(2011/07/24 22:29)
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
:)
Witam,
Edyto czy te prawdziwki to "latosie" tegoroczne? Piękne z nich laleczki. U mnie jedynie kurki w dużych ilościach i pierwszy podgrzybek się zaplątał. Pozdrawiam.
(2011/07/25 09:04)Wracając z tatą z rybek w sobotę, "zahaczyliśmy" o las - nazbieraliśmy ładnych kurek, kilka prawdziwków, szarych kozaków i sporo podgrzybków - dziwne było tylko to że kompletny brak młodych grzybków - te które znaleźliśmy były wyrośnięte - ale jak na początek i późną jak na grzyby porę dnia - wynik zadawalający;)
(2011/07/25 09:33)
Jak jestem W Rowach nad morzem--rosna tam grzyby zwane Niemkami --takie białe (góra kapelusza letko żółtła )----wyglądaja jak muchomory.Miejscowy sasiad je zbiera i gada że pyszne-----my za żadnego grzyba nie chcemy ich spróbować ---jakieś takie podejrzane .
Z ewenemętów dodam że chłopina raz przytargał takie z czerwonym kapeluszem i mówia czy mamy ochote spróbowac--moja gada że zwariował ha ha muchomorami nas czestuje.
Po tem powiedział ze to wygląda jak muchomor ,ale nie jest --wymienił nazwe ,ale nie pamietam---odmianą tego grzyba tez jest zielony kapelusz--może ktos zajarzy (nazwa chyba na litere S -może się myle)
Na grzybkach trzeba sie znac --ja niestety tylko kozaczki,maślaczki,prawdziwki,kurki i inne...popularne...
Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?
Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?
Bingo......właśnie to---jak muchomor z takim czerwonym kapeluszem....podobno dobre,ale najpierw litra musiałbym obalić żeby tym zagryść.
Witaj Jacenty niestety to są zeszłoroczne w tym roku dopiero się pokazują,ale osobiście jeszcze nie byłam , bo niestety wygrywają konkurencje ryby , pozdrawiam. (2011/07/25 21:09)Witam,
Edyto czy te prawdziwki to "latosie" tegoroczne? Piękne z nich laleczki. U mnie jedynie kurki w dużych ilościach i pierwszy podgrzybek się zaplątał. Pozdrawiam.
Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?
Bingo......właśnie to---jak muchomor z takim czerwonym kapeluszem....podobno dobre,ale najpierw litra musiałbym obalić żeby tym zagryść.
Witam ponownie,
Tak więc po zanęcony powyższymi postami wyskoczyłem dzisiaj po pracy na rekonesans na "mety" prawdziwkowo - podgrzybkowe i cholernie miłe zaskoczenie. W sumie 10 szt. dorodnych prawdziwków okraszonych przystojnymi podgrzybkami (w tym jeden GIGANT). Niestety nie przygotowałem się na taki rozwój wypadków i po ok. 1 godz. komary skutecznie wypędziły mnie z lasu. Ale jutro nie omieszkam powrócić bardziej przygotowanym.
(2011/07/25 23:22)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Po wykoszeniu prawdziwków nastąpiło miłe zaskoczenie podczas powrotu do auta - podgrzybki też sie pokazują!
(2011/07/25 23:25)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
A na koniec nokaut - podgrzyb GIGANT. To są właśnie te widoki dla których jak w nałogu wracamy do lasu.
P.S. Dla zainteresowanych wszystkie grzyby zostały zabrane z czego ok. 60% trafiło do suszarki (podgrzyb gigant o dziwo też) reszta była robaczywa.
(2011/07/25 23:31)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Witam ponownie,
Tak więc po zanęcony powyższymi postami wyskoczyłem dzisiaj po pracy na rekonesans na "mety" prawdziwkowo - podgrzybkowe i cholernie miłe zaskoczenie. W sumie 10 szt. dorodnych prawdziwków okraszonych przystojnymi podgrzybkami (w tym jeden GIGANT). Niestety nie przygotowałem się na taki rozwój wypadków i po ok. 1 godz. komary skutecznie wypędziły mnie z lasu. Ale jutro nie omieszkam powrócić bardziej przygotowanym.
Kolego perwer czy to nie była czasem surojadka?
Bingo......właśnie to---jak muchomor z takim czerwonym kapeluszem....podobno dobre,ale najpierw litra musiałbym obalić żeby tym zagryść.
Czemu zaraz po litrze surojadka to bardzo smaczny grzyb , smażony na patelni w całości jak schab smakuje wyśmienicie .
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
GOŁĄBEK – Russula
Tylko do przetwórstwa dopuszczony jest gołąbek cukrówka zwany też surojadką czerwoną lub surojadką cukrówką. Ma orzechowy przyjemny smak. Występuje w całym kraju, ale w rozproszeniu, najczęściej w lasach bukowych, innych liściastych i mieszanych. Grzyb łamliwy, łatwo ulega zaczerwienieniu.
Łatwo go pomylić z gołąbkiem wymiotnym.
Podobną do cukrówki wartość i znaczenie ma gołąbek zielonawy, czyli surojadka zielonawa. Istnieje niebezpieczeństwo pomylenia tego grzyba z bardzo silnie trującym muchomorem sromotnikowym, którego łatwo odróżnić po zwisającym pierścieniu osadzonym w górnej części trzonu i bulwiastym zgrubieniu z pochwą w dolnej partii trzonu.
Wyjątkowo, jadalne gołąbki można odróżnić po łagodnym smaku od trujących, które mają smak piekący.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
A ja będe sie modlił za Was, cobyście po wakacjach wrócili na portal
wypoczęci, zadowoleni a przede wszystkim ZDROWI. Pozdrówka. Zbynio.
(2011/07/26 10:58)