Jak dodawać zapachy do pęczaku ?
utworzono: 2012/04/04 10:08
Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki macie sposób na aromatyzowanie pęczaku na przynęte. Łowie na pęczak od dawna i chciałbym porady od was w sprawie dodawania zapachów. Mam do dyspozycji Aromaty - olejki do ciast - o zapachu wanilia, atak, rum, migdał. Też przyprawa do piernika czy tez laski cynamonu lub kminek i kolendrę. Jak mam dodawać te zapachy? Dodam że ja pęczak gotuje w garnku. Te olejki przyprawy czy laski cynamonu mam dodawać do wody która się gotuje czy też dodawać i mieszać jak już przecedzę gotowy pęczak.
NIE KUPUJE GOTOWYCH ZAPACHÓW ZE SKLEPU WĘDKARSKIEGO.
Proszę o parady - i też chciałbym wiedzieć jakich z tych zapachów które wymieniłem nie łączyć. [2012-04-04 10:08]
Witam . Ja też często używam jaki przynęty pęczaku i mam dość dobre wyniki . Zapach należy dobrać do rodzju ryb , które zamierzasz przechytrzyć . Jeśli zamierzasz zapolować na płocie lub wzdręgi to proponuję Ci dodanie granulowanego czosnku , jeśli zaś na leszcza czy krąpia to ja używam nostrzyka . Te same dodatki dodaję do parzenia pszenicy . Połamania . [2012-04-04 09:35]
Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki macie sposób na aromatyzowanie pęczaku na przynęte. Łowie na pęczak od dawna i chciałbym porady od was w sprawie dodawania zapachów. Mam do dyspozycji Aromaty - olejki do ciast - o zapachu wanilia, atak, rum, migdał. Też przyprawa do piernika czy tez laski cynamonu lub kminek i kolendrę. Jak mam dodawać te zapachy? Dodam że ja pęczak gotuje w garnku. Te olejki przyprawy czy laski cynamonu mam dodawać do wody która się gotuje czy też dodawać i mieszać jak już przecedzę gotowy pęczak.
NIE KUPUJE GOTOWYCH ZAPACHÓW ZE SKLEPU WĘDKARSKIEGO.
Proszę o parady - i też chciałbym wiedzieć jakich z tych zapachów które wymieniłem nie łączyć.
Witam.Pęczak parujemy razem z dodatkiem,po odsączeniu nie płuczemy.Kurkumę i szafran stosuje jako barwnik,po odsączeniu dodaje dorobinę i mieszam aby się zabarwił.
[2012-04-04 14:03]
Preferuję spining , ale jeżeli jesteśmy całą rodziną to rozkładam też spławik i do zanęty na płoć dodaję wanilii /podpowieź kolegi/ i sprawdza się. [2012-04-04 15:12]
Czyli te wszystkie aromaty i przyprawy oprócz kurkumy dodaje do gotującego się pęczaku ?A moge wiedziec w mniej wiecej w jakich proporcjach? [2012-04-04 15:30]
Tak,wszystko razem,ja gotuj pęczak ok 15 min,później odstawiam aby się uparowało.Na paczkę(0 5 kg)dodaję;1 łyżeczkę kolendry(zapach charakterystyczny-wypróbuj jak nikogo nie ma;olejki 3-4krople;nostrzyk 1 plaską łyżkę.Ja na koniec ,jak pęczak jest zimny dodaję 1 łyżkę miodu(lipowy;wiosenny;faceliowy)
[2012-04-04 16:14]
Nie znam się na przygotowaniu przynęty z pęczaku ,ale jak kolega mi radzi ... zagotuj .... wyłącz i poczekaj . Pęczak napęcznieje i będzie "twardy". [2012-04-04 16:33]
Sorry!Ja mam tradycyjną kuchnię kaflową i po zagotowaniu odstawiam na bok aby się uparowało,jeśli to gaz lub prąd to zmniejszyć na minimum ,aby trzymać ciepło,na pewno będzie ok.
[2012-04-04 16:55]
Witam, ja jak zabarwiam pęczak kurkumą dodaje do gara (z praktycznie już ugotowanym pęczakiem) łyżeczkę deserową zanim odsączę.
tak gotuję jeszcze wszytko przez ok 5 min. Później sito i przelew zimną wodą. Sposób moim zdaniem dobry, w ogolę nie traci koloru podczas kontaktu z wodą. Tylko pamiętać o porządnym przelaniu żeby później pazur nie pobrudzić i wszystkiego dookoła ;];]
jeżeli chcę mieć zapachy, to odsypuję porcję do pudełek (polecam pudełka do maści robionych, można dostać w aptece. ok 80 gr szt. Tylko brać takie z gwintem, co by się w transporcie nie rozsypało ;] ) do tego dodaję trochę dipu z bricko marche (firmy marlin, małe opakowanie ok 10 zł. ze spokojem wystarczy na cały sezon) powiedzmy pół wspomnianej wcześniej łyżeczki, kilka wstrząsów i do lodówy w przed dzień wędkowania.
jeżeli chcemy np. pęczak o zapachu kukurydzy wystarczy zalać zawiesiną z puszki ;] polecam na oblegane łowiska.
na zdj. pęczak w kurkumie, pęczak w imbirze, ciasto z miąższu chleba z lekko skwaśniałym browarem ;] i białe robaki w kurkumie, reszta to standardowe przynęty.
zawsze się trochę uzbiera ale z takim plutonem egzekucyjnym rzadko się zdarza żebym nic nie złowił ;]
[2012-04-04 19:44]
Czyli gotować pęczak i dodać wtedy olejki do ciast czy też przyprawy do piiernika kminek lub kolendrę. A pod koniec lyżeczke kurkumy i wymieszać. Odcedzić i gotowe... A jakich zapachów co podałem w 1 poście nie mieszać ? Lub jakie jeszcze przyprawy dodajecie do zapachów? [2012-04-04 20:18]
Najpierw zabarw kurkumą, później na zimno dodawaj zapachy. Tylko pamiętaj żeby "swoje" to wszystko odstało.
Ja robię to właśnie tak i efekty są.
pozdr.
[2012-04-04 20:45]
Kurkumą barwić gdy pęczak sie jeszcze gotuje? A zapachy czy tez przyprawy wymieszac już od cedzone tak ? [2012-04-04 22:19]
dokładnie, i podziel sobie na porcje. Pamiętaj żeby zostawić trochę pęczaku bez "dopalaczy" czasami tylko taki się sprawdza.
[2012-04-05 14:40]
Nie gotuje pęczaku. Przygotowuje go w termosie. Wsypuje odpowiednią ilość pęczaku do termosu, dodaje dowolny zapach , zalewam gorącą wodą i zamykam termos. Jeżeli proporcja wody i pęczaku jest dobrze dobra to z termosu wysypiecie idealnie ugotowane ziarno pęczaku. [2012-04-05 16:09]