniliowym lub truskawkowym.

Jakie mixy konkretnie z micro pelletem? (chodzi o firmę) (2014/06/13 08:23)

Timur2148

Gotować rosół z kury a następnie rosół wylać ;-) W tej wodzie są rozpuszczone różne aminocośtam, mączki, tłuszcze itd. Nie wylewa się wody.JK
Po co wyrabiać pastę, skoro można pellet po wyjęciu z wody od razu załadować do koszyka za pomocą foremki? (2014/06/13 08:25)

JKarp

Bo nie każdy ma taki wynalazek z foremką. Zwykła sprężyna też się nadaje a pierwsze koszyki do metody były bez foremek. Poza tym można dodać ( jak się wyrabia pastę ) kukurydzy, pokruszonych kulek, konopi i jeszcze dopalić bosterem lub czymś podobnym nie wspomnę o kozieradce.JK (2014/06/13 10:07)

darek-salamon

Nic się nie wyrabia.Pellet moczysz tyle zeby wchłonoł wodę jak gąbka W wodzie przy nawilzaniu nic się nie marnuje..Przy ładowaniu do takiego podajnika on sie(  pellet )rozpreza potem i dodatkowo wypycha przynete z tej zanety. (2014/06/13 10:14)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

JKarp

Jak ja robiłem pastę peletową to nawet nie słyszałeś, że coś takiego jest jak pellet.Skończ te swoje mądrości ...JK (2014/06/13 10:16)

darek-salamon

Ja nie stosuję Gutka tylko pellety 2 mm Omena lub mixy z micro-pelletem, już z określonym zapachem.Wsypuję do naczynia zalewam wodą całkowicie i po paru minutach dokładnie odcedzam na sicie.I gotowe do ładowania do foremki razem z podajnikiem ( koszyczkiem).Jeżeli masz pellet zapachowy to go już nie poprawiaj zapachami.Przynety mozesz maczać w dipach np : waniliowym lub truskawkowym.

Jakie mixy konkretnie z micro pelletem? (chodzi o firmę)

Kolego proszę przeczytaj tekst powoli jeszcze raz.Jest nazwa firmy.Podana powyzej. (2014/06/13 10:17)

darek-salamon

Jak ja robiłem pastę peletową to nawet nie słyszałeś, że coś takiego jest jak pellet.Skończ te swoje mądrości ...JK

Mozesz zbastować !!! Odpowiadam autorowi wątku a nie Tobie kolego badz ogarnięty  i sie nie wcinaj ,wynalazki Ty robisz.Kaleczysz method bo takiego podajnika nie masz ,to sobie kup. (2014/06/13 10:22)

JKarp

No na fotce ładnie to wygląda.A jak z praktyką ? Bo czytałem, że dopiero niedawno zainteresowała Cię ta metoda.Poza tym sam zbastuj. Teoria to za mało żeby rozmawiać o pelletach, pastach pelletowych i w ogóle The Method. 
JK (2014/06/13 10:30)

Timur2148

Kolego proszę przeczytaj tekst powoli jeszcze raz.Jest nazwa firmy.Podana powyzej.
Jeśli ta nazwa to Omen to nie jest to nazwa firmy tylko rodzaj zanęty.....(firma Bait Tech) (2014/06/13 11:23)

JKarp

http://www.fishpoint.pl/bait-tech-zaneta-omen-groundbait-2kg-p-2826.html
Skądinąd bardzo dobra zanęta na leszcze.Piszą o czosnku ale ona pachnie jak chleb czosnkowy. Pomieszany zapach świeżego chleba i czosnku.JK (2014/06/13 11:30)

darek-salamon

No na fotce ładnie to wygląda.A jak z praktyką ? Bo czytałem, że dopiero niedawno zainteresowała Cię ta metoda.Poza tym sam zbastuj. Teoria to za mało żeby rozmawiać o pelletach, pastach pelletowych i w ogóle The Method. 
JK

Kolego ta metoda mnie zainteresowala pol roku temu, teraz jestem  chwilowo w angli i mogę ją zobaczyć na zywo.Łapałem tą metodą na kanale z moim kolegą anglikiem.A ze jestem gruntowcem nie podoba mi sie jedno w tej metodzie-w podajniku jest rurka a w niej guma do ktorej jest przytwierdzony przypon z kretlikiem ,czyli przy braniu z podajnika wychodzi guma i sie rozciąga  ,żylka głowna jest  blokowana nad podajnikiem też łacznikiem schowanym w gumie ochronnej Więc uzbroilem to normalnie jak zwykly koszyczek bez gumy są modele takich podajników,nie blokuje na zylce głownej ,jest blokowany tylko na dole by sie to nie zsuneło na przypon.Przypon ma tyle długosci co podajnik około 10 cm.I też dziala.Tyle ze ta metoda z gumą jest dobra na feedera.A typowy feeder mi nie odpowiada.Patrzenie non-stop na wedkę. (2014/06/13 11:36)

darek-salamon

http://www.fishpoint.pl/bait-tech-zaneta-omen-groundbait-2kg-p-2826.html
Skądinąd bardzo dobra zanęta na leszcze.Piszą o czosnku ale ona pachnie jak chleb czosnkowy. Pomieszany zapach świeżego chleba i czosnku.JK

No wlasnie masz mixy z micro-pelletem ktore nadaja sie do zwyklych koszyczków,kolega drugi  mnie zle zrozumiał nie o firmę chodzilo nic o firmie nie pisalem tylko o nazwie.Sa rozne rodzaje Omena.Dla mnie jest dobra taka. (2014/06/13 11:42)

darek-salamon

Zwykle sypkie sa takie.A to znaczaca róznica.Przy podajnikach w method . (2014/06/13 11:45)

kucus22

Bo nie każdy ma taki wynalazek z foremką. Zwykła sprężyna też się nadaje a pierwsze koszyki do metody były bez foremek. Poza tym można dodać ( jak się wyrabia pastę ) kukurydzy, pokruszonych kulek, konopi i jeszcze dopalić bosterem lub czymś podobnym nie wspomnę o kozieradce.JK

Janusz mądrze prawisz i masz swoje racje, jednak metoda karpiowa czy karpiarstwo to już inna liga niż tzw. method feeder. Po to ktoś wymyślił specyficzne podajniki z foremką by łowic min. na tak przygotowany pellet. Wierz mi, że wspomniany micro marin 2mm., który stosuję baaardzo łatwo przemoczyc, takiej ciapki w życiu nie użyjesz np. w stosowanych przeze mnie koszykach drennana. Nie podważam Twojej wiedzy, ale angole (i nie tylko) tak łowią i to skutecznie:):) (2014/06/13 15:41)

Orsi1

Ja natomiast robię tak, ze zalewam pellet ~3 mm wodą aby był cały zanurzony, odczekuję 3, no maksymalnie 4 minuty i go odcedzam, ale tak aby był on wilgotny. potem pozostawiam na 40-50 min i taki namoczony pellet który przypomina bardziej gąbkę ładuję w koszyk...świetnie się on formuje, nie spada przy zarzucie i pięknie pracuje. po wrzuceniu do wody zaczyna się rozkładać po ok. 40 sekundach a całkowite rozłożenie zajmuje mu max 2 minuty.Pellet 2 mm trzymałbym pod wodą właśnie te 2 minuty jak wyżej koledzy radzą i odczekał bym ok 30-40 minut. Po takim czasie powinien on być już gotowy.jego konsystencja musi być taka abyś mógł zgnieść go w palcach na placek, a  w środku nie powinno zostać nic twardego ;)co do aromatu kulki to może być jakikolwiek.... musisz kombinować. Czasem lepsze wyniki są gdy kulka jest aromatu pelletu zanętowego a czasem strzałem w dziesiątkę okazuje się przełamanie ryby z owocem (2014/06/14 13:21)

Orsi1

Chodzi o to, aby zestaw jak najszybciej pracował :) po moich testach z pastą pelletową doszedłem do wniosku że za wolno się ona rozpuszcza, a w methodzie przynęta często jest pod zanętą... Skutkuje to w  tym że ryba nie może się dostać do haczyka, bo na komercji brania są wyjątkowo częste ;) (2014/06/14 13:24)