" glebokosc od 70 - 1,20 moze troszke wiecej " to niech kolega go trochę pogłebi. Przy każej większej zimie ryby nie mają zbyt wiele szansy do przeżycia.
Zacznij od pogłębienia stawu bo inaczej przy ciezszej ziemie wszystko poza karasiem padnie.
Z amurami wg mnie przesadziłeś ze 150 szt. Amur na 1 kg przyrostu zjada 120 kg, a dziennie o ile pamiętam tyle ile waży. Ja na jednym ze stawów mam ok 30 i jak woda sie podnosi to wycinają nawet trawę na skapach. Ze szczupakiem 20-30 szt. to też dużu wg. mnie. Wrzuć max do 10 i jakby Ci się udało to różnej wielkości - od małych 10cm po większe 25cm. O ile pamiętam to szczupak zaczyna się trzeć od ok 50 cm (3 lub 4 rok) więc żebyś nie przesadził bo zmiast plagi karasi będziesz miał plagę szczupaka, a pamiętaj, że wpuszczenie innych karpiowatych pomoże w rozmnażaniu karasia.
Spoko u mnie bez obrazy. Zawsze można się pomylić i jak pisałem o ile pamiętam. Amury u mnie w stawach jedzą niesamowite ilości i czy będzie to 100% czy 30% masy to oczywiście różnica jest ale i tak jest to bardzo dużo i ilość 150 szt w takim stawie to po sezonie wg. mnie będzie goło z roślin.
Co do ilości szczupaka to 150 szt. to o dużo za dużo. A i 50 wg. mnie to za dużo. U mnie szczupłe osiągają 50 cm ok 3 roku - a mają pokarmu pod dostatkiem :
Nie bardzo rozumiem: "Poza tym szczupak trze się pierwszy raz w 3-4 roku życia czyli de facto mając ledwo co ukończone 2-3 lata przy długości ok 35-40 cm, nie 50 cm.
Kolega zrobi jak będzie chciał. Ja ichtiologiem nie jestem a bazuję tylko na tym co dzieje się u mnie w stawach i u znajomych.
Spoko u mnie bez obrazy. Zawsze można się pomylić i jak pisałem o ile pamiętam. Amury u mnie w stawach jedzą niesamowite ilości i czy będzie to 100% czy 30% masy to oczywiście różnica jest ale i tak jest to bardzo dużo i ilość 150 szt w takim stawie to po sezonie wg. mnie będzie goło z roślin.
Co do ilości szczupaka to 150 szt. to o dużo za dużo. A i 50 wg. mnie to za dużo. U mnie szczupłe osiągają 50 cm ok 3 roku - a mają pokarmu pod dostatkiem :
Nie bardzo rozumiem: "Poza tym szczupak trze się pierwszy raz w 3-4 roku życia czyli de facto mając ledwo co ukończone 2-3 lata przy długości ok 35-40 cm, nie 50 cm.
Kolega zrobi jak będzie chciał. Ja ichtiologiem nie jestem a bazuję tylko na tym co dzieje się u mnie w stawach i u znajomych.
coś coby tam posprzątało. Jak masz dosyć karasi to polecam szczupaka nawet kilka. Do tego okonia (ale większe nie narybek)... ewentualnie sandacz ale ja zamiast niego dołożyłbym jeszcze szczupłego.........
ja mam pytanie i sugestie
zaczne od pytania-interesuja mnie karasie-mozna prosic fotke?nawet na prywatna poczte jako zalacznik-bo szukam zlotych...tych "rasowych':) polskich baczkow...
a sugeruje wybrac sie na szczupaki na rzeke czy inne wody badz tez kupic duuuuze szczupki tak po pare kilo-poluja na cos wiekszego niz narybek takze sadze ze chociaz troche wyzre te wieksze
a teraz zart-wstrzyknac im troche sterydow pod luski to beda zrec 5 razy tyle i szybciej im to pujdzie:)
(2011/08/10 10:40)Karp , amur , tołpyga - i tylko to się dla was liczy ? Brawo . W czasie gdy niemal wszędzie trwają spekulacje odnośnie szkód jakie wiążą się z obecnością tych gatunków w Polsce - z drugiej strony już wyłania się strona przeciwna : gorący zwolennicy rybiej turystyki. Dywersant , jak Boga kocham dywersant .