Ikra sumika - czy jest szkodliwa dla człowieka ?
utworzono: 2011/06/16 14:36
wczoraj złowiłem kilka sporych sumików karłowatych , i mam pytanie czy ich ikra jest trująca albo coś w tym stylu ???
[2011-06-16 14:36]
No na pewno jest szkodliwa dla zbiornika, w którym została złożona, dla człowieka raczej nie ;) [2011-06-16 15:04]
skąd taki pomysł , że ikra mogła by być trująca?
Pytanie zadane przez autora , jest jak najbardziej uzasadnione wszak ponoć krew i śluz tego gatunku jest trująca.
[2011-06-16 22:15]
skąd taki pomysł , że ikra mogła by być trująca?
Pytanie zadane przez autora , jest jak najbardziej uzasadnione wszak ponoć krew i śluz tego gatunku jest trująca.
Człowieku... Co Ty piszesz... Sprawdź, poszukaj u jakiegoś źródła informacje na dany temat a nie wypisujesz rzeczy , które jak się czyta to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać ...
Na jakiej podstawie wypisujesz takie BZDURNE informacje , jeśli możesz to proszę poprzyj je jakimiś dowodami ..
[2011-06-16 22:22]
"Ukłucie ostrym promieniem płetwy, może spowodować silny stan zapalny. Również śluz i krew zawiera substancje toksyczne, które ulegają neutralizacji w czasie gotowania lub smażenia. Mięso sumika uważane jest za bardzo smaczne."
http://www.legnica-kolejarz.pzw.org.pl/wiadomosci/46378/61/uwaga__sumik_karlowaty_w_j_tatarak_
Może i kolega ma racje , w tych czasach internet , biblia , koran...
wszyscy kłamią.
PS. To tylko jeden z przykładów tejże informacji.
[2011-06-16 22:34]
Nie chcę polonizować ale nie wiem skąd takie informacje wzięli..
Jeśli to prawda PRZEPRASZAM ale pierwszy raz się spotykam z takim czymś.
Z byczkiem mam odczynienia codziennie ale pierwszy raz słyszę o czymś takim.
[2011-06-16 22:46]
:)
Najlepiej niech jakiś ochotnik łyknie kilka na surowo to się przekonamy czy to prawda.
[2011-06-17 13:31]
Po obróbce termicznej toksyny raczej już nie działają. Może jakbyś wrąbał na surowo, to byś miał filmy i swój świat w szpitalu. Faktem jest, że po zranieniu się kolcem tej ryby rana się trudno goi, jest bolesna i z obrzękiem. Podobnie jak po krwi węgorza. [2011-06-17 21:03]
Ciekawe jak ów właściwości krwi i śluzu tego gatunku wpływają na żer szczupaka?
[2011-06-18 11:43]