Jak oskrobać okonia

/ 24 odpowiedzi / 3 zdjęć
Czy zna ktoś jakąś metodę do oskrobania okonia??

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Romuald55


Są rozne skrobaczki,bardzo skuteczne.za niewielkie pieniadze mozna kupic.Ja mam taka i sobie chwale. (2010/09/13 10:38)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

JaroDaw


Są rozne skrobaczki,bardzo skuteczne.za niewielkie pieniadze mozna kupic.Ja mam taka i sobie chwale.




Hehe..;)

W pierwszej chwili myślałem że masz ich tuzin i wyciąłeś trzy, aby koledze pokazać na fotce ;)

PS: też muszę się w taką zaopatrzyć. (2010/09/13 12:23)

Stawarz


najtańszy jest kabzel z butelki -przybij go do listewki i masz skrobaczke!:) (2010/09/13 12:33)

Merlingo


Nie skrobię okoni - w mące i na gorący olej - super chrupiące !! (2010/09/14 14:37)

tochu9702


na tarce lub widelcem (2010/09/14 18:24)

rolo81


najlepsza metoda jest kabzel mocowany na listewce (2010/09/15 11:27)

maooo


ja też polecam ta skrobaczkę idzie jak z płatka (2010/09/15 11:29)

minus


z dużych okoni ściąga się skórę i jest super białe mięsko (2010/09/15 13:10)

perwer


najlepszym sposobem jest filetowanie okoni,skrobanie to kupa nerwów i roboty.Okonie filetuje sie bardzo łatwo i te duze i te małe.Biezemy okonia ,obcinamy łeb,nacinamy na całej długosci ryby w zdłuż górnej płetwy az do ogona.Nożem podbieramy skóre przy miejscu odcięcia głowy i ciągnie sie az do ogonia bez problemów.Robimy tak z jednej i drugiej strony.Na koniec podbieramy nozem górna płetwe,bedzie na całej długosci leciec taka grubsza zyłka ,i jak sie ja złapie za jeden koniec ciągniesz z płetwami bez problemu az wyjdzie.Tak szybciutko w 2 minutki filetuje sie okonia ,bez zbednego piep....sie z łuskami.Pikazał mi to znajomy na rybkach ,jak grilowalismy i rewelka...szybko opożadziliśmy rybki dzieki czemu gorzołka była jeszcze ładnie schłodzona. (2010/09/15 13:19)

Matys24


Ja także stosuje " skrobaczki" jest to metalowy kwadracik  na którym znajdują się romy o bokach ok 1cm, Skrobanie takim użądzeniem jest tak łatwe jak skrobanie leszcza czy płoci. (2010/09/15 19:33)

użytkownik28954


czy taką skrobaczke idzie kupic w każdym sklepie wędkarskim ? jaki jest koszt ? lubie okonie ale nie mam cierpliwosci do ich obierania dlatego większosci wypuszczam do wody :D (2010/09/15 20:58)

Sniper64


Cześć chłopaki:)
                       no trochę jest skrobania,ale za to jaki później jest smak w gębie:) pycha!
                       Ja skrobię widelcem,napełniam jedną komorę w zlewie wodą i pod tą wodą zanurzonego okonia skrobię - by łuski nie latały po całej kuchni:) i wtedy mam czysto! a tak na powierzchni skrobiąc to łusek wszędzie nawet w oczach:)  (2010/09/15 21:43)

Mikesz71


Tomasz wejdź sobie na na youtuba i zobacz filmik filetowanie okoni  rewelacja sam potwierdzam próbowałem i naprawdę to działa polecam.
pozdrawiam (2010/09/16 14:11)

bambo225


NAJLEPSZE SĄ NA OKONIE SKROBACZKI TAKIE UNIWERSALNE PO 9 ZŁ NA ALLEGRO SAM UŻYWAM NA OKONIE CZYŚCI DO ZERA WSZYSTKIE ŁUSKI (2010/09/16 17:27)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Irkoni


Najszybszy sposób jaki do tej pory widziałem to jak mój śp ojczulek skrobał okonie.Przed skrobaniem po prostu wkładał go (okonka) na moment do wrzątku.,po takim zabiegu okonek oskrobany był bez żadnego wysiłku.... (2010/09/16 18:35)

thomasxxx85


Ciężkie te skrobanie, ale okoń usmażony wraz ze skórką to najwyższa nagroda. Mój tata skrobie okonie prawie bez wysiłku, czubkiem zakrzywionego noża ogrodniczego. Dla mnie sprawia to raczej duży problem, zwłaszcza czym większe sztuki... (2010/09/16 21:48)

użytkownik37642


Mikesz71`oglądnołem ten filmik k... to jest mistrzostwo świata,dobrze,że to zgrałem -TO JEST TO co należy zrobic,chyba następnym razem będe filetował okoniowate przed kompem,bo przez tyle lat przez głowe mi nie przeszło,że można zrobic to w tak profesjonalny sposób.

(2010/09/18 01:51)

spoko15


ja robie tak szukam jakiegos kija wsadzam mu do geby i wpycham jak najdalej wtedy łuska schodzi jak marzenie (2010/09/19 18:13)

Mikesz71


No widzisz Mario prosty i skuteczny sposób ale niestety tracimy skórkę która usmażona jest pysznym dodatkiem do okoniowego mięska. (2010/09/20 13:53)

szczepcio


Okoń bez skóry to zero smaku.Ta skóra spieczona to dopiero esencja smaku.Skrobać okonia należy jak jest w miarę świeży i najlepiej wbić przy ogonie gwózdz wtedy ryba jest sztywna i nie wygina się.Najtańsza skrobaczka to kapsle nabite na listewkę.
(2010/09/27 06:56)

użytkownik10857


Od lat używam skrobaka przedstawionego przez Kol. Romuald55.Super sprawa. Dodam tylko, że warto skrobać okonia (jeśli ma powyżej 30 cm) w szczególny sposób. Mianowicie; jeśli usuwamy łuski powyżej linii bocznej skrobiemy, ustawiając skrobak prostopadle do linii bocznej zaś usuwając łuski poniżej linii bocznej skrobak ustawiamy pod kątem ok.45 stopni wychylając go w kierunku ogona. Dodam jeszcze, że jeśli oczyszczamy rybkę w łazience to warto usuwać łuski pod wodą,- unikniemy ''dekorowania'' otoczenia łuskami, ale to chyba większość wie.  (2010/10/01 00:56)