Jak przygotować makaron

/ 20 odpowiedzi
Po przeczytaniu artykułu "Makaron jako przynęta- dobry gdy wszystko inne zawodzi" użytkownika przemi4 postanowiłem podzielić się przepisem na makaron, który jest bardzo prosty i skuteczny.

Potrzebne będzie: makaron (kolanka), trochę miodu, cukier waniliowy lub olejek waniliowy.

Sposób przygotowania:
- wstawiamy wodę w garnku,
- do wody dodajemy miodu w zależności od ilości wody; w stosunku 2 łyżki miodu na 1 litr, jednak każdy może to zrobić po uważaniu,
- gdy woda zacznie się gotować (ale porządnie, a nie że bąbelek pójdzie to już :P) wrzucamy makaron,
- makaron gotujemy 60 sek, jeżeli po wrzuceniu woda przestała wrzeć, czas liczymy od momentu, kiedy zacznie się gotować,
- po 60 sekundach w durszlaku odcedzamy makaron, NIE ZALEWAMY GO WODĄ!, - następnie wsypujemy makaron do jakiegoś pojemnika (najlepiej szczelnie zamykanego, wówczas makaron nie wyschnie nam) i dodajemy odrobinę cukru waniliowego lub olejku,
- dalej to już tylko należy łowić

Dodatkowe informacje: Jeżeli na ryby jedziemy z rana, makaron najlepiej przygotować wieczorem.
Po odcedzeniu można makaron wyłożyć na gazetę dzięki czemu nie poskleja się, jednak nie polecam tego, gdyż nie zawsze wychodzi to dobrze.
Makaron jako przynęta dla mnie okazał się bardzo skuteczną przynęta na leszcze w zbiorniku zaporowym i tylko te ryby mi na niego brały.

Makaron jako przynęta - dobry gdy wszystko inne zawodzi
Waldi Fish


Po przeczytaniu Twojej receptury, nasunęła mi się myśl, czego to wędkarze nie wymyślą, żeby tylko rybom dogodzić. Niektórzy pewnie nawet swoim żonom tak nie dogadzają (hahaha!). A co do czasu gotowania makaronu, to podany przez Ciebie czas gotowania wynoszący 60 s wydaje mi się zbyt krótki. Oczywiście zależy to od rodzaju makaronu, ale np. dwa ostatnie które gotowałem wymagały odpowiednio 10 i 12 min. gotowania. Przeważnie gotuję na wyczucie sprawdzając organoleptycznie czy makaron jest już ugotowany. Postaram się w przyszłym roku wypróbowac Twoja recepturę. Pozdrawiam! (2009/12/31 00:09)

przemo1980


60 sekund ? To chyba troche za krótko, chyba że to jakiś specjalny makaron. A jeśli to najnormalniejszy makaron to nie był on za twardy ?

(2009/12/31 13:08)

u?ytkownik1444


ciesze się ze zainteresował Cię mój artykuł.
Ale gotowanie 1 minutę to za mało aby ugotować makaron.

Gdyż on będzie twardy. Za twardy aby ryba go mogła zjeśc.
Makaron trzeba gotować minimum 5 minut i co jakiś czas sprawdzać jego miękkość .
Poźniej odcedzamy i zalewamy zimną wodą ja tak zawszę robię.  makaron nie pęka ani się nie skleja.

Jeżeli ktoś przegotował makaron że jest za miękki to nie wyrzucajcie go!
Może on posłużyć jako zanęta albo przynęta
Z zamiękkiego makaronu możemy robić kulki .
Też tak próbowałem łowić i też jest skuteczny. Brałem taki makaron. Do zanęty bananowej i razem z suchą zanętą ugniatałem kulki wielkości paznokcia.
Kulki na hak albo włos . Jeżeli dobrze zaczepicie to nie spadnie. I do wody.
Efekty były bardzo dobre (2009/12/31 15:18)

Kurzy


Zapewniam was, że 1 min w zupełności wystarcza. Tylko po ugotowaniu należy wsadzić makaron do pojemnika zamkniętego (lub po prostu do reklamówki foliowej i zrobić supełek) dzięki czemu on "dochodzi" do odpowiedniego stanu. W taki sposób przygotowuję makaron od 3 lat, a przepis dostałem od wujka, który dłużej tak przygotowuje makaron. Makaron tak przygotowany jest idealny. Nie jest za miękki dzięki czemu nie spada, a także nie jest za twardy i ładnie się nabija na haczyk.

Nie wierzycie przetestujcie, nie musi to być jakiś specjalny makaron, tylko zwykłe kolanka pierwsze lepsze ze sklepu. Ja zawszę patrzę na to, żeby były jak najmniejsze. (2010/01/02 12:13)

goryl25


Ja gotuje makaron też 60 sekund i tak robią wszyscy moi znajomi z okolicy i łowimy na niego ryby :) często też u nas nęcimy makaronem i później na niego łowimy (2010/01/02 14:06)

withanight88


makaron gwiazdki równiez gotuje 75 sekund! (2010/01/02 14:11)

withanight88


makaron gwiazdki równiez gotuje 75 sekund! (2010/01/02 14:11)

goryl25


hosten : Ja na makaron złowiłem wiele linów , ale były to sztuki nie zaduże , ale dla pocieszenia mam dla ciebie lepszą nowinę : mój wujek na makaron taki ze sklepu wędkarskiego o smaku truskawki (czerwony) nie pamiętam jakiej firmy dokładnie ale chyba to był STILL łowił liny 2,5 kg na odległościówke przy kapeleonach :) (2010/01/02 19:16)

u?ytkownik25829


no to super. w kwietniu napewno wypróbuje,. (2010/01/02 21:22)

u?ytkownik26223


Ja makaron (gwiazdki) przygotowuję podobnie tzn do wody dodaje miód i wanilie (kawałek naturalnej) makaron też gotuje ok 60sek.lecz pod koniec gotowania dodaję łyżkę stołową oleju,następnie makaron odcedzam i zlewam (hartuję) pod strumieniem zimnej wody ,dzięki dodaniu oleju  makaron sie nie skleja natomiast dzięki zahartowaniu przynęta jest na tyle elastyczna że nie pęka na haku a za razem na tyle twarda że nie spada z haka.
Znakomitym sposobem dodatkowego aromatyzowania makaronu jest nalanie do słoiczka (na dobę przed łowieniem) wysokosłodzonego soku lub trochę boostera.
Polecam spróbować!!!! wyniki są na prawdę niesamowite!!!
aha makaronu gwiazdek daję na hak kilkanaście sztuk i stopuje go białym robaczkiem lub pinką. (2010/01/06 11:33)

u?ytkownik26223


hosten : Ja na makaron złowiłem wiele linów , ale były to sztuki nie zaduże , ale dla pocieszenia mam dla ciebie lepszą nowinę : mój wujek na makaron taki ze sklepu wędkarskiego o smaku truskawki (czerwony) nie pamiętam jakiej firmy dokładnie ale chyba to był STILL łowił liny 2,5 kg na odległościówke przy kapeleonach :)



A próbowałeś jaki ten makaron jest w smaku???ja próbowałem.jest gorzki i na prawdę obrzydliwy.Nie polecam!!! (2010/01/06 11:38)

goryl25


nie próbowałem czy jest gorzki , ale na niego bardzo dobrze biorą :)  i naprawde polecam ten makaronik :) (2010/01/06 12:03)

pttys


Tak się zastanawiam  mysle ze to co nie smakuje człowiekowi  wcale nie musi nie smakować rybie  lja tam tez w robakach nie gustuje a one tak  narka (2010/04/20 22:35)

klawik93


Ja osobiście jeszcze nigdy nie łowiłem na makaron ani nie zanęcałem makaronem, ale po tym co tu przeczytałem to naprawdę spróbuje. Mam nadzieje, że efekty będą zadowalające :D (2010/04/20 23:06)

irek z


Ja stosuje makaron kolanka[al dente]gotuje je ok 5-7minut,odcedzam wrzucam do pojemnika posypuje cukrem i cynamonem.Mieszam i zostawiam jak ostygną.Stosuje je na leszcze.Na haczyk zakładam kolanko i jednego,lub dwa czerwone robaczki. (2010/04/21 00:18)

u?ytkownik18880


wiem o co chodzi gotujecie makaron minute i wsadzacie do pojemnika ale "doszedł" i nie jest za twardy ani za miękki Też tak kiedyś robiłem teraz gotują 10 min i zasupuję atraktorem waniliowym (2010/04/21 09:10)

arkadiuszek77


Zrobiłem makaron wg przepisu Kurzy-ego i z samego rana jadę przetestować nad jeziorko. (2010/05/29 22:27)

u?ytkownik137263


hosten : Ja na makaron złowiłem wiele linów , ale były to sztuki nie zaduże , ale dla pocieszenia mam dla ciebie lepszą nowinę : mój wujek na makaron taki ze sklepu wędkarskiego o smaku truskawki (czerwony) nie pamiętam jakiej firmy dokładnie ale chyba to był STILL łowił liny 2,5 kg na odległościówke przy kapeleonach :)



A próbowałeś jaki ten makaron jest w smaku???ja próbowałem.jest gorzki i na prawdę obrzydliwy.Nie polecam!!!


Niektóre zapachy czy smaki dla nas ludzi są odrzucające a dla ryb wręcz przeciwnie. Na ten przykład pęczak z kaszą jaglaną zaprawiony np przyprawą do piernika i mączką rybną jest tak masakryczny w smaku a o zapachu nawet nie wspomnę. Na leszcze jest to jednak poezja. Polecam. (2013/07/16 10:25)

u?ytkownik137263


Kolega napisał bardzo ważną kwestię 'NIE ZLEWAĆ MAKARONU ZIMNĄ WODĄ'. Po dodaniu wszelkich aromatów czy barwników lepiej to wszystko się przegryzie i taki makaron dłużej zachowuje swoje właściwości. (2013/07/16 10:30)