Jak jest poprawnie?

/ 12 odpowiedzi
" A co" czy " A czego" ? Zastanawiam się jak jest poprawnie.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

JKarp

" " A co" czy " A czego" ? Zastanawiam się jak jest poprawnie."

Cześć
Trzeba zacząć od tego, że zdanie ma nieprawidłową składnię.
Nie zaczyna się zdań od spójników typu a, i, że .Kogo, czego nie zobaczy ... ( Dopełniacz )
Kogo nie zobaczy kamera, zobaczy wędkarz - jeśli mówimy i myślimy o osobie.
Czego nie zobaczy kamera, zobaczy wędkarz - jeśli mówimy i myślimy o rzeczy lub czynności.

JK
(2013/05/10 15:39)

Boolek

Pozdrawiam : ) Fajny napis :D  (2013/05/10 16:16)

grisza-78

" " A co" czy " A czego" ? Zastanawiam się jak jest poprawnie."

Cześć
Trzeba zacząć od tego, że zdanie ma nieprawidłową składnię.
Nie zaczyna się zdań od spójników typu a, i, że .Kogo, czego nie zobaczy ... ( Dopełniacz )
Kogo nie zobaczy kamera, zobaczy wędkarz - jeśli mówimy i myślimy o osobie.
Czego nie zobaczy kamera, zobaczy wędkarz - jeśli mówimy i myślimy o rzeczy lub czynności.

JK

Myślałem o dopełniaczu. Tylko ten przypadek tu pasuje. Trochę to śmieszne, bo napis wykonali urzędnicy, czyli ludzie wykształceni ;) (2013/05/10 16:27)

JKarp

Gdzieś mi zaginął link do stylistycznych pomyłek urzędniczych ;-) Dopełniacz jak najbardziej słusznie - kogo, czego nie widzi kamera, oko itd.JK (2013/05/10 16:36)

89krzysztof

"Czego nie zobaczy kamera, zobaczy wędkarz." Myślę, że tak byłoby poprawnie.

grisza - urzędnik nie zawsze jest człowiekiem wykształconym, tak abstrahując od wątku głównego. (2013/05/10 18:55)

Boolek

Urzędnicy się do tarcia chrzanu nie nadają. (2013/05/11 09:49)

kedzio

Olejcie to. U mnie, w urzędzie miasta, jest wywieszony w jednym z biur taki tekst:

"Proszę mnie nie poganiać, jestem w pracy, nie na wyścigach".

Składnia poprawna, bez byków, ale co czuje petent, który po 1,5 godzinach czekania w kolejce wchodzi jako zaledwie czwarty i na wejściu ma wytłumaczenie - "Nie jestem na wyścigach".

TO DOPIERO JEST TUPET! CO NIE?

(2013/05/11 12:45)

LUCKY YOGI

To jest perełka dopiero hahahaha..... kiedyś w jakimś kabarecie padło pytanie: czy mówimy "wziąć" czy "wziąć"? Odpowiedź brzmiała: "brać"! (2013/05/11 13:26)

Boolek

No jak zwykle ludzie w kolejkach 3 godziny ale to nie jest wina urzędnika tylko ludzi, którzy stoją w kolejce, bo po co wszyscy na raz się pchają : P (2013/05/11 13:49)

Jack14

To coś podobnego (również z kabaretu)

Odlicz 1, 2, 3"

Raz , dwa ,trzy:

"To ty chodziłeś do razówki czy jedynki"

:-)

(2013/05/12 14:53)

Jack14

Poszłem czy poszedłem:

-poszłem to blisko, a

-poszedłem to daleko

zresztą sam wiem lepiej co zrobiłem :-)