Jak długo gotować kukurydzę ?

/ 16 odpowiedzi
Witam.
Jak długo gotować kukurydzę? Zerwałem ją z pola. Jest bardzo twarda. Chce ją ugotować i i dodać jakiegoś aromatu.
u?ytkownik61983


Ja kukurydzę najpierw moczę całą dobę a dopiero potem gotuję na małym ogniu, czas gotowania zależy od twardości zerwanej kukurydzy . Woda która ubywa podczas gotowania uzupełniam dolewając i do tego dorzucam aromat , najczęściej kilka ząbków czosnku............ 

Mowa o 2 kg kukurydzy , bo mniejsze ilości możesz zaparzać w termosie i też będzie ok - ej...........

Pozdrawiam...................

(2011/09/29 19:31)

marcinwww


gotuj aż zmięknie i tyle albo zamocz dzien wczesniej przed wyjazdem w goracej wodzie i bedzie ok (2011/09/29 19:55)

berthold


gotuj aż zmięknie i tyle albo zamocz dzien wczesniej przed wyjazdem w goracej wodzie i bedzie ok





nie gotuj do upadłego szkoda energi starczy jak 2-3 minuty zawrze wkładasz gar do worka foliowego aby nie parowało i potem przykrywasz jakąś pierzyną kołdrą czymkolwiek co izoluje ciepło ,tak jak zrobisz to wieczorem to rano jest idealne ,nic więcej ani mniej ,,,,szanuj energię (2011/09/29 20:28)

edyta35


Witam ja namaczam kukurydze oskubana z kolby w zimnej wodzie na 2 doby a po tym czasie gotuję do miękkości ale z reguły to trwa jakieś do pół godziny zależy od kukurydzy, powodzenia i pozdrawiam. (2011/09/29 20:39)

darmaty


witam może to ci pomoże
http://www.wedkarstwotv.pl/artykuly/inne/602-gotujemy-ziarna-kukurydza-ubin-i-konopie (2011/09/29 21:26)

wisniak165


Dzięki wszystkim.
Pozdrawiam. (2011/09/30 06:57)

u?ytkownik87383


A więc tak : kupuję 25 kilogramowy  worek kukurydzy paszowej  w składzie pasz , następnie odmierzam potrzebną ilość ( powiedzmy 2 kg ) i wsypuję do garnka - całość zalewam wodą tak aby nieco zakryć ziarno.Kukurydzę moczę nawet i cały dzień , czasem krócej lecz wtedy dłużej gotuję. Kolejny etap przygotowania kukurydzy to uzupełnienie wody , niezbędnej do gotowania , postawienie na gazie i zakrycie garnka pokrywą. Kiedy ziarno zaczyna się gotować (wrzeć) , mieszam chochlą i zmniejszam płomień palnika gazowego.Gotuję aż kukurydza zmięknie choć nie całkiem , chyba coś ok 1 godziny. Wodę uzupełniam wrzątkiem. Tak przygotowana kukurydza ma naturalny "zbożowy" aromat , dlatego nie dodaję już żadnych atraktorów. (2011/09/30 14:56)

zbynio5o


Czy gotował ktoś kuku na parze, w garach ala Zepter ? Albo w szybkowarze ?

Ciekawe jak to sie sprawdza ?

(2011/09/30 15:48)

major94


A da sie zrobic tak, ze raz ugotujemy kukurydze, zabarwimy, przyprawimy jej czesc wsadzimy do sloika razem z woda, zamkniemy sloik i zostawimy na nastepny wyjazd na ryby? Czy sie popsuje? (2015/05/15 13:32)

silstar


Ja za dużo ugotujesz to masz opcje 3:
1) Odsączyć wodę, włożyć w woreczki i do zamrażarki. Mi tak leżakuje kilka miesięcy
2) Do słoika 1l, dolać wody. Słoik so garnka do góry dnem, wody w garku do 3/4 wysokości słoika i gotować 2o min. Niektóre takie słoiki mam już 1 rok i teraz jak je otwieram to są ok.
3) Jak jedziesz na ryby w przeciągu kilku dni to możesz spokojnie zostawić kukurydzę w lodówce. Jak trochę skiśnie to nic nie  szkodzi. Rybom to nie przeszkadza. Sprawdziłem na sobie. Bogdan Barton też tak robi. (2015/05/15 14:46)

major94


Dzieki wielkie za odpowiedz. Nie zawsze jest czas zeby szykowac kukurydze przed wędkowaniem wiec wypróbuję patent ze sloikiem. A co do lekko kisnacej kukurydzy to slyszalem, ze uwielbiają ja amury. (2015/05/16 08:36)

berthold


A więc tak : kupuję 25 kilogramowy  worek kukurydzy paszowej  w składzie pasz , następnie odmierzam potrzebną ilość ( powiedzmy 2 kg ) i wsypuję do garnka - całość zalewam wodą tak aby nieco zakryć ziarno.Kukurydzę moczę nawet i cały dzień , czasem krócej lecz wtedy dłużej gotuję. Kolejny etap przygotowania kukurydzy to uzupełnienie wody , niezbędnej do gotowania , postawienie na gazie i zakrycie garnka pokrywą. Kiedy ziarno zaczyna się gotować (wrzeć) , mieszam chochlą i zmniejszam płomień palnika gazowego.Gotuję aż kukurydza zmięknie choć nie całkiem , chyba coś ok 1 godziny. Wodę uzupełniam wrzątkiem. Tak przygotowana kukurydza ma naturalny "zbożowy" aromat , dlatego nie dodaję już żadnych atraktorów.







nie kombinuj aż tak , do gara wsypuj tylko 1/3 kukurydzy ( 10 litrowy gar to 3 kg kukurydzy) zalej do pełna wody( bo potem pęcznieje ) wstaw na ogień jak się zagotuje nie więcej jak 1-3 minuty ściągaj z ognia wstaw to do starej pierzyny-kołdry na całą noc a rano masz totalnie pełny gar kukurydzy i prawie zero wody -to jest najlepsza metoda a nie jakieś durne gotowanie i marnowanie prądu czy gazu (2015/05/16 11:51)

major94


A czy w sloikach tak jak kukurydze można przechowywac pęczak i pszenice? (2015/05/17 09:54)

kuba81


ja zawsze gotuje w szybkowarze, na gazie do wrzenia wody i wyłączam gaz zostawiam na jakiś czas godzinka czy coś. temperatura i ciśnienie zrobią swoje. (2015/05/17 12:26)

Kafarek


Proponuję moczyć 12-24 godz. Gotowanie do momentu aż zacznie pękać tj otwierać się . Po odcedzeniu musi obeschnać trochę. Jeszcze cieplawą rozsypać np. na stole lub blacie do ugniatania ciasta i dodać booster lub liquid za pomocą spryskiwacza lub zostawić naturalne. Pakować po 1 kg np. na szybki wypad. Polecam gotować z konopiami i pół szklanki cukru lub miodu (połysk). Można też robić na słono , mięsno,pikantnie itd itp. Kiedyś miałem wyniki na ciężkiej wodzie z podobnymi sposobami ale innym ziarnem przy karpiach i dużych leszczach. Nęcenie 2×tydz po ok 10L ziarna z wywózki. (2017/01/14 13:38)