Jak napisać dobry tekst?

/ 8 odpowiedzi
Od lat czytam to co się ukazuje na wedkuje i przyznam że poprzeczka rośnie. Co prawda sporo tu jeszcze chłamu z cyklu opis żyłki z tekstem przepisanym z opakowania ale duże jest treści których nie powstydziłyby się gazety. Mam pytanie do autorów bo sam bym coś czasem napisał ale nie wiem jak się do tego zabrać. Nie wiem też czy jest sens bo to chyba wrodzone zdolności mają tu ogromne znaczenie.??? 

ryukon1975

Nie wiem czy jestem godny odpowiedzieć ale...

Musisz pisać w temacie na jakim się naprawdę znasz. Musisz pisać od siebie a nie powtarzać kanony z książek czy gazet. Musisz mieć czas bo nie napiszesz dobrego tekstu w 2-3 godziny. Jeśli to relacja znad wody i o rybach to tego czasu trzeba 2-3 tygodnie aby złowić konkretne ryby i zrobić fajne zdjęcia.

Na końcu musi nadejść ten dzień kiedy przyjdzie wena i słowa same będą się składać w zdania.

(2014/01/27 16:33)

Zielan

Jednym to przychodzi z łatwością, drudzy muszą trochę się wysilić a trzecim w ogóle to nie wychodzi. Przy pisaniu lubię sobie łyknąć trochę %, wtedy łatwiej mi się pisze, lecz zawsze na drugim dzień czytam to co napisałem po wpływem. Samemu trzeba sobie podnosić poprzeczkę, ale i przede wszystkim dużo czytać, wtedy znacznie łatwiej znajduje się i dobiera do siebie słowa. (2014/01/27 16:34)

kaban

Mam napisane dwa teksty i ciągle coś zmieniam,poprawiam,dokładam i odejmuję a i tak nie będę zadowolony o ile je umieszczę na portalu. Jak podpowiedział Krzyś pisz o tym co lubisz i od siebie.Powodzenia i "połamania pióra". (2014/01/27 19:03)

niutek40

"Wielu się tłumaczy, że nie potrafią - a próbowaliście ? Ja mam wykształcenie techniczne i to mi nie przeszkadzało spróbować.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy przeleje na papier to co serce dyktuje, ale najpierw trzeba spróbować i zostawić ocenę użytkownikom."

Pozwoliłem sobie zacytować kilka słów, z wpisu kolegi Zbyszka (@Zibi60).  

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,podziekowanie,50344
(2014/01/27 20:14)

Jędrula

Powiem tak , chce czytać coś co mnie zainteresuje . Artykuł musi mieć jakiś event , coś co mnie zainteresuje i przyciągnie już w kilku pierwszych zdaniach . Nawet opis sprzętu powinien rozbłysnąć jakąś historyjką z morałem , humorem itp.  oczywiście nie może zabraknąć rzetelnej i obiektywnej oceny ale to przecież jest wiadome przy tego typu tekstach .

Pisze z pozycji zwykłego wędkarza , ja nie potrafię pisać artów czy opowiadań ale chętnie czytam .

(2014/01/27 20:31)

Vayshan

Żeby napisać parę sensownych zdań, to trzeba wiedzieć jak je napisać. W sensie, zawierające jakieś przyzwoite epitety, niekiedy rozbudowane metafory i porównania. Receptą na elokwencje i umiejętność pisania tekstów, jest na pewno czytanie ich jak największej ilości. Możesz też wyciągać wnioski z artykułów, które się tobie podobały i na ich podstawie stwierdzić, co tak naprawdę cię do niego przyciągnęło. Mnie zdecydowanie przypadł do gustu ostatni artykuł, jednego z portalowych kolegów, pod nazwą "Torpeda". Felieton na bardzo wysokim poziomie i wyraźnie wyróżniający się spośród innych. Nie ukrywajmy, że znajomość ortografii i zasad interpunkcji znacznie ułatwia pisanie ów tekstu. Mnie osobiście artykuły przepełnione błędami, czy to stylistycznymi, czy wyżej wymienionymi, albo, co ważne - licznymi powtórzeniami, szczególnie doprowadzają mnie do szewskiej pasji. W przypadku opowiadania, miarą sukcesu na pewno będzie sama fabuła. Musi być wciągająca i ciekawie opisana. Dygresje pomagają nadać tekstowi odpowiedniego charakteru, a pytania retorycznie - refleksyjności. To tyle z mojej strony :) (2014/01/27 21:41)

Artur z Ketrzyna

Od lat czytam to co się ukazuje na wedkuje i przyznam że poprzeczka rośnie. Co prawda sporo tu jeszcze chłamu z cyklu opis żyłki z tekstem przepisanym z opakowania ale duże jest treści których nie powstydziłyby się gazety. Mam pytanie do autorów bo sam bym coś czasem napisał ale nie wiem jak się do tego zabrać. Nie wiem też czy jest sens bo to chyba wrodzone zdolności mają tu ogromne znaczenie.??? 

Mówisz że dużo jest takich, "których nie powstydziłyby się gazety".
To bierz z takich przykład. I pisz to co uważasz że będzie interesujące, godne przeczytania. Czym możesz się z nami podzielić. (2014/01/27 22:59)

marek-debicki

Chcąc pisać cokolwiek, nie można się bać tego, że zostaniemy skrytykowani. Kiedyś ten pierwszy raz musi nastąpić. To niejednokrotnie jest tak jak z nauką języka, kiedy to boimy się powiedzieć pierwsze zdanie w obawie, czy nie popełnimy błędu. Piszę o swoich wrażeniach, uczuciach spostrzeżeniach jak najszczerzej, w miarę możliwości poprawnym językiem. Piszę, gdyż chcę się podzielić z innymi swoimi osiągnięciami, czy też zmartwieniami. Podczas składania artykułów często wystarczy mi parę ciekawy fotek z wyprawy i tekst układa się sam.Trochę bardziej skomplikowaną sprawą jest dawanie porad. W tym przypadku wskazane jest posiadać stosowne doświadczenie w przedmiotowej sprawie. W każdym bądź razie myślę, że zawsze warto spróbować.Trzymam kciuki i życzę powodzenia.Marek (2014/01/28 17:23)