Jak mocować śruciny?
utworzono: 2012/11/21 17:33
Witam. Może i szybko zadaje to pytanie, ale może ktoś mi powiedzieć pokazać zdjęcie jak mocować ołów na żyłce, gdy będę łowił na spławik na lodzie [2012-11-21 17:33]
poprostu zacisnij na zyłce w którym miejscu ci pasuje i gitara. zalezy jak głeboko jest w danym miejscu. ;) [2012-11-21 18:19]
Jest do 2m, ale jak widziałem rok temu wątek są rózne połzenia śrucin na żyłce i nie wiem jak dokładnie na lod je umieścić. [2012-11-21 18:24]
to nie istotne gdzie jest srucina zrub tak zeby ci stał spławik i juz . nie przywiazuj takiej uwagi do samych cierzarków :D to moje zdanie ale kazdy moze miec inne :D [2012-11-21 18:43]
to nie istotne gdzie jest srucina zrub tak zeby ci stał spławik i juz . nie przywiazuj takiej uwagi do samych cierzarków :D to moje zdanie ale kazdy moze miec inne :D
Twoje zdanie, masz do niego prawo. Ale nie wprowadzaj swoim zdaniem ludzi w błąd. Rozmieszczenie śrucin na żyłce ma znaczenie.
[2012-11-21 19:06]
Ja ustawiam śruciny tak by pod spławikiem było ok. 70% całej masy ołowiu, a 30% przed krętlikiem (na żyłce głównej) lub na przyponie. Pamiętaj by śruciny były dobrej jakości, ponieważ mogą uszkodzić żyłkę i pamiętaj o tym by ich za mocno nie ścisnąć bo uszkodzą żyłkę. Tyle z mojej strony. Pozdrawiam. [2012-11-21 19:18]
zawsze dobieram dociazenie do splawika tak aby byl lekko zatopiony,s staram sie miec jedna srucinke.zaciskam ja na przyponie mniej wiecej 10-20 od haczyka.dlaczego?w przypadku glebokiego lowiska obciazenie skupione w jednym punkcie szybciej sprowadza zestaw na dno.
zawsze stosuje splawiki przelotowe,mozliwie najlzejsze im glebiej tym ciezszy splawiczek.tyle odemnie [2012-11-21 19:25]
Jest do 2m, ale jak widziałem rok temu wątek są rózne połzenia śrucin na żyłce i nie wiem jak dokładnie na lod je umieścić.
Na lud tak jak latem ustawiasz śruciny. Ważne by dobrze czule wyważyć spławik.
śrucinę sygnalizacyjną (pijedynczą) ustawiasz w odległości od 5 do 20 cm od haczyka. W zależności jak rybka żeruje. Im ryba bierze podejżliwie (coś jej nie pasuje i zostawia przynętę) tym dlej. Jak ryba dierze delikatnie ale żeruje ustawiasz bliżej by szybciej zareagować na branie.
To musisz sam wyczuć nad wodą.
Haczyk jaki proponuję to nr 12, mniejszych nie ma co używać...
[2012-11-21 20:01]
Jest do 2m, ale jak widziałem rok temu wątek są rózne połzenia śrucin na żyłce i nie wiem jak dokładnie na lod je umieścić.
śrucinę sygnalizacyjną (pijedynczą) ustawiasz w odległości od 5 do 20 cm od haczyka. W zależności jak rybka żeruje. Im ryba bierze podejżliwie (coś jej nie pasuje i zostawia przynętę) tym dlej. Jak ryba dierze delikatnie ale żeruje ustawiasz bliżej by szybciej zareagować na branie.
Ok, dzięki za podpowiedź haczyk jak się nie myle mam 10. [2012-11-21 20:08]
Są różne przynęty stosowane przy połowie z lodu.Haczyk dobiera się do przynęty a nie wielkości łowionych ryb. Można łowić leszcze na robaki , na haczyki 16 -20 ,ale z pogrubionego drutu , można też łowić na ochotkę - na haczyki z cienkiego drutu i wtedy - numeracja haczyka na pewno będzie mniejsza niż ta , którą tutaj podałeś jako " uniwersał".
[2012-11-21 20:33]
Przy wędkowaniu z lodu przynętą nr.1 dla mnie zawsze będzie ochotka. Zarówno z popularną mormyszką jak i przy spławiku. Dlatego zgadzam się, że należałoby zejść ciut niżej z tej 12 .
[2012-11-21 23:03]
Witam. Może i szybko zadaje to pytanie, ale może ktoś mi powiedzieć pokazać zdjęcie jak mocować ołów na żyłce, gdy będę łowił na spławik na lodzie
Jak w reklamie "Frugo": - "Normalnie... ściska się .. co nie?" [2012-11-22 10:35]
Spławik dla początkujących [2012-11-22 10:37]
Witam. Może i szybko zadaje to pytanie, ale może ktoś mi powiedzieć pokazać zdjęcie jak mocować ołów na żyłce, gdy będę łowił na spławik na lodzie
Jak w reklamie "Frugo": - "Normalnie... ściska się .. co nie?"
To jest tak głupia odpowiedz, ze az mi sie nie chce na to odpisywać.Wędkuje już około 8 lat, więc wiem jak zakładać ołów na żyłke, a jeżeli pan nieumiesz czytać ze zrozumieniem, to proszę sie nei wypowiadac na ten temat. [2012-11-22 14:06]
Ciężarki możesz zaciskać od - bezpośrednio na haczyku do - ok. 10 cm od niego (i nie jest to ostateczna odległość). Miejsce ciężarka i jego kształt ustalasz poznając łowisko i gatunek żerujących ryb.
Jeśli chcesz łowić płocie nad piaszczystym dnem, to proponuję obciążenie "stil" umieścić dalej od haczyka. Założenie kuleczki ołowianej blisko haka powoduje dużo "pustych brań" - płoć interesuje się ciężarkiem.
Zamierzasz łowić leszcze, więc powinieneś położyć przynętę wraz z ciężarkiem na dnie i dobrze by było, aby przynęta była jak najdalej od ciężarka. Ja opuszczam zestaw w jednym końcu otworu i po osiągnięciu dna przesuwam delikatnie wędeczkę ze spławikiem na przeciwległy kraniec dziury. Leszcze mniej się płoszą, gdy nie będą się ocierały o żyłkę.
Spławik powinien być dociążony jedną śruciną (stilem) aby nad wodę wystawała minimalna część jego antenki.
Opisałem wędkowanie ze spławikiem, ale namawiam Cię do łowienia na mormyszkę, to wielka frajda i przede wszystkim to Ty (Twoja ręka) masz niebagatelny wpływ na ewentualny sukces. Pooglądaj na You Tube jak się łowi "bałałajką" - to jest finezja !
[2012-11-22 15:58]
Witam!!!
Ja łowiąc z podlodu stosuję rozstaw śrucin tak jak w połowie uklei na bata. Moim zdaniem jest to najlepsza metoda bo wszystkie inne bardzo się plączą podczas opuszczania zestawu. Dokładnie wygląda to tak: http://trapersiedlce.pl/Aktualnosci,6 (zestaw uklejowy)
[2012-11-22 16:10]
Ciężarki możesz zaciskać od - bezpośrednio na haczyku do - ok. 10 cm od niego (i nie jest to ostateczna odległość). Miejsce ciężarka i jego kształt ustalasz poznając łowisko i gatunek żerujących ryb.
Jeśli chcesz łowić płocie nad piaszczystym dnem, to proponuję obciążenie "stil" umieścić dalej od haczyka. Założenie kuleczki ołowianej blisko haka powoduje dużo "pustych brań" - płoć interesuje się ciężarkiem.
Zamierzasz łowić leszcze, więc powinieneś położyć przynętę wraz z ciężarkiem na dnie i dobrze by było, aby przynęta była jak najdalej od ciężarka. Ja opuszczam zestaw w jednym końcu otworu i po osiągnięciu dna przesuwam delikatnie wędeczkę ze spławikiem na przeciwległy kraniec dziury. Leszcze mniej się płoszą, gdy nie będą się ocierały o żyłkę.
Spławik powinien być dociążony jedną śruciną (stilem) aby nad wodę wystawała minimalna część jego antenki.
Opisałem wędkowanie ze spławikiem, ale namawiam Cię do łowienia na mormyszkę, to wielka frajda i przede wszystkim to Ty (Twoja ręka) masz niebagatelny wpływ na ewentualny sukces. Pooglądaj na You Tube jak się łowi "bałałajką" - to jest finezja !
Dziękuje za odpowiedz, to będzie mój 3 rok gdy będe łowił na lodzie. Oczywiście łowie na mormyszke wędka bałałajka i będę łowił na nią, ponieważ według mnie to ona jest najlepsza, ale też chce postawić jedną wędke obok i łowić na spławik co dopiero będe robił 1 raz :) [2012-11-22 16:23]
Jak w reklamie "Frugo": - "Normalnie... ściska się .. co nie?"
To jest tak głupia odpowiedz, ze az mi sie nie chce na to odpisywać.Wędkuje już około 8 lat, więc wiem jak zakładać ołów na żyłke, a jeżeli pan nieumiesz czytać ze zrozumieniem, to proszę sie nei wypowiadac na ten temat.
Poczucie humoru trza mieć chłopie, a nie ciskać się o każde słowo. Podałem ci link, gdzie masz przykłady jak rozkładać obciążenie, ale tego już nie widzisz bo się ciskasz nie wiadomo o co. Uśmiechnij się i nie rób z siebie ofiary - taka koleżeńska rada. Poza tym zostało już tyle napisane na ten temat w sieci i w książkach, zamieszczono tyle poradników ze zdjęciami i rycinami, że przy odrobinie "filipu" byś to z łatwością znalazł. Nawet na tym portalu. I jeszcze jedna rada - zadając pytanie zredaguj je tak, by było jasne dla wszystkich, bo to jest podstawa na forum. pytałeś - "jak mocować ołów na żyłce"... odpowiadam: - Normalnie... ściska się... co nie? [2012-11-22 18:02]
Może i są takei tematy, ale mam prawo je zadać na tym portalu, napisałem w temacie wyraźnie, że będe łowił na lodzie na zestaw spławikowy.I się nie spinam, tylko pisze, że trzeba doczytać wszystko. Nie chce kłótni w tym temacie, sam pan wyskoczył z tym, że jak w jakiejś reklamie frugo po prostu się zaciska. [2012-11-22 18:12]
"jak mocować ołów na żyłce" - ja umiem czytać.
Czy nie rozumiesz, że sam sprowokowałeś taką, a nie inną odpowiedź?
Może inaczej by to brzmiało...
- Koledzy, chcę spróbować łowienia na spławik zimą. Jak należy rozmieszczać obciążenie zestawu? ( ołów) czy tam inne czary mary?! Jak powinien wyglądać dobrze skonstruowany zestaw?
Ale pytasz jak mocować - nie ma co przedłużać dyskusji. No i więcej poczucia humoru życzę, bo ten wątek jest podobny do tego, w którym ktoś pyta jak się uzbroić na rzekę.
Może w kałasznikowa?
Witam!!!Można i tak, ale uwierz mi, łowię trochę dłużej od Ciebie i nie pamiętam aby mi się splątał zestaw z jednym ciężarkiem, a o ile łatwiej go "uzbroić". Zestaw podlodowy jest opuszczany w pionie, a przy połowie batem bardziej poziomo opada.
Ja łowiąc z podlodu stosuję rozstaw śrucin tak jak w połowie uklei na bata. Moim zdaniem jest to najlepsza metoda bo wszystkie inne bardzo się plączą podczas opuszczania zestawu. Dokładnie wygląda to tak: http://trapersiedlce.pl/Aktualnosci,6 (zestaw uklejowy)
@Wiktoro nie kombinuj z dwoma wędkami na lodzie, skup się na jednej, ryb więcej nie złowisz.
[2012-11-22 18:59]
To ma być dobra odpowiedź? Temat i tak już do zamknięcia dowiedziałem się jak powinien być prawidłowo ołów umieszczony na wędce do wędkowania spławikowego w zimę.
Ps: Inne osoby nie mieli problemu ze zrozumieniem tego tematu Pozdrawiam. [2012-11-22 19:01]
Panie Zibi wyższa odpowiedź jak coś nie była do Pana, chce wypróbować na 2 wędki łowić nie zależy mi tylko na rybach, bo i tak przypuszczam że je wypuszcze :), ale mimo to chce spróbować.
Jak już wspomniałem temat do zamknięcia. [2012-11-22 19:06]