Jak pasteryzować ziarna zanętowe w słoikach ?

/ 29 odpowiedzi
kamil11269


Ziarna ugotować do wymaganej miękkości. Przełożyć do słoików i zalać wodą w której się gotowały. Dokładnie wyczyścić nakrętki i krawędzie słoików, następnie zakręcić. Dno dużego garnka wyłożyć siereczką lub gazetami. Wstawić słoiki pozostawiając w taki sposó, aby się nie dotykały bokami. Zalać zimną wodą po boku naczynia do 3/4 wysokości. Przykryć garnek pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Utrzymać 20-30 minut w stanie bardzo delikatnego wrzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjąc słoiki w rękawiczce kucharskiej na ściereczkę i ustawić do góry dnem do wystygnięcia. Pasteryzacja zakończona, słoiki odstawić w chłodne miejsce.


Dzięki, skorzystam. (2013/09/15 11:10)

Dawid1346



Witam

Ja kukurydzę przygotowuję kiedy na kolbach jest już żółta ale jeszcze miękka, kukurydzę twardą jest ciężko ugotować. Gotuję jakiś czas, można dodać aromatu i zrobić mix np. z konopiom.

Po gotowaniu kukurydzę wsypuję do słoików i zalewam wodą w której była gotowana, zakręcam i zagotowuję słoiki w dużym garnku lub w kociołku.

Tak przygotowana kukurydza jest dobra do nęcenia i na przynętę.

W tej chwili mieszkam w Niemczech i w okolicy jest akurat dużo pól z kukurydzą, teraz kukurydza jest w sam raz do gotowania. Nie wiem jak w Polsce ale na pewno też już jest czas na zaprawy z kukurydzy. 

(2013/09/15 17:17)

mamut750


Witam, ktoś z Was napisał o pasteryzacji pszenicy w słoiki bez wody.... jak mam to zrobić ? (2014/02/02 14:03)

notaki


Pasteryzacja to nic innego jak zabicie większosci bakterii, grzybów i plesni znajdujących się tak na powierzchni ziaren, w słoiku, na zakretce etc.. etc...
20 min w temp rzędu 80 stopni powinno wytłuc wszystko co zyje.

Po prostu kolego poeksperymentuj.
Ugotuj pszenicę... odsacz na sicie, wsyp do słoików i pasteryzuj. Myslę, że nawet 15 minut spokojnie wystarczy.
Jest jeden haczyk... pszenica zdecydowanie łatwiej się rozgotowuje niż kukurydza, więc trzeba dobrac doświadczalnie poziom wstepnego gotowania, by po pasteryzacji nie otrzymac pasty pszenicznej.
Nawiasem mówiąc nie widze potrzeby pasteryzacji akurat pszenicy.
Wyparzasz termos wrzątkiem, bo dobrze się zagrzał .
Pszenicę bardzo dokładnie płuczesz na sicie pod zimną wodą
Wsypujesz pszenice do dobrej klasy termosu ( maksimum do połowy objętości, lepiej trochę mniej )
Zalewasz wrzątkiem i zostawiasz na noc.
gotowa :-) (2014/02/02 17:50)