Ile przywieszek

/ 6 odpowiedzi
Witam wszystkich!!! moje pytanie może wydać się głupie ale  to tylko dla tego że nie mogę znaleźć  nigdzie przepisów na ten temat!!! Zastanawiam się ile  można stosować przywieszek na jednej wędce łowiąc dorsze z kutra??? I ile jest najlepiej są na to jakieś przepiy a może sprawdzone sposoby!!!
karpiszon24

Witam cie kolego z tego co wiem na morzu możesz łapać na jedną kotwicze i przewieszka z 3 hakami . ale powiem ci że raczej sie nikt do tego nie stosuje łapią na przewieszki z 5 hakami na pilkerze założone 2 kotwice ale ogólnie jeśli nie byłeś jeszcze na możu to przygotuj sie pożądnie i w zależności gdzie jedziesz bo jak na wraki to pilkerów sobie na kupuj tylko nie jakiś tam drogich typu: bora tobiasz i takie tam z dragona tylko najtańsze ostatnio byłem w pażdzierniku i tyko brało na zwykłe złote a na przewieszki nic tylko odstraszał ale to będziesz widział na kutrze co sie dzieje jak nie łapia na przewieszke to nie ma sęau zakładać i tyle. Pozdrawiam (2010/02/26 15:22)

matek1985

Wielkie dzięki za odpowiedź a na morzu już byłem i wybieram się kolejny raz nawet może w marcu!!! pytałem o te przywieszki ponieważ więcej haków w wodzie tym większe prawdopodobieństwo sukcesu choć nie zawsze powiem tak byłem 2 razy za pierwszym razem bez przywieszek łapałem na wypożyczony sprzęt wiadomo w jakim stanie złowiłem 20 dorszy najwięcej na kutrze tego dnia nie wiem czy to mało czy dużo łapałem na czerwonego pilkera dragona (tobiasz) innym razem łowiłem z przywieszkami złowiłem 15 sztuk i myślę że gdyby nie przywieszki było by dużo mniej bo miałem 3 dublety i jedno trio!!! a po drugiej stronie burty gość co złapał najmniej miał 30 dorszy jak się potem okazało byli to koledzy szefa tej łajby i na ławice napływał cały czas jedną burtą tak że z jednej strony najwięcej było 18 a najmniej 4 sztuki a z drugiej najmniej 30 a najwięcej 45 sztuk tak że nie wiem co sądzić o tych przywieszkach!!! jeszcze raz wielkie dzięki za rade!!! a masz może jakieś kontakty na sprawdzone łajby ???? tylko nie takie jak co byłem na niej drugim razem!!! pozdrawiam     (2010/02/26 23:16)

akselek7

Witam cię kolego serdecznie. Ja pływam dopiero od czterech lat próbowałem u wielu armatorów lecz najlepsze wyniki miałem u "Kapitana Pirata" w Świnoujściu. Jeśli zaś chodzi o przywieszki to o ile się nie mylę to przepisy mówią jasno jeden pilker z jedną kotwiczą i max trzy przywieszki po jednym haku. (2010/02/27 08:26)

Hunt eR

Żeby była jasność. Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb Na Morzu zezwala na połów zestawem wyposażonym w dwa haczyki, czyli:
- pilker z kotwicą i przywieszka,
lub
- pilker bez kotwicy (jako obciążenie) i dwie przywieszki. (2010/02/27 20:30)

sacha

Wielkie dzięki za odpowiedź a na morzu już byłem i wybieram się kolejny raz nawet może w marcu!!! pytałem o te przywieszki ponieważ więcej haków w wodzie tym większe prawdopodobieństwo sukcesu choć nie zawsze powiem tak byłem 2 razy za pierwszym razem bez przywieszek łapałem na wypożyczony sprzęt wiadomo w jakim stanie złowiłem 20 dorszy najwięcej na kutrze tego dnia nie wiem czy to mało czy dużo łapałem na czerwonego pilkera dragona (tobiasz) innym razem łowiłem z przywieszkami złowiłem 15 sztuk i myślę że gdyby nie przywieszki było by dużo mniej bo miałem 3 dublety i jedno trio!!! a po drugiej stronie burty gość co złapał najmniej miał 30 dorszy jak się potem okazało byli to koledzy szefa tej łajby i na ławice napływał cały czas jedną burtą tak że z jednej strony najwięcej było 18 a najmniej 4 sztuki a z drugiej najmniej 30 a najwięcej 45 sztuk tak że nie wiem co sądzić o tych przywieszkach!!! jeszcze raz wielkie dzięki za rade!!! a masz może jakieś kontakty na sprawdzone łajby ???? tylko nie takie jak co byłem na niej drugim razem!!! pozdrawiam  

No to Ty i inni złamali przepisy bo limit dorsza to 7 sztuk.Ciekawe jak Cię nazwą inni-szczęściarzem czy .............  

(2010/03/01 09:02)

u?ytkownik22572

Jest dokładnie tak jak pisze Hunter. Ale zazwyczaj niewielu się do tego stosuje. Większość ogarniętych rządzą złowienia maksymalnej ilości dorszy zakłada 3 przywieszki i pilkera, często z dwoma lub więcej kotwicami. Później leżą na dnie okaleczone dorsze.... Armatorzy kutrów nie reagują bo straciliby część klientów. (2010/03/01 09:24)