Jak długo gotować kukurydzę ?

/ 16 odpowiedzi
Witam.
Jak długo gotować kukurydzę? Zerwałem ją z pola. Jest bardzo twarda. Chce ją ugotować i i dodać jakiegoś aromatu.
użytkownik61983


Ja kukurydzę najpierw moczę całą dobę a dopiero potem gotuję na małym ogniu, czas gotowania zależy od twardości zerwanej kukurydzy . Woda która ubywa podczas gotowania uzupełniam dolewając i do tego dorzucam aromat , najczęściej kilka ząbków czosnku............ 

Mowa o 2 kg kukurydzy , bo mniejsze ilości możesz zaparzać w termosie i też będzie ok - ej...........

Pozdrawiam...................

(2011/09/29 19:31)

marcinwww


gotuj aż zmięknie i tyle albo zamocz dzien wczesniej przed wyjazdem w goracej wodzie i bedzie ok (2011/09/29 19:55)

berthold


gotuj aż zmięknie i tyle albo zamocz dzien wczesniej przed wyjazdem w goracej wodzie i bedzie ok





nie gotuj do upadłego szkoda energi starczy jak 2-3 minuty zawrze wkładasz gar do worka foliowego aby nie parowało i potem przykrywasz jakąś pierzyną kołdrą czymkolwiek co izoluje ciepło ,tak jak zrobisz to wieczorem to rano jest idealne ,nic więcej ani mniej ,,,,szanuj energię (2011/09/29 20:28)

edyta35


Witam ja namaczam kukurydze oskubana z kolby w zimnej wodzie na 2 doby a po tym czasie gotuję do miękkości ale z reguły to trwa jakieś do pół godziny zależy od kukurydzy, powodzenia i pozdrawiam. (2011/09/29 20:39)

darmaty


witam może to ci pomoże
http://www.wedkarstwotv.pl/artykuly/inne/602-gotujemy-ziarna-kukurydza-ubin-i-konopie (2011/09/29 21:26)

wisniak165


Dzięki wszystkim.
Pozdrawiam. (2011/09/30 06:57)

użytkownik87383


A więc tak : kupuję 25 kilogramowy  worek kukurydzy paszowej  w składzie pasz , następnie odmierzam potrzebną ilość ( powiedzmy 2 kg ) i wsypuję do garnka - całość zalewam wodą tak aby nieco zakryć ziarno.Kukurydzę moczę nawet i cały dzień , czasem krócej lecz wtedy dłużej gotuję. Kolejny etap przygotowania kukurydzy to uzupełnienie wody , niezbędnej do gotowania , postawienie na gazie i zakrycie garnka pokrywą. Kiedy ziarno zaczyna się gotować (wrzeć) , mieszam chochlą i zmniejszam płomień palnika gazowego.Gotuję aż kukurydza zmięknie choć nie całkiem , chyba coś ok 1 godziny. Wodę uzupełniam wrzątkiem. Tak przygotowana kukurydza ma naturalny "zbożowy" aromat , dlatego nie dodaję już żadnych atraktorów. (2011/09/30 14:56)

zbynio5o


Czy gotował ktoś kuku na parze, w garach ala Zepter ? Albo w szybkowarze ?

Ciekawe jak to sie sprawdza ?

(2011/09/30 15:48)

major94


A da sie zrobic tak, ze raz ugotujemy kukurydze, zabarwimy, przyprawimy jej czesc wsadzimy do sloika razem z woda, zamkniemy sloik i zostawimy na nastepny wyjazd na ryby? Czy sie popsuje? (2015/05/15 13:32)

silstar


Ja za dużo ugotujesz to masz opcje 3:
1) Odsączyć wodę, włożyć w woreczki i do zamrażarki. Mi tak leżakuje kilka miesięcy
2) Do słoika 1l, dolać wody. Słoik so garnka do góry dnem, wody w garku do 3/4 wysokości słoika i gotować 2o min. Niektóre takie słoiki mam już 1 rok i teraz jak je otwieram to są ok.
3) Jak jedziesz na ryby w przeciągu kilku dni to możesz spokojnie zostawić kukurydzę w lodówce. Jak trochę skiśnie to nic nie  szkodzi. Rybom to nie przeszkadza. Sprawdziłem na sobie. Bogdan Barton też tak robi. (2015/05/15 14:46)

major94


Dzieki wielkie za odpowiedz. Nie zawsze jest czas zeby szykowac kukurydze przed wędkowaniem wiec wypróbuję patent ze sloikiem. A co do lekko kisnacej kukurydzy to slyszalem, ze uwielbiają ja amury. (2015/05/16 08:36)

berthold


A więc tak : kupuję 25 kilogramowy  worek kukurydzy paszowej  w składzie pasz , następnie odmierzam potrzebną ilość ( powiedzmy 2 kg ) i wsypuję do garnka - całość zalewam wodą tak aby nieco zakryć ziarno.Kukurydzę moczę nawet i cały dzień , czasem krócej lecz wtedy dłużej gotuję. Kolejny etap przygotowania kukurydzy to uzupełnienie wody , niezbędnej do gotowania , postawienie na gazie i zakrycie garnka pokrywą. Kiedy ziarno zaczyna się gotować (wrzeć) , mieszam chochlą i zmniejszam płomień palnika gazowego.Gotuję aż kukurydza zmięknie choć nie całkiem , chyba coś ok 1 godziny. Wodę uzupełniam wrzątkiem. Tak przygotowana kukurydza ma naturalny "zbożowy" aromat , dlatego nie dodaję już żadnych atraktorów.







nie kombinuj aż tak , do gara wsypuj tylko 1/3 kukurydzy ( 10 litrowy gar to 3 kg kukurydzy) zalej do pełna wody( bo potem pęcznieje ) wstaw na ogień jak się zagotuje nie więcej jak 1-3 minuty ściągaj z ognia wstaw to do starej pierzyny-kołdry na całą noc a rano masz totalnie pełny gar kukurydzy i prawie zero wody -to jest najlepsza metoda a nie jakieś durne gotowanie i marnowanie prądu czy gazu (2015/05/16 11:51)

major94


A czy w sloikach tak jak kukurydze można przechowywac pęczak i pszenice? (2015/05/17 09:54)

kuba81


ja zawsze gotuje w szybkowarze, na gazie do wrzenia wody i wyłączam gaz zostawiam na jakiś czas godzinka czy coś. temperatura i ciśnienie zrobią swoje. (2015/05/17 12:26)

rudy120


Wszystko zależy w sumie od kukurydzy. Czy kukurydza jest miękka czy twarda.Polecam wybierać zawsze te miękkie.Są zdecydowanie smaczniejsze oraz łatwiej się je gotuje. Twarde nigdy nie są takie dobre.
Kukurydzę albo gotuję albo grilluję.

Kukurydza nieźle pasuje również do sałatek.  (2017/01/13 10:06)

Kafarek


Proponuję moczyć 12-24 godz. Gotowanie do momentu aż zacznie pękać tj otwierać się . Po odcedzeniu musi obeschnać trochę. Jeszcze cieplawą rozsypać np. na stole lub blacie do ugniatania ciasta i dodać booster lub liquid za pomocą spryskiwacza lub zostawić naturalne. Pakować po 1 kg np. na szybki wypad. Polecam gotować z konopiami i pół szklanki cukru lub miodu (połysk). Można też robić na słono , mięsno,pikantnie itd itp. Kiedyś miałem wyniki na ciężkiej wodzie z podobnymi sposobami ale innym ziarnem przy karpiach i dużych leszczach. Nęcenie 2×tydz po ok 10L ziarna z wywózki. (2017/01/14 13:38)