Jak długo jeszcze

/ 48 odpowiedzi
adams2

Czy należy te niektóre mądrości rozumieć  w sposób-zgodził się to niech  teraz pracuje(społecznie!) i daje a ja się nie zgodziłem więc żądam? (2014/02/14 11:03)

Romuald55

Jakże Wam społecznikom ciężko coś zrobić dla drugiego człowieka...
Ale krzyczeć, że pracujecie społecznie jesteście pierwsi.
Oczywiście nie mam na myśli Społeczników :-)))))

JK

Czy Kolega i inni zadali sobie pytanie;dlaczego zmienia się Koło na dalsze od swojego miejsca zamieszkania? (2014/02/14 11:18)

JKarp

"Czy należy te niektóre mądrości rozumieć  w sposób-zgodził się to niech  teraz pracuje(społecznie!) i daje a ja się nie zgodziłem więc żądam?"

PROSZĘ :-) a nie żądam.Poza tym tak - tak należy to rozumieć. Zgadzam się na coś, lubię to więc to robię ( mam czas ). Nie lubię, nie chcę - rezygnuję.Jak napisałem tez się podjąłem robić coś dla innych i nie zamierzam płakać z tego powodu.JK (2014/02/14 11:20)

JKarp

Czy Kolega i inni zadali sobie pytanie;dlaczego zmienia się Koło na dalsze od swojego miejsca zamieszkania?
Bo jest dużo więcej wody do wędkowania ?Poza tym nie wiem.JK (2014/02/14 11:21)

Romuald55

Przecież można łowić na wodach całego okręgu i tych sąsiadujących bo zawsze z nimi podpisane są porozumienia. (2014/02/14 11:54)

Romuald55

Wystarczy wziąć kartotekę i okazuje się ,że nie był na żadnym zebraniu,był ukarany przez sąd koleżeński parę razy,jest niekoleżeński.Konfliktowy.Itd..itd...
Albo w końcu zostanie usunięty dyscyplinarnie....albo zmienia koło.
Wie,że ma prawo wyboru koła jeżeli nie jest usunięty z PZW.To jest główna przyczyna zmiany koła. (2014/02/14 12:02)

Romuald55

Albo się wkurzył,że nie został wybrany Prezesem. (2014/02/14 12:04)

JKarp

Zawsze są?Pomimo, że mam rzut kamieniem nad Zegrze od jakiegoś czasu wcale mnie tam nie ciągnie - jak myślisz dlaczego? Nie, nie tłumy nad wodą ale brak ryb spowodowany racjonalną gospodarką rybacką.
Poza tym jak kupię sobie działkę no np gdzieś w lubelskim tam opłacę opłaty i tam się przeniosę do koła.
JK (2014/02/14 12:06)

Romuald55

Ja napisałem ,że to główna przyczyna.Nie jedyna.I wiem co piszę. (2014/02/14 12:13)

u?ytkownik221

Czas by raz w roku pojechać i kartę opłacić każdy znajdzie, ale na zebranie to wielu osobom szkoda czasu. W dobie komputerów i internetu można także nie chodzić na ryby wystarczy pograć w gry wędkarskie, takie to proste i tańsze wręcz komfortowe. (2014/02/14 18:41)

Bernard51

Czas by raz w roku pojechać i kartę opłacić każdy znajdzie, ale na zebranie to wielu osobom szkoda czasu.

Jako szeregowy członek danego koła jaki mam wpływ na ustalenia zarządu i zatwierdzona przez okręg. A bajka o tym że uchwała przez walne zgromadzenie ma największą wagę w ustalaniu przepisów wewnątrz koła jest dla naiwnych. Zarząd Okręgu w porozumieniu z prezesami (tak sie to zwie) jest władne obalić każdą uchwałę bo jest gospodarzem wód na swoim terenie, posiada osobowość prawną (stycz.2011r)
Więc każdy członek ma tego świadomość i w jakim celu ma uczestniczyć w zebraniach dla informacji co ustalono w okręgu?
Czytam już bodajże 3 dzień te dyskusje z których nic nie wynika, natomiast jedni twierdzą że tylko uczestniczenie w zebraniach czyni nas aktywnymi i statutowymi członkami koła, a z drugiej strony każdy kto płaci składkę członkowską ma takie same prawo do wiedzy o sprawozdaniach z działalności koła jak i ten "aktywny". Ale działacze zapominają że to już XXI wiek i taka informacja się należy każdemu członkowi koła bez względu na jego aktywność w kole. (2014/02/14 19:56)

u?ytkownik221

Z żadnej kolego ale to z żadnej dyskusji prowadzonej tu na tym forum nigdy nic nie wynikło i nie wyniknie. (2014/02/14 20:15)

JKarp

Najlepiej więc zamknijmy się i zostawmy wszystko tak jak było kiedyś. " Góra " wiedziała co dla nas maluczkich lepsze, nikt nie miał o nic żalu i pretensji, ryby były... Wędkarzowi do szczęścia trzeba było paczkę sportów i wino marki wino. Nic od nikogo nie chciał i nie wymagał.Jednym słowem sielanka.
Ja to liczę, że ktoś to jednak czyta i na tysiąc dziwnych pomysłów jeden zapisze do swojego kajetu i zapyta podległym sobie pracownikom etatowym PZW - co da się zmienić w kwestii np rejestrów połowów żeby albo je ujednolicić albo je znieść bo w większości okręgów nikt tego nie wykorzystuje do opracowań.
Nie piszmy też o sprzęcie, o przynętach i nowinkach - bo po co?
JK (2014/02/14 21:50)

u?ytkownik221

Miałem na myśli, że rozpisywanie się tu na forum, co jest źle a co dobre nie przenosi się do realnego świata, wielu pisząc tu ma lepsze czy gorsze pomysły na to by było lepiej w PZW, ale na pisaniu to się kończy. Bardzo łatwo w parę minut coś tu napisać niż chociaż spróbować coś zmienić w rzeczywistym świecie, przecież ktoś inny to zrobi. (2014/02/15 09:39)

Artur z Ketrzyna

Czas by raz w roku pojechać i kartę opłacić każdy znajdzie, ale na zebranie to wielu osobom szkoda czasu.

Jako szeregowy członek danego koła jaki mam wpływ na ustalenia zarządu i zatwierdzona przez okręg. A bajka o tym że uchwała przez walne zgromadzenie ma największą wagę w ustalaniu przepisów wewnątrz koła jest dla naiwnych. Zarząd Okręgu w porozumieniu z prezesami (tak sie to zwie) jest władne obalić każdą uchwałę bo jest gospodarzem wód na swoim terenie, posiada osobowość prawną (stycz.2011r)
Więc każdy członek ma tego świadomość i w jakim celu ma uczestniczyć w zebraniach dla informacji co ustalono w okręgu?

Czytam już bodajże 3 dzień te dyskusje z których nic nie wynika, natomiast jedni twierdzą że tylko uczestniczenie w zebraniach czyni nas aktywnymi i statutowymi członkami koła, a z drugiej strony każdy kto płaci składkę członkowską ma takie same prawo do wiedzy o sprawozdaniach z działalności koła jak i ten "aktywny". Ale działacze zapominają że to już XXI wiek i taka informacja się należy każdemu członkowi koła bez względu na jego aktywność w kole.

Tak należy mu się wgląd, tak wiec jak będzie w kole to będzie mógł sobie przeczytać...

jaki mamy wpływ?
Kto wybiera prezesa który nie zgadza się z głosem większości członków?
Tak samo jeśli okręg zmieni, a członkowie koła będą nie zadowoleni. To mogą się odwołać...

Tak Okręg jest gospodarzem wód na swoim terenie. I odpowiada za gospodarkę rybną na wodach przez siebie użytkowaną.
Tak więc jeśli stwierdzi że coś będzie działać na szkodę, to ma prawo temu zapobiegać. Bo jak by to było że zwykły Kowalski powie że tak ma być, a za konsekwencje złego pomysłu Kowalskiego będzie bekał Jaruzelski? Pamiętać też trzeba że koło jest jednostka terenową, i takich jednostek jest więcej w danym powiecie i one też mają głos. A okręg musi nad tym czuwać by działania jednej jednostki nie szkodziły drugiej, jak też były zgodne z przepisami, statutem i operatami.
Nie czytaj że Okręgu porozumienie z prezesami kół jest złe. Prezes reprezentuje członków koła między zebraniami zarządu koła. Tak więc jeśli coś nie jest do końca takie jakie powinno być to ustalają razem jak to będzie mogło być. Takie wyjście alternatywne dobre dla obu stron i pozostałych członków PZW.
Choć też są układziki które można rozbić na zebraniu wyborczym lub nadzwyczajnym (wybierając inną osobę bardziej odpowiednią), czy też powiadomić komisję rewizyjną o swoim podejrzeniu że ktoś coś robi nie tak lub na szkodę koła i jego członków.

Dyskutując na takie tematy trzeba pamiętać co jest czym, i na czym to polega, jak też że są też inni i wcale nie muszą się z nami zgadzać. A my nie możemy im narzucać swojej woli. itd.

(2014/02/16 18:27)

SZUWARdragon2

Mógł poprosić na zebraniu.
K...a czy tak trudno poslugiwac sie kserokopiarka? A MOZE ZNOWU SIEDZENIE NA WYRZSZYM STOLKU NIE POZWALA NA ODROBINE PRACY!!!!!

(2014/02/16 19:13)

Artur z Ketrzyna

Mógł poprosić na zebraniu.
K...a czy tak trudno poslugiwac sie kserokopiarka? A MOZE ZNOWU SIEDZENIE NA WYRZSZYM STOLKUN NIE POZWALA NA ODROBINE PRACY!!!!!

A wiesz co to jest udostępnienie? Bo o to chodziło autorowi wątku. A nie o przesłanie mu odpisu. Bo ksero dokumentu to właśnie odpis.
I nie krzycz, bo o nic nie da. Jeśli ktoś sam nie wie czego chce. A jeszcze lepiej jak mu się czegoś nie chce... (2014/02/16 19:21)

SZUWARdragon2

Paine z tytulami ze czapki z glow!!! (2014/02/16 19:27)

JKarp

A wiesz co to jest udostępnienie? Bo o to chodziło autorowi wątku. A nie o przesłanie mu odpisu. Bo ksero dokumentu to właśnie odpis.

Skąd Ty ten odpis wziąłeś?
" Odpis wykonuje się:gdy dokument źródłowy jest niedostępny (np. akta stanu cywilnego)
lub dla zaoszczędzenia pracy urzędnika, któremu te dane są potrzebne.
Przy wykonywaniu odpisu powstaje zwykle kwestia wiarygodności danych. W pierwszym przypadku prawdziwość danych potwierdza instytucja wystawiająca odpis, w drugim – osoba wykonująca odpis (zwykle petent); w tym przypadku często urzędnik odbierający odpis potwierdza zgodnośc danych z przedstawionym dokumentem oryginalnym.
Odpis może być pełny lub skrócony, zawierający tylko niektóre dane z dokumentu źródłowego. W sprawach znacznej wagi wymagane jest potwierdzenie notarialne."

Ksero to ksero, skan to skan a odpis to odpis.

JK (2014/02/16 19:33)

Bernard51

Tak samo jeśli okręg zmieni, a członkowie koła będą nie zadowoleni. To mogą się odwołać...

1.obecnych na zebraniu (obecni na zebraniu już znają zakulisowe rozdania)
2.odwołać się można od każdej decyzji administracyjnej (w codziennym życiu...z jakim skutkiem?)

Jak zakładałeś "OKOŃ"-a  jakoś miałeś inne zdanie na ten temat?    (poczytaj) (2014/03/09 04:53)

Artur z Ketrzyna

1.obecnych na zebraniu (obecni na zebraniu już znają zakulisowe rozdania)
2.odwołać się można od każdej decyzji administracyjnej (w codziennym życiu...z jakim skutkiem?)

Jak zakładałeś "OKOŃ"-a  jakoś miałeś inne zdanie na ten temat?    (poczytaj)

adn 1.
Jeśli na zebraniu było uchwalone tak i tak, to nie może być inaczej. Jeśli jednak okazało się że tak to od tego jest komisja rewizyjna. Tak wiem że tak bywa, bo ludzie to taki naród, potrafią coś zakombinować....
adn 2. z różnym skutkiem, zależy też od strony racji...

Zdania jak na razie nie zmieniłem, dalej twierdzę to samo. Wystąpiłem z SW OKOŃ, by móc zacząć tu działać. Bo były większe możliwości, i zmiany w zarządzie okręgu dały taką podstawę (nadzieję że będzie lepiej...).
Dziś za sobą mam jedno postępowanie w komisji rewizyjnej, przeciwko prezesowi koła. Dostał upomnienie....
Teraz jestem przed następnym takim postępowaniem...
Na razie niedługo będę na rozmowie w okręgu, i po niej podejmę decyzje co dalej....

Powtarzam że niewłaściwi ludzie na stołkach dają taką opinie... (2014/03/12 19:28)

Artur z Ketrzyna

A wiesz co to jest udostępnienie? Bo o to chodziło autorowi wątku. A nie o przesłanie mu odpisu. Bo ksero dokumentu to właśnie odpis.

Skąd Ty ten odpis wziąłeś?
" Odpis wykonuje się:gdy dokument źródłowy jest niedostępny (np. akta stanu cywilnego)
lub dla zaoszczędzenia pracy urzędnika, któremu te dane są potrzebne.
Przy wykonywaniu odpisu powstaje zwykle kwestia wiarygodności danych. W pierwszym przypadku prawdziwość danych potwierdza instytucja wystawiająca odpis, w drugim – osoba wykonująca odpis (zwykle petent); w tym przypadku często urzędnik odbierający odpis potwierdza zgodnośc danych z przedstawionym dokumentem oryginalnym.
Odpis może być pełny lub skrócony, zawierający tylko niektóre dane z dokumentu źródłowego. W sprawach znacznej wagi wymagane jest potwierdzenie notarialne."

Ksero to ksero, skan to skan a odpis to odpis.

JK

Mało wiesz...
Odpis to kopia dokumentu (i nie tylko akta stanu cywilnego) z potwierdzeniem że to odpis oryginału. Zazwyczaj pieczątka "ODPIS"
A potwierdzenie zgodności z oryginałem to drugie. I nie jest zawsze wymagane... jedynie jak ty to nazwałeś "W sprawach znacznej wagi" i takie potwierdzenie może wystawić tylko osoba do tego upoważniona.... (pieczęć, data i podpis osoby potwierdzającej zgodność z oryginałem)... (2014/03/12 19:43)

wlotar

Witam.  Pora zakończyć temat. Dla wiadomości Kol. wędkarzy, Zarząd Okręgowy PZW Nowy Sącz, na swojej stronie / pdf/ , przedstawił sprawozdanie z działalności Zarządu za 2013 rok . Więc  jednak można.        Pozdrawiam .      Rybom cześć.       (2014/03/23 15:04)