podobno można prażyć chyba 150 stopniach powtarzając to przez 3 razy i później dopiero mielić też jest opcja prażenia na patelni ciągle mieszając a co do tego smrodu to naprawdę on jest nie do zniesienia ? też będe w tym roku prażył i boje się troche wrzasków moich lokatorów :) (2012/03/22 09:57)
nie trzeba ale wczesniej musisz je ugotować kiedy będą pękały i wychodziły takie białe kiełki ostudź i wraz z wodą w której gotowałeś konopie mieszasz zanęte
Ja praże konopie w piekarniku w temperaturze około 170 stopni. Na dużą blachę do pieczenia ciasta wsypuję ok. czterech szklanek ziarna konopii. Wkładam do nagrzanego piekarnika i co kwadrans mieszam. Po ok. 50 minutach rozgniatam kilka ziarek, jeżeli miąższ jest bladożółty lub żółty konopie są gotowe. Jeżeli są jeszcze białe wstawiam spowrotem i sprawdzam co kilka minut. Konopie nadają się do zmielenia jak wystygną. Ziarno konopii wyprażone można długo przechowywać niemieląc jego. Przed wyjazdem na ryby zmielić ziarno i mają taki sam zapach jakbyś chwilę wcześniej je prażył. (2012/03/29 16:54)