Jak filetować ryby?

/ 16 odpowiedzi
Mam pytanie jak filetować ryby żeby nie miały ość
u?ytkownik38976


Ostrym nożem, to napewno. Ciąć trzeba z wyczuciem wzdłuż linii bocznej ryby....... Nie, no bezsens! Przecież takie coś to trzeba pokazać a nie opisać, bo opisać sie nie da, to tak jak uczyć obierania ziemniaków przez telefon. Napewno na necie znajdziesz jakies zdjęcia filetowania, filmiki na Youtubie. (2010/07/16 07:54)

kch65


faktycznie, że strony opisu nie zastąpią jednego praktycznego pokazu lub chociażby filmiku. Poza tym trening czyni mistrza.  (2010/07/16 08:33)

u?ytkownik35722


Ostrym nożem, to napewno. Ciąć trzeba z wyczuciem wzdłuż linii bocznej ryby....... Nie, no bezsens! Przecież takie coś to trzeba pokazać a nie opisać, bo opisać sie nie da, to tak jak uczyć obierania ziemniaków przez telefon. Napewno na necie znajdziesz jakies zdjęcia filetowania, filmiki na Youtubie.

 

 

 

 

 

 

Hhehehe , dokładnie , musi chłopak to zobaczyć  i długo ćwiczyć aż dojdzie do wprawy .

(2010/07/16 08:34)

kch65


wiem coś o tym bo pływałem na trawlerach dalekomorskich. Ryby przestosowane do parametrów maszyn szły na maszyny ale te większe trzeba było obrabiać ręcznie. Co ja się nakroiłem zanim złapałem o co w tym wszystkim chodzi to wiem tylko ja i te pocięte rybska. (2010/07/16 08:38)

u?ytkownik35722


 

Ale panowie jak już dojdzie się do wprawy to idzie jak po maśle . Ja tam rzadko zabieram rybki do domu ale na miejscu zjadam często . Kolega ma mały wędzarnik , taki blaszany , szufladowy ( super rzecz ) to zawsze wędzimy kilka płotek , leszczy czy co tam mamy . Wcześniej robimy fajnym nożem fileciki do trochę soli , pieprzu do kieliszków śliwowica ymmmmmmmmmmm , pycha !

(2010/07/16 08:49)

kch65


No bo każda rybka lubi pływać jak mówi staropolskie przysłowie (2010/07/16 09:42)

u?ytkownik38976


 

Ale panowie jak już dojdzie się do wprawy to idzie jak po maśle . Ja tam rzadko zabieram rybki do domu ale na miejscu zjadam często . Kolega ma mały wędzarnik , taki blaszany , szufladowy ( super rzecz ) to zawsze wędzimy kilka płotek , leszczy czy co tam mamy . Wcześniej robimy fajnym nożem fileciki do trochę soli , pieprzu do kieliszków śliwowica ymmmmmmmmmmm , pycha !


Ale prawdziwa "Śliwka" , nie sklepowe pomyje. Prawdziwa z sadów Łąckich. Lepszej siekiery nie znam, Rakija niech sie schowa.

(2010/07/16 09:57)

u?ytkownik35722


My raczymy się czeską , Panowie 70 % mocy , piekło w gębie ale smaczek jak ta lala ! (2010/07/16 10:01)

Killer628


Nie ma to jak własnej produkcji specyfiki :D (2011/03/26 18:08)

Quba93


fajny filmik...chciałbym tak ale to tylko praktyka..kiedyś sie naucze..w końcu jestem młodym kucharzykiem;D (2011/06/08 20:35)

Iras1975


Na razie raczkuję w tym temacie, ale może choć trochę pomogę.

Nie dla lalusiów..

(2013/08/09 22:00)

ryukon1975


Złów,pocałuj wypuść.

Filetowanie zostawcie mi.:)

Wiele osób po obejrzeniu tego filmu potrzebuje pomocy medycznej. :) (2013/08/09 22:18)

ZanderHunter


Złów,pocałuj wypuść.

Filetowanie zostawcie mi.:)

Wiele osób po obejrzeniu tego filmu potrzebuje pomocy medycznej. :)






Mam podobny sposób...:) spróbuję wykorzystać go jutro...:))) trochę robię go na odwrót gdyż najpierw odzieram ze skóry...a następnie filetuję...i wychodzi mniam....:)

P:) (2013/08/09 22:47)

Artur z Ketrzyna


Ja rybkę filetuje na kotlety, wtedy są bez ości i smaczniejsze. Co fakt tu nie potrzebuję pięknych filecików.
Najlepiej wypatroszoną i oskrobaną rybkę schłodzić w lodówce.
Najpierw delikatnie nacinam wzdłuż płetwy i je wyrywam. Potem rozcinam wzdłuż kręgosłupa i nożem oddzielam ości od mięsa i gotowe.
Ości z karku nie wyciągam. (2013/08/10 21:34)