Jak przygotować groch na haczyk?
utworzono: 2011/03/20 14:50
Pomimo tego że zastosowałem się do uwag jak przygotować groch, to i tak mi nie wychodzi. Może używam nie tego rodzaju grochu na haczyk ? Proszę o porady, jaki groch ( nazwa ) i jak go przygotować aby nie rozlatywał się. Błagam o porady na ten temat. I jeszcze jeden temat, jak zanęcać miejsce do połowu ryb np. na wiśle jeżeli jest silny nurt ? [2011-03-20 14:50]
Groch jest jeden a jego prawidłowa i pełna nazwa to GROCH,może gotujesz coś innego?Jest żółty okrągły jak piłka(nie mylić z piłką do metalu:)).
Ja przygotowuję go w następujący sposób:
1.kilka razy płuczę
2.czysty zalewam w dużym garnku zimną wodą,tak by wody było sporo więcej jak grochu,groch wpije tą wodę
3.drugiego dnia wstawiam na gaz duży ogień,gdy zaczyna się gotować przestawiam na mały płomień tak by się delikatnie gotował
4.gotowanie trwa od 30 minut do 1 godziny,po około dwudziestu minutach musisz zacząć sprawdzać czy jest miękki-idealne ziarno ma całą nie pękniętą łupkę a jak przyciśniesz rozgniata się w palcach jak twardsze masło
5.nie dąż by wszystkie ziarna osiągnęły ten ideał bo to niemożliwe (ziarna są zbierane w różnym stopniu rozwoju stare dojrzałe i młode i potrzebują różnego czasu do odpowiedniego gotowania),tych najlepszych użyjesz na przynętę i nie trzeba ich tysiące resztą zanęcisz
6.odstawiam i czekam aż będzie zimny
7.rozsypuję do foliowych worków tak po około 80 dag-1 kg i wkładam je do zamrażarki
Jak jadę na ryby wyciągam jeden worek godzinę wcześniej by się rozmroził.Po rozmrożeniu duża ilość ziaren które były lekko za twarde nabierze odpowiedniej konsystencji.
[2011-03-20 15:19]
Groch po usunięciu łupki rozpada się na dwie połóweczki (nie mylić z półlitrówkami) i nie da się ugotować w tym stanie bo się rozgotuje i rozpadnie.Takie połówki są ogólnodostępne w sklepach do celów spożywczych.
Groch w całości trudniej kupić,jest dostępny ale nie w wszystkicj sklepach.Ja mieszkam na wsi to od kilku lat chodzę do rolnika który ma go zawsze ogromne ilości i kupuję potrzebną mi ilość za grosze.
[2011-03-20 15:55]
No tak ! Ja gotuję groch łuskany. A gdzie można kupić groch niełuskany ? W jakich sklepach ? A może na rynku ? I dziekuje ci za odpowiedź. [2011-03-20 22:38]
Witam
Aż tak źle ze mną to jeszcze nie jest, groch to groch. Ale jeden z kolegów podpowiedział mi na czym mój problem polega, próbowałem ugotować groch łuskany ! Dziękuje ci za przesłany przepis na gotowanie grochu, napewno się przyda. Pozdrawiam
[2011-03-20 22:41]Dziekuje kolegom "hefeeed8" i "miszczunio" za porady. Ponawiam swoje pytanie, może podpowiecie gdzie taki niełuskany groch kupić ? Niestety nie mieszkam na wsi i nie mam zielonego pojęcia . [2011-03-20 22:46]
Zacznij szukać na targowiskach,rynkach handlowych itp. u mnie w takich "instytucjach" można kupić groch w całości bez problemów.Jeśli będziesz miał jakieś problemy z gotowaniem czy łowieniem na groch to pytaj,ja łowie na groch od lat i chyba już wiem dużo na ten temat.
Nie napiszę wszystko by nie zawstydzić sam siebie.:)
[2011-03-21 08:13]
Groch cały, niełuskany można dostać nieraz w spożywczych (ja kupiłem w Tesco), a najlepiej w sklepach nasiennych, ogrodniczych, na wagę. 3,50 za kilogram, no i na rynku/targu. [2011-04-28 13:11]
Witam,
Ja kupiłem groch niełuskany w Lewiatanie 1,70 za pół kilo, tam też zaopatrzyłem sie w pęczak za 1,50 za pół kilo.
[2011-04-28 15:21]