1- nie musisz opuszczać łowiska po złowieniu 4 linów , mozesz je łowić dalej ale nie możesz zabierać (nikt nie zakazuje podmiany ryb choć to troche nieetyczne)
2- mozesz dalej łowić i liczyć na inne gatunki a nawet zabrać je do domu zgodnie z limitami ( zdrowy rozsądek wskazany czyli nie mrozić , nie rozdawać na siłe ryb)
3-tak możesz mieć tak dużą ilość ryb w siatce ale jak wyżej "umiar wskazany" nasze wody to nie słynna kana galilejska
4- nie ma i nie może być żadnego nakazu opuszczenia łowiska a nawet jeśli jest to proszę się do niego nie stosować bo to że jakiś ARBUZ wymyśli przepis nie znaczy że jak motłoch mamy się go słuchać . Łowisz zgodnie z limitem ilosciowym a dalej poprostu nie mozesz "połąwiać" czyli zabierać i musisz wypuszczać czego nasz RAPR w ogole nie przewiduje , ten regulamin nie przewiduje opcji wypuszczenia wymiarowej ryby jedynie w czasie okresu ochronnego , w wymiarze ochronnym itp itd połamania (2019/06/15 08:21)
Dziekuje...Pytam z ciekawosci bo bardzo zadko uzywam siatki...Ja chodze na ryby,po ryby idzie sie do sklepu!!!Pozdrawiam.... Ale co do podmiany ryb to jest w regulaminie... (2019/06/15 08:30)
w RAPRze z 2016 r. raczej nie było nic o podmianie ale w Polin często lubią się zmieniać przepisy i człwoek musi byc prawnikiem w każdej sprawie heh który punkt o tym mówi ? (2019/06/15 09:11)
Przepraszam w rapr niema... Zmiany regulaminowe w zasadach wędkowania obowiązujące na wodach ogólnodostępnych Okręgu PZW w Katowicach od 2019 r 8.Zakaz podmiany ryb złowionych i przetrzymywanych w siatkach, (2019/06/15 09:25)
Kolega z@mela dokładnie przedstawił już temat. Dodam kilka słów od siebie. Jak to wygląda w praktyce? W poprzednim roku byłem kilkakrotnie kontrolowany. Byli wówczas wędkarze, którzy nastawili się tego dnia na lina i byli wśród nich tacy, którzy mieli już w siatce 4 sztuki. Łowili dalej, kontrolerzy PSR sprawdzili dokumenty, ilość zlowionych ryb i czy są wymiarowe, podziękowali i poszli dalej. Podczas jednej kontroli też miałem już 4 wymiarowe liny i łowiłem dalej płocie, wzdręgi i krąpie i nic nie powiedzieli. Gdybym wtedy złowił kolejnego lina - to najmniejszego pewnie bym wypuścił do wody a tego "nowego" pewnie włożył do siatki. Też mam ze sobą RAPR z 2016 roku i tam nie ma nic o podmianie ryb, ale jest ogólna zasada, że to, co nie jest zakazane, to jest dozwolone. Michaljp - odpowiadając ci na pytanie - myślę, że złowiwszy limit jakichś ryb, to (zgodnie z przepisami) możesz łowić dalej (oczywiście zdrowy rozsądek jest mile widziany). Chyba, że przepisy szczegółowe Zarządu Okręgu PZW dotyczące konkretnej wody mówią co innego. Na przykład u mnie (Okręg Piła) Zarząd ustanowił na wszystkich podległych wodach wymiar ochronny okonia do 18 cm. To akurat wydaje mi się, że jest krok w dobrym kierunku, bo okonia u nas coraz mniej, a cóż to za okonek 15 cm? Według mnie nie jest to ryba do zabrania. Wczoraj złowiłem 17 okoni i zabrałem 5 największych, więc jeśli chodzi o mnie, to bez tego przepisu szczegółowego wiedziałbym jak się zachować nad wodą - do czego wszystkich zachęcam. Pozdrawiam. (2019/06/15 12:49)