W latach70- 80 robiłem tak:skrzynka po detalach zakladowych(20-30l-plastik) do połowy w trocinach(najlepiej liściastych--ale wtedy sie nie zastanawiałem)
na to zrobione sito z siatki budowlanej do przesiewania piachu.na to kości z mięsem,głowy po rybach ;co tylko było a na czym mucha składała jaja.Wszystko do cienia i przykryte blachą
jednakże pozostawione szczeliny dla wlotu muchy.Potem należy obserwować i patrzeć czy sa jaja(1-2dni).Potem zaglądac codziennie i jezeli na sicie nie bedzie nic dla much do żarcia to pod spodem w trocinach są robaki.potem na wiatr ; dwie miski i odwiać.gotowe
tak drzewiej sie robiło ale sposobów jest tyle ilu wędkarzy :)
można robic bez sita tylko żarcie bespośrednio wyłożyc na trociny a jak będzie już dość jaj to zasypać całość świeżymi trocinami żeby wiecej jaja nie były składane(wielkość robaka) i przykryć. na ,,oko" z 1kg zarcia był litr ,,białych".Mozna je było barwic jeszcze ale to inny temat :) pozdrawiam Jarek
(2010/02/28 08:48)najlepszym sposobem jest ten ktory opisał szczypiur. Wiadro(w wiadrze trociny , zeby robaki mogły sie wytzrec) na to sitko zeby robaki mogły zchodzic do wiadra, kawał jakiegos miesa w cien i czekac...
Nie nalezy zbyt długo tzrymac robaków w trocinach bo zaczną zalatywac amoniakiem
(2010/02/28 11:46)Barwilo sie robaki rodaminą(proszek czy coś-trutka straszna).do pudelka małego na robaki wsypywalo sie z czupka zapałki troche tego cholerstwa i plulo się tam mieszjąc zapalką:))))
nastepnie dodawało sie ze cztery chochelki od ,,bebika" robaków(z plamką pokarmową) i po paru godzinach a może parunastu(nie pamiętam)selekcjonowało sie robaki do innego pudełka(bo połowa sie otruła)z np.maką kukurydzianą.Wychodził pięknny biskupi kolor ,którego nigdy pożniej nie widzialem na żadnych ,,fabrycznych" robalach
do nęcenia były tylko białe bo pinka przyszła w połowie lat 80 w miare wzrastania zainteresowania zawodami
(2010/02/28 22:21)kol. szczupior, super sa tutaj Twe opisy, z resztą poczytam więcejj Twoich wypowiedzi.. w wolniejszej chwili. Ps: a już "drzewiej" od nowa wzbudziło sentyment do naszej ojczyzny, pozdrawiam
białe robaki na kawałek sr....!
(2010/02/28 22:36);)
Jeśli jeszcze pamięć mnie nie myli to kiedyś w sprzedarzy pojawiały sie plastikowe pudelka w kształcie bańki na mleko do chodowli ,,pokojowej " robali .. a czy teraz są?trzeba popytać
(2010/03/01 07:21)