Jak prawidłowo zawiązać włosa na haczyku?
utworzono: 2010/07/15 00:21
Jak zawiązać włosa na haczyk dla kulek proteinowych i jakie zasady macie zakładania tych kulek . czy za każdym razem musowo stosować nowego włosa , czy można stosować takiego na kilka razy . Jak blokujecie kulki aby nie spadły . Mi ostatnio parę razy ryba zerwała takiego włosa i musiałem ponownie wiązać co nad wodą i w nocy jest stosunkowo trudne , a przepuszczam że to źle wiążę i dlatego mi się urywają . Jakie żyłki można stosować tak aby była mało widoczna , a zarazem mocna podczas zacinania .
[2010-07-15 00:21]
http://marfish.pl/articles.php?id=16 pod linkiem masz sposób wiązania przyponu z włosem.kolega marfish bardzo ładnie opisał tę metodę. [2010-07-15 07:10]
Dzięki ,,spines21” . ja właśnie podobnie wiążę , tylko że używam żyłki i haczyka z łopatka i tylko raz robię omotkę , czyli więcej owinięty węzeł haczykowy . Jednak to rozwiązanie jest dosyć kłopotliwe nad woda , więc chciałem dowiedzieć się jak to inni sobie rozwiązują i może ktoś ma łatwiejszy , lub lepszy sposób , dający niezłe rezultaty , a jednocześnie jest wielokrotnego używania . A link jest bardzo dobry , ale w stosunku do haczyków z oczkiem . [2010-07-15 18:16]
No co się dzieje nikt na tym forum nie przyznaje się że łowi karpie . Gdzie się podziali prawdziwi karpiarze , mięsiarze , czy tępiciele ryb nie rodzimych .
Chcę zmienić sposób wiązania włosa i nikt innego nie zna ? , czy wszyscy wiążą jednakowo ? , czy raczej nikt nie łowi w taki sposób (bez obrazy trochę żartobliwie podeszłem do tematu) . [2010-07-15 21:33]mysle ze wiekszosc wedkarzy nie odpisuje na twoj post bo uzywaja chaczyki z oczkiem a nie z lopatka ;)
[2010-07-15 22:23]
w artykule węzeł jest źle związany,plecionka wychodzi ze złej strony oczka
plecionka ma wychodzić od wewnętrznej strony haka ,tylko w tedy jest zachowany odpowiedni kąt pomocny w zacięciu karpia.
Poza tym hak z oczkiem wygiętym do zewnątrz jest stosowany do sztywnych materiałów fluocarbonu ,żyłki mono lub amnezji nie zadziała w prawidłowy sposób na miękkiej plecionce.
[2010-07-17 17:22]
P0d tym linkiem jest PRAWIDŁOWY sposób wiązania węzła bez węzła
http://www.tandembaits.com/index.php?art=16&arid=241
haki z łopatką nie za bardzo nadają sie do włosa.
[2010-07-17 17:36]
witam -ja to wogóle używam haków tylko z oczkiem mi się wydaje że są pewniejsze jak te z łopatką może -kwestia przyzwyczajenia pozdro. [2010-07-19 10:22]
P0d tym linkiem jest PRAWIDŁOWY sposób wiązania węzła bez węzła
http://www.tandembaits.com/index.php?art=16&arid=241
haki z łopatką nie za bardzo nadają sie do włosa.
Jak najbardziej jest to film na którym można się nauczyć jak wiązać przypon z włosem. Obejrzałem go dwukrotnie i doskonale poradziłem sobie z wiązaniem, dodatkowo będąc w sklepie w celu zakupu osprzętu do tej metody połowu (wiązania) rozmawiałem z wędkarzem (karpiarzem) i on polecił mi zamiast koszulki teflonowej zwykły klej (kropelka) i powiem że działa.Wczoraj sprawdziłem nad wodą.
[2010-07-23 10:40]
teflonowejhttp://okon.abc24.pl/?kat=69735&pro=548836
raczej termokurczliwej :)
powiem ci kolego że rzadko stosuje koszulki termokurczliwe czy pozycionery
(takie silikonowe robaczki)
sam węzeł moim zdaniem wystarczy ,po co dodatkowo komplikować sobie życie?
rurki też nie należą do najtańszych rzeczy a rurki kupowane w skl.elektrycznym nie nadają sie zupełnie.
[2010-07-23 11:17]
Fakt, dałem ciała w filmie jest mowa o rurce sylikonowej i o takiej że rurce rozmawiałem w sklepie a to że napisałem TEFLONOWA to naprawdę miałem co innego na myśli a co innego wklepałem w klawiaturę.
Serdecznie pozdrawiam
[2010-07-23 12:31]
No co się dzieje nikt na tym forum nie przyznaje się że łowi karpie . Gdzie się podziali prawdziwi karpiarze , mięsiarze , czy tępiciele ryb nie rodzimych .
Chcę zmienić sposób wiązania włosa i nikt innego nie zna ? , czy wszyscy wiążą jednakowo ? , czy raczej nikt nie łowi w taki sposób (bez obrazy trochę żartobliwie podeszłem do tematu) .
włos wiąże sie tylko i wyłącznie wezłem bez wezła ,nie ma innego sposobu ,stosuje sie tylko haki z oczkiem , nie ma czegos takiego jak wiązania nowego włosa na tym samym haku,kulki stopuje sie stoperami do kulek może byc tez kawałek trawki :)
[2012-08-25 15:23]
Włos można zawiązać - tak jak wiąże się zwykły haczyk z łopatką , czyniąc to na haku z oczkiem . Żyłkę do haka z oczkiem można w każdych okolicznościach wiązać - tak jak haczyk z łopatką . Reszta plecionki (najczęściej obecnie używanej na przypony ) czyli fragment pozostały po wiązaniu - to już jest włos . Na końcu włosa - powinna być mała pętelka ( aby zadzierzgnąć ją np : na kawałeczku zapałki , mocnej łodyżki albo plastykowego stopera .Na włos zakłada się kulkę i blokuje stoperem . Żadnej magii w tym nie ma .
[2012-08-25 19:45]
Wiążąc wlos na haku pierwsze koniowi z ogona wyrywam a puzniej wiąże bez kropelki i silikonów.
Kiedyś wstawie filmik jak sie to robi bo dziś lany poniedziałek i tak jakoś mi sie leje?
[2013-04-01 06:34]
Aleś kolego ,,lynx” dowalił . Spróbuj na podstawie tej książki wywiązać włosa na karpia . [2013-04-30 13:10]
Aleś kolego ,,lynx” dowalił . Spróbuj na podstawie tej książki wywiązać włosa na karpia .
Dlatego pisze bo mam taka i nauczyłem sie i dobrze idzie.
A może na karpia trzeba jakis specjalny węzeł?
Odnosze wrażenie, że jak nie masz o czym pisać to rozbijasz temat na piankę. Jak tak koniecznie chcesz zaistniec na blogu to wysil sie i wymyśl cos.
[2013-04-30 20:10]
Aleś kolego ,,lynx” dowalił . Spróbuj na podstawie tej książki wywiązać włosa na karpia .
Dlatego pisze bo mam taka i nauczyłem sie i dobrze idzie.
A może na karpia trzeba jakis specjalny węzeł?
Odnosze wrażenie, że jak nie masz o czym pisać to rozbijasz temat na piankę.
Jeżeli chodzi o metodę włosową na karpia i plecionkę to tylko węzeł bez węzła. żadne inne supły nie zdają egzaminu. "Jak tak koniecznie chcesz zaistniec na blogu to wysil sie i wymyśl cos." [2013-05-01 09:55]