Ile gliny do jokersa?
utworzono: 2010/09/14 18:11
Mam taki problem iż tak w sobotę 18 wrzesnie mam zawody nad wartą w miejsowosci Ratyn i mój problem tkwi w tym iz niewiem ile gliny dodac do 1/2 litra jakoersa i czy samą gline dodac czy ziemię bełchatowską tez a moze żwir? prosze o pomoc pzd. dla wędkarzy [2010-09-14 18:11]
Zmieszaj 2kg gliny rzecznej z 2 kg gliny wiazacej i to powinno wystarczyc. Ziemi nie dodawaj bo przy takim nurcie kule nie zdaza nawet do dna dotrzec i juz sie rospadna
[2010-09-14 20:35]Z mojego doswiadczenia i obserwacji wynika ,ze martwy jokers wyplywa na powierzchnie wody,a na nurcie odplywa z woda.Dlatego jokersa plucze sie przed uzyciem na specjalnych sitach.Dodanie twardej i grubofrakcyjnej gliny rzecznej i wiazacej spowoduje ze przy klejeniu kul,ktore trzeba mocno scisnac duzo jokersa ulegnie zmiazdzeniu.Skutek bedzie taki jak napisalem wczesniej.Podanie jokersa w ziemi belchatowskiej z dodatkiem kleju spowoduje ze kule beda opadaly a jokers bedzie zywy.Trzeba pamietac ze jokers sluzy do donecania niewielkimi frakcjami w celu utrzymania ryby w lowisku.Inna rzecza jest sens stosowania jokersa na takim uciagu.Moim zdaniem pinka w zanecie rozwiazuje tu sprawe zupelnie. [2010-09-14 21:09]