Jak hodować białe robaki?

/ 14 odpowiedzi
Jak hodować białe robaki? Czytałem trochę o tym na internecie ale może wy macie jakieś inne fajne pomysły?  Pozdrawiam.                                                                                      
szczupior

W latach70- 80 robiłem tak:skrzynka po detalach zakladowych(20-30l-plastik) do połowy w trocinach(najlepiej liściastych--ale wtedy sie nie zastanawiałem)

na to zrobione sito z siatki budowlanej do przesiewania piachu.na to kości z mięsem,głowy po rybach ;co tylko było  a na czym mucha składała jaja.Wszystko do cienia i przykryte blachą

jednakże pozostawione szczeliny dla wlotu muchy.Potem należy obserwować i patrzeć czy sa jaja(1-2dni).Potem zaglądac codziennie i jezeli na sicie nie bedzie nic dla much do żarcia to pod spodem w trocinach są robaki.potem na wiatr ; dwie miski i odwiać.gotowe

tak drzewiej sie robiło ale sposobów jest tyle ilu wędkarzy :)

można robic bez sita tylko żarcie bespośrednio wyłożyc na trociny a jak będzie już dość jaj to zasypać całość świeżymi trocinami żeby wiecej jaja nie były składane(wielkość robaka) i przykryć. na ,,oko" z 1kg zarcia był litr ,,białych".Mozna je było barwic jeszcze ale to inny temat :) pozdrawiam Jarek

(2010/02/28 08:48)

peter01

własnie trzeba pamiętać żeby wszysko było w cieniu,ja miałem wtedy więcej złożonych jaj (2010/02/28 11:40)

withanight88

najlepszym sposobem jest ten ktory opisał szczypiur. Wiadro(w wiadrze trociny , zeby robaki mogły sie wytzrec) na to sitko zeby robaki mogły zchodzic do wiadra, kawał jakiegos miesa w cien i czekac... 

Nie nalezy zbyt długo tzrymac robaków w trocinach bo zaczną zalatywac amoniakiem

(2010/02/28 11:46)

limakryba

a czym i jak je można barwić??                                                                             
                                                                                                                              (2010/02/28 19:26)

u?ytkownik10857

Wprawdzie kilka lat temu porzuciłem spławik, ale pamiętam przepis na białe, przepis, który pozwalał na hodowle białych nawet w pokoju gościnnym. To nie są żadne jaja. Wypróbowałem to osobiście i faktycznie nie pożądanych zapachów nie było.Co będzie potrzebne? Rybie mięso, konkretnie leszcz lub płoć. Mięso przygotowujemy tak jak do spożycia,-czyściutkie, lekko osuszone, bez łusek i śluzu. Pojemnik ok.10 litrów, gaza młyńska lub pielucha tetrowa, stare gazety czarno-białe oraz koniecznie ŚWIEŻE trociny (np. sosnowe).Do pojemnika wsypywałem warstwę ok.3-5cm trocin, warstwa gazet, znów trociny. Na to kładłem ok. 1 kg rybiego mięsa. Całość przykryłem szczelnie gazą lub pieluchą, tak aby MUCHA NIE MOGŁA SIĘ TAM DOSTAĆ!!!Latem wystarcza ok.10-15 minut aby naszą ''stołówkę'' wyczuły muchy. Gdy pojawią się na gazie (lub pielusze) chwytałem te, które miały odwłok (tu jest problem, bo po prostu nie pamiętam) NIEBIESKI lub ZIELONY. Pod gazę wpuszczałem 3-5 sztuk. Po złożeniu jaj muchy uwalniałem i zasypywałem całość do pełna (warstwa trocin, warstwa gazet, itd.) i ponownie zakrywałem szczelnie!Po pewnym czasie (inkubacja zależy od temperatury otoczenia) odsiewałem czyściutkie białe robaki. Z ryb pozostawały czyściutkie jak szkło ości. Jedynym problemem jest właściwe dobranie muchy, ponieważ kiedyś wyhodowałem białe osiągające długość ok. 12 mm (moim zdaniem trochę za duże), ale wędkarstwo to przecież pasmo nowych doświadczeń.  (2010/02/28 21:09)

szczupior

Barwilo sie robaki rodaminą(proszek czy coś-trutka straszna).do pudelka małego na robaki wsypywalo sie z czupka zapałki troche tego cholerstwa i plulo się tam mieszjąc zapalką:))))

nastepnie dodawało sie ze cztery chochelki od ,,bebika" robaków(z plamką pokarmową) i po paru godzinach a może parunastu(nie pamiętam)selekcjonowało sie robaki do innego pudełka(bo połowa sie otruła)z np.maką kukurydzianą.Wychodził pięknny biskupi kolor ,którego nigdy pożniej nie widzialem na żadnych ,,fabrycznych" robalach

do nęcenia były tylko białe bo pinka przyszła w połowie lat 80 w miare wzrastania zainteresowania zawodami

(2010/02/28 22:21)

kozinho1978

kol. szczupior, super sa tutaj Twe opisy, z resztą poczytam więcejj Twoich wypowiedzi.. w wolniejszej chwili. Ps: a już "drzewiej" od nowa wzbudziło sentyment do naszej ojczyzny, pozdrawiam

białe robaki na kawałek sr....!

(2010/02/28 22:36)

szczupior

;)

Jeśli jeszcze pamięć mnie nie myli to kiedyś w sprzedarzy pojawiały sie plastikowe pudelka w kształcie bańki na mleko do chodowli ,,pokojowej " robali .. a czy teraz są?trzeba popytać

(2010/03/01 07:21)

Waldi Fish

Maxum ciekawy przepis. A odwłok tych much ma być zielony. (2010/03/01 19:30)

limakryba

a jakie mają być te trociny grube czy taki pył?                                                                
                                                                      (2010/03/03 18:46)

u?ytkownik10857

Koloru odwłoka much, tak jak napisałem, niestety nie pamiętam.Jeśli chodzi o trociny to powinny być takie jak te, które można nabyć w sklepach zoologicznych (dla chomików lub świnek morskich). Jeśli macie dostęp do stolarni to tam dając ''na piwo'' można otrzymać wiele więcej. (2010/03/05 22:26)

u?ytkownik24522

No proszę nastepna ciekawostka ,dla próby trzeba to wcielić w życie.Brawo.Pozdrawiam (2010/04/05 14:20)

Waldi Fish

Maxum, te wyhodowane przez Ciebie 12 mm to pewnie jakieś mutanty były i warto byłoby je rozmnożyć. Taki, to wystarczyłby jeden na mały haczyk. (2010/04/11 13:16)

michal0210

Witam! Ja również będę musiał wyhodować trochę białych robaków. Dobry pomysł! Pozdrawiam    (2010/04/12 21:43)