Jak łowimy na mormyszkę ?

/ 26 odpowiedzi
mam problem nie zabardzo wiem jak sie łapie na mormyszke i jak wygląda wędka z nią? prosze o podpowiedź
MASTINO

Yyyyyyyyy......... Temat dobry na sierpień. Kiedy lecisz na lód? :) Jak łowiska zetnie już ten lód, to pogadamy o łowieniu na tyczkę, ok? (2012/09/02 20:41)

Matys24

a własnie ja mam  pytanko  tak na temat czy  ktoś z Was wędkował  we wrześniu na mormyszkę,  czytałem kiedyś artykuł  o wędkarzu który łowił  okonie  i płocie na mormyszkę  latem  z pomostów itp, macie jakieś  takie doświadczenia? (2012/09/02 20:55)

JKarp

a własnie ja mam  pytanko  tak na temat czy  ktoś z Was wędkował  we wrześniu na mormyszkę,  czytałem kiedyś artykuł  o wędkarzu który łowił  okonie  i płocie na mormyszkę  latem  z pomostów itp, macie jakieś  takie doświadczenia?

CześćNa szczęście nie mam takich doświadczeń :-)Poczytaj RAPR :-)JK (2012/09/02 21:04)

Draq

A ja mam takie doświadczenia :) Tylko, że używam mormyszki jako główki jigowej do malutkich paproszków 1,5-2cm. Killer na wzdręgi. A łowienie z łodzi/pomostu tak jak na lodzie (w pionie) jest zabronione. (2012/09/02 21:23)

brt3

@Drag,wiem że to nie Ty pisałeś regulamin ale podaj mi choć jeden poważny powód dlaczego nie wolno łowić na mormyszkę w lecie np.z łódki lub pomostu... (2012/09/03 12:08)

Iras1975

@Drag,wiem że to nie Ty pisałeś regulamin ale podaj mi choć jeden poważny powód dlaczego nie wolno łowić na mormyszkę w lecie np.z łódki lub pomostu...

Taka sama głupota jak zakaz spinningowania i łowienia np na spławik lub z gruntu. Rozumiem, że dwie wędki spinningowe jednocześnie to przegięcie;) ale spinning+ jakaś "stacjonarna" metoda. Komu to przeszkada? (2012/09/03 12:51)

Zander51

Dlaczego przegięcie ? Ja mam 8 wędek spinningowych a wolno używać mi tylko jednej. I jak inne czują się , gdy wybieram tylko jedną ? To gdzie ta demokracja Wałęsy ? (2012/09/03 13:10)

Zander51

Iras, widziałem gościa na łódce, który trolował na 4 patyki... (2012/09/03 13:12)

jacenty75

A widziałem gościa co spinningował na 2 wędki jednocześnie (nie tracił czasu na długi pierwszy opad - tak mi sie wydaje bo jaki inny w tym sens?) (2012/09/03 13:24)

Iras1975

A widziałem gościa co spinningował na 2 wędki jednocześnie (nie tracił czasu na długi pierwszy opad - tak mi sie wydaje bo jaki inny w tym sens?)

Takie coś mnie nie dziwi, to normalna rzecz na głębokich zbiornikach. Jednak ciężko by było prowadzić przynęty na dwóch jednocześnie.

Dziwi mnie za to wątek o mormyszcze o tej porze roku, przed chwilą obsługiwałem klienta który coś przebąknął o końcu sezonu kupujac spławiki i takie tam drobiazgi. Chodziło mu o to, że w sumie niepotrzebnie to kupuje o tym czasie. Nawet pojęcia nie ma o rybach jakie dopiero zaczną brać w okolicznych jeziorach.:)

(2012/09/03 13:38)

Matys24

Dzięki  za informacje,  to  z moimi  mormyszkami poczekam  do zimy, a  co  do  mistrzów  wędkowania to widziałem  kolesia który  łowił  na 7  wędek  i  zgadnijcie co się działo  jak zaciął  rybę a ona mu popłynęła w inne zestawy. Nie wiedziałem  że można   złożyć aż  tak  długie wiązanki :) (2012/09/03 14:37)

getka

Dzięki  za informacje,  to  z moimi  mormyszkami poczekam  do zimy, a  co  do  mistrzów  wędkowania to widziałem  kolesia który  łowił  na 7  wędek  i  zgadnijcie co się działo  jak zaciął  rybę a ona mu popłynęła w inne zestawy. Nie wiedziałem  że można   złożyć aż  tak  długie wiązanki :)

po takim czymś to chyba bym połamał wszystkie kije buahahaha:d (2012/09/03 14:46)

krychu26

na mormyszkę łowi się chyba góra dół (2012/09/03 16:35)

Stypa63

http://www.youtube.com/watch?v=QY1uYyxKGqU

Poszukaj na you tube. Jest pełno filmów instruktażowych jak łowić na mormyszke. (2012/09/03 21:07)

brt3

@Drag,wiem że to nie Ty pisałeś regulamin ale podaj mi choć jeden poważny powód dlaczego nie wolno łowić na mormyszkę w lecie np.z łódki lub pomostu...

Taka sama głupota jak zakaz spinningowania i łowienia np na spławik lub z gruntu. Rozumiem, że dwie wędki spinningowe jednocześnie to przegięcie;) ale spinning+ jakaś "stacjonarna" metoda. Komu to przeszkada?

No tu trafiłeś w samo sedno.Przyznaję się bez bicia że łamię świadomie ten zapis i wiem że 90% wędkarzy tak robi.

(2012/09/03 22:23)

khead

ale jak Cie zlapia, to wstyd w kole bedzie:)  niestety takie mamy absurdalne przepisy i nic nie zrobimy. chyba, ze wypieprzymy lesne dziadki ze stolkow i zmienimy regulamin. (2012/09/04 08:15)

brt3

Musieli by się teleportować na moją łódkę z prędkością światła...To jest tak durny przepis że aż boli:)))

To samo w sprawie np.gruntówki i bocznego troka.Czy to jest zabronione bo za dużo ryb się złowi?

Czy może to jest niebezpieczne i możemy sobie np. krzywdę zrobić:)?

(2012/09/04 08:36)

kuza14

witam mam pytanko jakie mormyszki są najskuteczniejsze?dzisiaj kupiłem 2 wolframowe i niewiem czy są dobre jedna złota druga srebna obie mają na sobie taki zielonkawy kryształek a na haczyku koraliki czy są skuteczne??? nie testowałem bo słaby lód? z góry dziekuje był bym wdzięczny za fotki:) (2012/12/27 21:06)

withanight88

Podstawowe

złota, srebrna- dyskoteka, lusterko , ziarno owsa, kuleczka, łezka. (2012/12/27 21:14)

kuza14

no dobrze a te co ja kupiłem to jak myślicie dobre??? jutro dodam fotki:) (2012/12/27 21:34)

kuza14

oto te mormyszki jak myślicie będą skuteczne??? (2012/12/28 12:53)