Jak łowić - płoć, leszcz, jaź?

/ 25 odpowiedzi / 2 zdjęć
Witam ! Mam takie pytanko : Czy to miejsce na rzece Noteć będzie dobre na Płoć , Leszcza , Jazia , Klenia , Krąpia , Wzdręge ??? będe zamierzał łowić na feedera . Dobra to teraz napisze jak wygląda łowisko pod wodą :) więc tak : Głębokość od 2m do 3m (dołek wyżłobiony przez nurt) podwodna roślinność , dno bardzo lekko zamulone , Nurt spowolniony (w tym miejscu , bo główny bardzo szybki) i tak wygląda łowisko :) napiszcie mi czy się opłaca robić tu stałą miejscówke (tzw. Nęcenie itp.) a jak się opłaca to podajcie sposób na niedrogie nęcenie (ziarno nie zanęta bo kasy niema) i tak przy okazji : gdzie rzucać Feederem na tym łowisku ?? (zdjęcie) bo z tym też mam problem bo całe życie łowiłem na jeziorze i chcę się przeżucić na moją piękną rzeke :) Czekam na odpowiedzi . Hubert Świtoń (goryl25)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik25829

jeśli chcesz nęcic ziernam to nalepiej kukurydza pszenica i konopia. przynajmiej na jeziorach to sie sprawdza (2010/01/01 12:34)

withanight88

Polecam kolego sprawdzic miejscówke wiosną. miejscówka wg mnie wygląda ciekawie warto spróbowac. A niedrogie necenie - tak jak kolega ponizej napisał - ziarno kuku , konopii , i pszenica , makaron , robaki czerwone. (2010/01/01 12:39)

u?ytkownik13699

A mnie drogi kolego coś się wydaje, że to miejsce jest już "wysiedziane, wyrobione". To już jest miejscówka i to dość często odwiedzana. Widać to choćby po tym, że trawa jest wydeptana, gałęzie po lewej są skutecznie "przycinane" i jakoś nie rosną tam żadne wyższe roślinki, jak to widać w koło. Co do opisu, jaki zamieściłeś, to doskonałe miejsce na wszystkie rodzaje ryb i w zależności co im podasz i o której porze, to takie będziesz łowił, czego Ci serdecznie życzę. (2010/01/01 13:49)

withanight88

Maximusie a mnie sie wydaje ze na miejscówce ktos siedział ale nie czesto, sądze ze trawa nie jest wydeptana az tak bardzo , do samej miejscówki rowniez niema jako tako wydeptanej ściezki.  (2010/01/01 16:07)

u?ytkownik24055

Miejscówka jak marzenie ,trudno o lepszą, jak na początek twojego wędkowania.maximuss1977ma rację tylko troszkę ponęcić kij w rękę i czekać efektów.Ze zdjęcia można wywnioskować ze z tej miejscówki ktoś korzystał .Więc kolego ,niema co się zastanawiać trzeba siadać i łowić a zapewne będziesz zadowolony z tej miejscówki. Pozdrawiam (2010/01/01 16:23)

goryl25

te krzaki to ja wycięłem bo nie można było zarzucić wędki do wody takie krzaczory były :) a tam to musieli łowić i to ładne sztuki i to niedawno bo świeże łuski dziś widziałem ale jak w lato próbowałem to nic mi nie wzięło (może dlatego że niemam pojęcia o łowach w rzece) ale i widziałem że tam próbowali na kukurydze i pszenice i groch , bo były pojedyńcze ziarenka na ziemi które się komuś wysypały :) ale się ździwiłem że na robaki nie próbowali :O ale jak tylko zrobi się cieplej to bym spróbował na tej miejscówce połowić :) a może koledzy jakieś wskazówki gdzie rzucać ?? dodam zdjęcie przybliżone wody żeby było lepiej widać :) jak by było można prosić to bym poprosił o zaznaczenie w paincie miejsc do rzutów :) (2010/01/01 18:04)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik24055

goryl25 .Wypróbuj moją metodę. Gaję gwarancję 1000 procent.Pozdrawiam. (2010/01/02 01:06)

u?ytkownik13699

1 - miejsce od którego bym zaczął z niewielkim obciążeniem (granica nurtu z cofką), woda sama zniesie i ustawi zestaw tam, gdzie zwykle nanosi naturalny pokarm a więc tam, gdzie się gromadzą ryby.

2 - Jak zauważyłem po zawirowaniach wody to koniec "rynny", więc też miejsce, gdzie ryba ma schronienie i miejsce żerowania

3 - "Cofka", najspokojniejsze miejsce w zakolu, ryby lubią czasami odpocząć, a że przy okazji znajdą kąsek, to mu się nie oprą.

4 - Spokojny, głęboki rów. Bardzo atrakcyjne miejsce pod jednym wszakże warunkiem !!! Kompletna cisza na łowisku i zero stukania czymkolwiek. Tutaj bym próbował metody spławikowej (wolna przepływanka z przytrzymaniem)

Kolorem zielonym zaznaczyłem obieg wody w tym zakolu.

Kolorem pomarańczowym zaznaczyłem miejsca nęcenia (nie wszystkie na raz oczywiście) i nie beż znaczenia jest tutaj wielkość okręgów (proporcjonalnie ilość zanęty do wielkości okręgów) I proponuję w pierwszej kolejności ziarna grube (groch kukurydza) a pszenica i konopie w koszyczku. Na początek w celu zbadania łowiska proponuję robaczki różnego rodzaju a później to czym nęcone.

Kolorem niebieskim zaznaczyłem prawdopodobną nie wielką górkę podwodną, gdzie kładłbym zestaw z trupkiem, lub filetem na noc (sandacz)

Wszystkiego o rzekach nie wiem i ktoś mógłby się ze mną nie zgodzić, ale ja bym postępował tak, jak Tobie radziłem powyżej. (2010/01/02 01:46)

u?ytkownik13699

Przepraszam, ale zdjęcie nie chce wejść. Boję się znowu spróbować, żeby nie narobić dziesiątek bezsensownych kopii (2010/01/02 01:52)

goryl25

dzięki za wstawienie i zrobienie w paincie zdjęcia :) domyślam się że niebieskie pole  to zanęta a Pomarańczowe pole to miejsce gdzie mam zarzucać zestawy ?? bo zielona linia to na 100% kierunek nurtu spowolnionego . jeszcze nie wiem tylko co oznaczają te cyfry ?? Teraz ja zaznaczę gdzie ja rzucałem do tej pory i powiedzcie mi czy dobrze robiłem :) Zielonymi kropkami zaznaczyłem miejsca gdzie zarzucałem zestaw feeder'owy , Pomarańczowym zaznaczyłem miejsce gdzie nęciłem dużą ilością a różowym zaznaczyłem miejsca gdzie tylko podrzucałem mało pszenicy :) (2010/01/02 10:50)

goryl25

Dzięki bardzo za cenne wskazówki :) Bardzo mi dużo podpowiedziały i zastosuje się do nich jak tylko się zrobi cieplej :) jeszcze raz Wielkie dzięki ! (2010/01/02 10:59)

goryl25

PS. Sory za bezsensowne pytania powyżej :( (nie widziałem postu ze wskazówkami wyżej ) (2010/01/02 11:02)

maniek60

Obawiam się ze maximuss1977 trochę źle zinterpretował fotkę ,ale rzeka szybko uczy .

A tak zapytam z ciekawości czy leci z nami moderator ? (2010/01/03 20:24)

u?ytkownik13699

Panowie - nie rozumiem swojej fotki tutaj, nie rozumiem również "mojej złej interpretacji". Co do moderatora, to poprosiłem o usunięcie zbytecznych moich postów poprzez zgłoszenie naduzycia, co za pewne moderator odczytał. Trwa to zbyt długo, ale jednak liczę na reakcję moderatorów. Zaraz poproszę jeszcze na priv. Po prostu miałem kłopoty techniczne, nie ja jeden, jak się okazuje. Pozdrawiam. (2010/01/03 20:36)

goryl25

ja również poprosiłbym o usunięcie moich beznadziejn ych pytań :P bo nie widziałem wyrzej postów z opisem zdjęcia :P dobra koledzy to jeszcze nie koniec tematu :D piszcie coś o łowieniu na Feedera na rzece !!! (2010/01/04 20:35)

goryl25

Koledzy !! Piszcie coś bo temat umiera :( Piszcie coś o łowieniu w rzece na feedera !! (2010/01/06 13:22)

ryukon1975

Moim łowiskiem jest rzeka o szybkim uciągu.Główne gatunki jakie łowię to brzany,klenie,świnki,jazie okresowo bolenie czy węgorze.Dodam że łowię od wielu lat.Biorąc pod uwagę gatunki jakie wymieniłeś jako przynętę polecił bym Ci groch.Jest on bardzo skuteczny i tani,do tego selektywny wybierany przez duże ryby.W ubiegłym roku złowiłem 7 ryb które spełniały normy medalowe,5 z nich właśnie na groch.Na moim łowisku a jest to rzeka Wisłok jest on skuteczny szczególnie wiosną,w pełni lata i przy upałach znacznie mniej.Łowię na feedery i spinning.Dodam że należę do szczęśliwców na około 7km odcinku rzeki chyba tylko ja łowie gatunki które wymieniłem,inni wędkarze ktorych czasem widzę łowią leszcze w spokojniejszych miejscach.Choć według mnie łatwiej tu o 3kg brzane niż 2kg leszcza. (2010/01/06 14:06)

goryl25

no ja też kiedyś próbowałem na groch skusić jazia ale mi się nie udało :( a co myślicie o nęceniu pszenicą i kukurydzą i grochem ?? bym to wszystko razem zmieszał i taką mieszanke sypał :) co o tym myślicie ?? (2010/01/06 14:14)

ryukon1975

Jest to jak najbardziej dobre rozwiązanie.Zanęta z kilku gatunków ziarna,pozwoli na użycie ich jako przynęty.Na kukurydze przykładowo powinny brać płocie. (2010/01/06 14:20)

certa111

wedle życzenia postaram się coś zaradzić na twoją niewiedzę :)

co prawda gatunki które wymieniłeś niezbyt chętnie biorą na ziarno na naszej rzece ale wydaje mi się że coś poradzimy na ten temat:) 

podzielmy rybki na kilka części:

1. płocie, leszcze i krąpie - te ryby najłatwiej złowić w noteci ze zdecydowaną przewagą płoci. ziarno które może je skusić to konopia gotowana(2godziny gotować konopie dodając po troszeczku proszku do pieczenia dzięki czemu szybciej się otworzą i będą wyrazistrze). przydadzą ci się żółte okulary polaryzacyjne które pomogą ci w znalezieniu odpowiedniego miejsca do łowienia tych ryb, a mianowicie: miejsce musi mieć wolniejszy nurt niż reszta łowiska, we wodzie gdzie będzie występować roślinność warto spróbować zarzucić 0.5-1m za nią. szukaj ciemnego dna, czyli takiego jakby błotnistego, tam znajdują się ochotki i inne robactwo które te ryby lubią.

2. jazie, klenie - są to ryby które lubią żwirek a go najwięcej jest poniżej zakrętu rzeki czyli ze stanowiskiem musisz zejść parenaście metrów. niestety z feederem nie będziesz mógł sprawdzić sobie głębokości ale tak na przyszłość jak byś miał bata lub tyczkę to w miejscu gdzie z kierunkiem nurtu zmniejsza się głębokość, tam masz największe szanse złowienia klenia, certy, brzany... w takim miejscu wyrzucasz swój zestaw na 1/3 szerokości rzeki po czym spłynie on tobie kilkanaście metrów ponirzej stanowiska i blirzej brzegu. 

3. wzdręga - mało jes tej ryby w rzece, możesz ją spotkać w kanałach śluz lub w portach, ta rybka woli spokojne życie i nie lubi się przemęczać w nurcie.... rozmoczony chleb jest dobrą przynętą na taką rybkę...

ZANĘTA:

Nie warto nęcić samym ziarne w noteci bo albo ci spłynie za daleko albo po prostu ryba na nie nie zareaguje... chcesz oszczędniej to podam ci bardzo fajną zanętę która nie jest wcale taka droga:

- bazą zanęty będzienglina 2kg

- bułka tarta 1szklanka(moja ulubiona miarka :))

- konopie(można kupić w zoologicznym 6-7zł/kg) 1szklanka zmielona, 1szklanka ugotowana

- goździki(płocie uwielbiają ten zapach)

- 1/3szklanki cukrupudru(dla smaku)

- 1szklanka makuchy kukurydziane(wysuszone i zmielone w całości kolby kukurydzy)

ostatni składnik nalerzy zaparzyć czyli wlać gorącej wody tyle samo co makuchów, odczekać 15minut i tym zwilrzać zanętę...

jeszcze jedna sprawa: nie karczuj naszej przyrody, tak mało nam jej zostało:) w razie pytań pisz na PW

(2010/01/07 18:10)