Jak filetować ryby?
utworzono: 2010/07/15 23:41
Ostrym nożem, to napewno. Ciąć trzeba z wyczuciem wzdłuż linii bocznej ryby....... Nie, no bezsens! Przecież takie coś to trzeba pokazać a nie opisać, bo opisać sie nie da, to tak jak uczyć obierania ziemniaków przez telefon. Napewno na necie znajdziesz jakies zdjęcia filetowania, filmiki na Youtubie. [2010-07-16 07:54]
faktycznie, że strony opisu nie zastąpią jednego praktycznego pokazu lub chociażby filmiku. Poza tym trening czyni mistrza. [2010-07-16 08:33]
Ostrym nożem, to napewno. Ciąć trzeba z wyczuciem wzdłuż linii bocznej ryby....... Nie, no bezsens! Przecież takie coś to trzeba pokazać a nie opisać, bo opisać sie nie da, to tak jak uczyć obierania ziemniaków przez telefon. Napewno na necie znajdziesz jakies zdjęcia filetowania, filmiki na Youtubie.
Hhehehe , dokładnie , musi chłopak to zobaczyć i długo ćwiczyć aż dojdzie do wprawy .
wiem coś o tym bo pływałem na trawlerach dalekomorskich. Ryby przestosowane do parametrów maszyn szły na maszyny ale te większe trzeba było obrabiać ręcznie. Co ja się nakroiłem zanim złapałem o co w tym wszystkim chodzi to wiem tylko ja i te pocięte rybska. [2010-07-16 08:38]
Ale panowie jak już dojdzie się do wprawy to idzie jak po maśle . Ja tam rzadko zabieram rybki do domu ale na miejscu zjadam często . Kolega ma mały wędzarnik , taki blaszany , szufladowy ( super rzecz ) to zawsze wędzimy kilka płotek , leszczy czy co tam mamy . Wcześniej robimy fajnym nożem fileciki do trochę soli , pieprzu do kieliszków śliwowica ymmmmmmmmmmm , pycha !
[2010-07-16 08:49]Ale panowie jak już dojdzie się do wprawy to idzie jak po maśle . Ja tam rzadko zabieram rybki do domu ale na miejscu zjadam często . Kolega ma mały wędzarnik , taki blaszany , szufladowy ( super rzecz ) to zawsze wędzimy kilka płotek , leszczy czy co tam mamy . Wcześniej robimy fajnym nożem fileciki do trochę soli , pieprzu do kieliszków śliwowica ymmmmmmmmmmm , pycha !
Ale prawdziwa "Śliwka" , nie sklepowe pomyje. Prawdziwa z sadów Łąckich. Lepszej siekiery nie znam, Rakija niech sie schowa.
[2010-07-16 09:57]
My raczymy się czeską , Panowie 70 % mocy , piekło w gębie ale smaczek jak ta lala ! [2010-07-16 10:01]
fajny filmik...chciałbym tak ale to tylko praktyka..kiedyś sie naucze..w końcu jestem młodym kucharzykiem;D
[2011-06-08 20:35]
Na razie raczkuję w tym temacie, ale może choć trochę pomogę.
Nie dla lalusiów..
[2013-08-09 22:00]Złów,pocałuj wypuść.
Filetowanie zostawcie mi.:)
Wiele osób po obejrzeniu tego filmu potrzebuje pomocy medycznej. :)
[2013-08-09 22:18]
Złów,pocałuj wypuść.
Filetowanie zostawcie mi.:)
Wiele osób po obejrzeniu tego filmu potrzebuje pomocy medycznej. :)
Mam podobny sposób...:) spróbuję wykorzystać go jutro...:))) trochę robię go na odwrót gdyż najpierw odzieram ze skóry...a następnie filetuję...i wychodzi mniam....:)
P:)
[2013-08-09 22:47]
Ja rybkę filetuje na kotlety, wtedy są bez ości i smaczniejsze. Co fakt tu nie potrzebuję pięknych filecików.
Najlepiej wypatroszoną i oskrobaną rybkę schłodzić w lodówce.
Najpierw delikatnie nacinam wzdłuż płetwy i je wyrywam. Potem rozcinam wzdłuż kręgosłupa i nożem oddzielam ości od mięsa i gotowe.
Ości z karku nie wyciągam.
[2013-08-10 21:34]