Zaloguj się do konta

Jak łowić na muchę w jeziorach?

utworzono: 2011/12/13 20:14
pawel1247

Witam.Mam pytanie chciałbym zacząć łowić w sposób muchowy więc czy w naszych polskich jeziorach nadaje się wędkarstwo muchowe i jakie bym ryby złapał?
[2011-12-13 20:14]

zag666

na muche mozna złowić praktycznie każdą rybę zaczynając od płoci, wzdręg, leszczy a na szczupakach, sumach, sandaczach kończąc :)
trzeba tylko trafić dzień i "czytać wodę" musisz obserwować czy np ryby oczkują.
Jak tak to masz duże prawdopodobieństwo ze Ci wyjdą do suchej muchy :)
Możesz  też próbować  na streamera oraz mokrą muchę wtedy może ci uderzyć drapieżnik w tym przypadku proponuje założyć Ci np z plecionki lub przypon wolframowy (biały) :)
powodzenia i połamania kija ci życzę :)
[2011-12-14 00:11]

pawelz

Witam.Mam pytanie chciałbym zacząć łowić w sposób muchowy więc czy w naszych polskich jeziorach nadaje się wędkarstwo muchowe i jakie bym ryby złapał?

Wysoko postawiles sobie poprzeczke.
Oczywiscie sie da, ale jest to duzo trudniejsze niz w przypadku wod plynacych.
Po pierwsze, ze wzgledu na stojaca wode ryby sa bardziej plochliwe, a co za tym idzie rzuty dluzsze, delikatniejszy i dluzszy przypon (ktory nie pomaga przy dlugich rzutach).
Po drugie mucha sucha czy nimfka stoja praktycznie w miejscu (czywiscie nalezy je delikatnie podciagac) wiec ryba ma szanse lepiej przyjrzec sie przynecie.
No i warunki lowienia - bedziesz lowil albo z lodzi albo wsrod trzcin. W pierwszym wypadku machanie dluga linka dla osoby poczatkujacej nie jest latwe. W drugim precyzja sie bedzie klaniac.

Ogolnie odradzam poczatki na jeziorach (chyba ze chcesz lowic szczupaki i okonie na streamera). Jesli chcesz polawiac biala rybe, co oczywiscie jest mozliwe, potranuj najpierw na jelcach i uklejach na jakies rzeczce.
[2011-12-14 09:17]

leleon

Łowienie na muchę w wodzie stojącej to temat rzeka. W dodatku w Polsce jeszcze mało popularny przez co jest niewiele osób w naszym kraju które naprawdę potrafią łowić w takich warunkach. Przyznymam, że sam mam małe doświadczenie w tej dziedzinie ale zdążyłem już zasmakować łowów z bellyboat-a i bardzo się wkręciłem. Niedawno ukazała się książka w tej tematyce bodajże czeskiego autora. Podobno godna polecenia.

[2011-12-14 09:25]

halski021

Osobiście na muchę nie łowię,ale kilka razy widziałem jak koledzy łowili z łodzi na jeziorze.Raz widziałem połów szczupaków i kilka razy połowy wzdręg jest to bardzo fajna metoda,lecz dosyć trudna i trzeba dysponować sprzętem muchowym.Łowi się w miejscach zarośniętych w których na spining trudno łowić.Jeżeli lubisz eksperymentować to polecam ten sposób wędkowania.Słyszałem,że odbywają się zawody szczupakowe na muchę.
[2011-12-14 09:28]

pawel1247

Chciałem się tylko dowiedzieć czy wędkarstwo muchowe pasuje do naszych jezior i rzek bo ten sposób to chyba bardziej do strumień w górach na pstrągi ale chyba jednak zostane przy spiningu dzięki za wszystkie rady:)
[2011-12-15 16:26]

Jak najbardziej się nadaje.można łowić np.karpie,szczupaki.....tak jak koledzy ci doradzają trzeba czytać wodę,jeżeli ryba żeruje to bez problemu złowisz....ja w tym roku łowiłem uklejki i karasie na zalewie w Bolminie woj. świętkrzyskim.wędkarze się dziwili ale ja przynajmniej miałem potem rybę na żywca.........w przyszłym roku zakupuję sprzęt na karpia i będę obławiał nasze akweny.znajdź post Wędka muchowa na karpia i szczupaka( jest na moim profilu).......tam otrzymałem kilka wskazówek min.od kolegi pawelza poczytaj......na rzekach łowię już parę lat teraz trzeba spróbować czegoś nowego......pozdrawiam..... [2011-12-16 11:54]

trout4444

ja na jeziorze na muche złowiłem życiówke karpia wędka ucierpiała bo liczyłem na wzdręgi...... [2011-12-16 18:04]

ja na jeziorze na muche złowiłem życiówke karpia wędka ucierpiała bo liczyłem na wzdręgi......

no jak widać da się.....pozdrawiam..... [2011-12-17 07:26]