Zaloguj się do konta

Jak było dzisiaj na grzybach

utworzono: 2011/07/24 09:51

Uwaga! Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

edyta35

[2011-07-24 22:29]

edyta35

[2011-07-24 22:32]

wojtek1619

edytko piękne te prawdziwki a jakie młodziutkie  [2011-07-24 23:14]

SLOWAK

:)

bardzo ładny
[2011-07-25 01:45]

perwer

Jak jestem W Rowach nad morzem--rosna tam grzyby zwane Niemkami --takie białe (góra kapelusza letko żółtła )----wyglądaja jak muchomory.Miejscowy sasiad je zbiera i gada że pyszne-----my za żadnego grzyba nie chcemy ich spróbować ---jakieś takie podejrzane .

Z ewenemętów dodam że chłopina raz przytargał takie z czerwonym kapeluszem  i mówia czy mamy ochote spróbowac--moja gada że zwariował  ha ha  muchomorami nas czestuje.
Po tem powiedział ze to wygląda jak muchomor ,ale  nie jest --wymienił nazwe ,ale nie pamietam---odmianą tego grzyba tez jest zielony kapelusz--może ktos zajarzy (nazwa chyba na litere S -może się myle)

Na grzybkach trzeba sie znac --ja niestety tylko kozaczki,maślaczki,prawdziwki,kurki i inne...popularne...
[2011-07-25 07:23]

Majster 81

Zieleniatka
[2011-07-25 08:49]

jacenty75

Witam,

Edyto czy te prawdziwki to "latosie" tegoroczne? Piękne z nich laleczki. U mnie jedynie kurki w dużych ilościach i pierwszy podgrzybek się zaplątał. Pozdrawiam.

[2011-07-25 09:04]

Pawelski13

Wracając z tatą z rybek w sobotę, "zahaczyliśmy" o las - nazbieraliśmy ładnych kurek, kilka prawdziwków, szarych kozaków i sporo podgrzybków - dziwne było tylko to że kompletny brak młodych grzybków - te które znaleźliśmy były wyrośnięte - ale jak na początek i późną jak na grzyby porę dnia - wynik zadawalający;)

 

[2011-07-25 09:33]

zyga1949

Jak jestem W Rowach nad morzem--rosna tam grzyby zwane Niemkami --takie białe (góra kapelusza letko żółtła )----wyglądaja jak muchomory.Miejscowy sasiad je zbiera i gada że pyszne-----my za żadnego grzyba nie chcemy ich spróbować ---jakieś takie podejrzane .

Z ewenemętów dodam że chłopina raz przytargał takie z czerwonym kapeluszem  i mówia czy mamy ochote spróbowac--moja gada że zwariował  ha ha  muchomorami nas czestuje.
Po tem powiedział ze to wygląda jak muchomor ,ale  nie jest --wymienił nazwe ,ale nie pamietam---odmianą tego grzyba tez jest zielony kapelusz--może ktos zajarzy (nazwa chyba na litere S -może się myle)

Na grzybkach trzeba sie znac --ja niestety tylko kozaczki,maślaczki,prawdziwki,kurki i inne...popularne...

Prawdopodobnie chciał Was poczęstować muchomorem cytrynowym lekko trujacy grzyb po obróbce kulinarnej /obgotowaniu/ jadalny i smaczny,ale jak ktoś sie nie zna lepiej nie zbierać bo można pomylić ze sromotnikiem.
[2011-07-25 09:46]

witam czy w wielkoposce pokazały już się grzyby jeśli tak proszę o podpowiedź pozdrawiam
[2011-07-25 10:16]

slawekryska

Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?
[2011-07-25 12:50]

perwer

Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?

Bingo......właśnie to---jak muchomor z takim czerwonym kapeluszem....podobno dobre,ale najpierw litra musiałbym obalić żeby tym zagryść.
[2011-07-25 12:56]

edyta35

Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?

Bingo......właśnie to---jak muchomor z takim czerwonym kapeluszem....podobno dobre,ale najpierw litra musiałbym obalić żeby tym zagryść.

Czemu zaraz po litrze surojadka to bardzo smaczny grzyb , smażony na patelni w całości  jak schab smakuje wyśmienicie . [2011-07-25 21:03]

edyta35

Witam,

Edyto czy te prawdziwki to "latosie" tegoroczne? Piękne z nich laleczki. U mnie jedynie kurki w dużych ilościach i pierwszy podgrzybek się zaplątał. Pozdrawiam.

Witaj  Jacenty niestety to są zeszłoroczne w tym roku dopiero się pokazują,ale osobiście jeszcze nie byłam , bo niestety wygrywają konkurencje ryby , pozdrawiam.

[2011-07-25 21:09]

mielec

Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?

Bingo......właśnie to---jak muchomor z takim czerwonym kapeluszem....podobno dobre,ale najpierw litra musiałbym obalić żeby tym zagryść.


Surojadka vel zielonka heh a jaka marynowana heh inne się nie umywają przy niej w marynacie.
[2011-07-25 21:44]

no super grzybki koledzy i koleżanki zbieracie :) ja tam się wam przyznam że chyba wole hasać po lesie z wiaderkiem od łapania w naszych martwych wodach :) też chciałbym się wybrać ale sam to za bardzo nie mam jak ! 
pozdrawiam i pamiętajcie zbierajcie tylko te grzyby których jesteście pewni :)
[2011-07-25 22:11]

jacenty75

Witam ponownie,

Tak więc po zanęcony powyższymi postami wyskoczyłem dzisiaj po pracy na rekonesans na "mety" prawdziwkowo - podgrzybkowe i cholernie miłe zaskoczenie. W sumie 10 szt. dorodnych prawdziwków okraszonych przystojnymi podgrzybkami (w tym jeden GIGANT). Niestety nie przygotowałem się na taki rozwój wypadków i po ok. 1 godz. komary skutecznie wypędziły mnie z lasu. Ale jutro nie omieszkam powrócić bardziej przygotowanym.

[2011-07-25 23:22]

jacenty75

Po wykoszeniu prawdziwków nastąpiło miłe zaskoczenie podczas powrotu do auta - podgrzybki też sie pokazują!

[2011-07-25 23:25]

jacenty75

A na koniec nokaut - podgrzyb GIGANT. To są właśnie te widoki dla których jak w nałogu wracamy do lasu.

P.S. Dla zainteresowanych wszystkie grzyby zostały zabrane z czego ok. 60% trafiło do suszarki (podgrzyb gigant o dziwo też) reszta była robaczywa.

[2011-07-25 23:31]

mateuszwos

Witam ponownie,

Tak więc po zanęcony powyższymi postami wyskoczyłem dzisiaj po pracy na rekonesans na "mety" prawdziwkowo - podgrzybkowe i cholernie miłe zaskoczenie. W sumie 10 szt. dorodnych prawdziwków okraszonych przystojnymi podgrzybkami (w tym jeden GIGANT). Niestety nie przygotowałem się na taki rozwój wypadków i po ok. 1 godz. komary skutecznie wypędziły mnie z lasu. Ale jutro nie omieszkam powrócić bardziej przygotowanym.


zakochałem się w tej fotce
[2011-07-25 23:34]

mateuszwos

super!!!!



[2011-07-25 23:35]

perwer

Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?

Bingo......właśnie to---jak muchomor z takim czerwonym kapeluszem....podobno dobre,ale najpierw litra musiałbym obalić żeby tym zagryść.

Czemu zaraz po litrze surojadka to bardzo smaczny grzyb , smażony na patelni w całości  jak schab smakuje wyśmienicie .



Edyta po litrze bo na trzeźwo ,ciężko mi patrzeć jak muchomora wpierdzielam...

Wiem że to jadalnie i dobre,ale jak chłopina najpierw przynosi jakies białe muchomory ,po tem dokłada czerwonego --człowiek se mysli seryjny zabójca ha ha ha....
Oczywiście żartuje --te białe to niemki  podobno bardzo pyszne --były juz u nas na patelni ,ale jakoś je ominołem --a do tej surojadki jakos nie mam przekonania.

Pan Edek --tak nazywa sie sąsiad grzybiarz z Rowów --to stary sybirak ,który jadł i przeszedł juz wszystko.Nawet jak sromotnika by wpierdzielił to podejrzewam wrażenia by na nim nie zrobił---a u nas żołądeczki delikatne---ale wątroba moja juz co nieco Ciekawego widziała...
Jednak jak będe nastepnym razem to sie skusze---chyba że jednak nie bedzie to surojadka  i miejscowość Rowy stanie sie dla mnie dosłowna.
[2011-07-26 07:13]

perwer

znalazłem ta niemke w internecie--grzybek fachowo nazywa sie płachetka zwyczajna

oto ona:
[2011-07-26 09:50]

perwer

A co do surojadki to zapodam to;

GOŁĄBEK – Russula

Tylko do przetwórstwa dopuszczony jest gołąbek cukrówka zwany też surojadką czerwoną lub surojadką cukrówką. Ma orzechowy przyjemny smak. Występuje w całym kraju, ale w rozproszeniu, najczęściej w lasach bukowych, innych liściastych i mieszanych. Grzyb łamliwy, łatwo ulega zaczerwienieniu.

Łatwo go pomylić z gołąbkiem wymiotnym.

Podobną do cukrówki wartość i znaczenie ma gołąbek zielonawy, czyli surojadka zielonawa. Istnieje niebezpieczeństwo pomylenia tego grzyba z bardzo silnie trującym muchomorem sromotnikowym, którego łatwo odróżnić po zwisającym pierścieniu osadzonym w górnej części trzonu i bulwiastym zgrubieniu z pochwą w dolnej partii trzonu.

Wyjątkowo, jadalne gołąbki można odróżnić po łagodnym smaku od trujących, które mają smak piekący.

 


smacznego;;
[2011-07-26 09:58]

zbynio5o

A ja będe sie modlił za Was, cobyście po wakacjach wrócili na portal

wypoczęci, zadowoleni a przede wszystkim ZDROWI.  Pozdrówka. Zbynio.

[2011-07-26 10:58]