Zaloguj się do konta

Własna hodowla białych robaków

utworzono: 2011/02/18 17:53
xxxxx

Witam,

Myślałem na własną mini hodowlą białych robaków. Zastanawia mnie jednak fakt, że w przypadku ludzi, którzy takie hodowle prowadzą mówią, że jak się robaki pojawią itd. to płukają je w płynie do naczyń ( już po wyciągnięciu). Moim zdaniem ich charakterystyczny naturalny zapach ( śmierdzący) :D powinien bardziej przyciagać ryby :)

Jaka jest wasza opinia na ten temat? 

[2011-02-18 17:53]

mienta

zależy od łowiska jeśli nastawiam się na leszcza to po zakupie robali nie wymieniam trocin ani ich nie myję bo leszcze lubią ten smrodek i chętnie połykają je razem z haczykiem na innym łowisku na którym często łowię muszę je myć i ładować w jakis przyjemny zapaszek bo inaczej nic nawet nie skubnie  [2011-02-18 18:02]

zaku81

wydaje mi się, że lepsze będą nie myte. Fakt, przy wyciąganiu będzie pewnie nie zbyt miło no ale cóż!
[2011-02-18 20:39]

matiuss

Ja ich nie myje.
[2011-02-18 22:24]

GRZENIO75

Witam,

Myślałem na własną mini hodowlą białych robaków. Zastanawia mnie jednak fakt, że w przypadku ludzi, którzy takie hodowle prowadzą mówią, że jak się robaki pojawią itd. to płukają je w płynie do naczyń ( już po wyciągnięciu). Moim zdaniem ich charakterystyczny naturalny zapach ( śmierdzący) :D powinien bardziej przyciagać ryby :)

Jaka jest wasza opinia na ten temat? 

Witam cię.Moim zdaniem płyn do naczyń odpada,ale bardziej martwił bym się o opinię twoich sąsiadów na temat twojej hodowli.Pomyśl czy warto.W KONCU BIAŁE ROBAKI CZY PINECZKA NIE SĄ TAKIE DROGIE.GORZEJ Z DENDROBENĄ.MOŻE TO CUDO HODUJ. Pozdrawiam.
[2011-02-19 00:56]

bobus86

hodowla jak hodowla duzo zachodu przy tym nie ma i mozna wychodowac naprawde poterzne robaki ale przeciez cena nie jast az tak wielka!!!jesli ktos ma checi to czemu nie.co do mycia w plynia to zdecydowanie odpada.najlepsze sa naturalne z wlasnym smmrroodem:)ewentualnie zamiast trocin mozna uzyc jakiekog aromatu jak proszek waniliowy itp,sam tak robie i przyznam ze czasem pomaga:) [2011-02-19 10:38]

Kiedyś prowadziłem taką hodowle robaków ale stwierdziłem że nie warto
po pierwsze po co mi tyle białych? nie nęce nimi więc lepiej kupić parę szt na hak niż sie babrać  w rozkładającym sie mięsie.
Po drugie fakt ,troche taka hodowla śmierdzi .
Po trzecie to nie tak że położysz byle jakie mięso i byle gdzie,aby uzyskać duże larwy o kremowym kolorze trzeba położyć mięso z kościami (największe larwy się hoduje na kościach) w cieniu no i trzeba co jakiś czas je doglądać.

Ps robaków nie płucze sie detergentem aby nie śmierdziały lecz po to aby ja "odtłuścić" aby nie pływały po powierzchni wody.

[2011-02-19 11:17]

popek1993

kolego co do białych robaków to najlepszym sposobem jest położenie kawałka mięsa na podwórku w jakimś pojemniku i poczekanie na młode. gdy będziemy już je mieli zbieramy do innego pojemnika i posypujemy twarogiem po 3 dniach mamy robaki dorastające od 0,7cm do 1,0cm  po czym howamy je do lodówki i robimy tak jeszce kilka razy wtedy masz ich dość dużo aby mieć do zanęty i na haczyk. co do mycia w płynie to nie ma sensu najlepszym sposobem jest nakładanie do razem z kuku wtedu ich wymieszane zapachu zwabiają płotkę leszcz i lina połamania!
[2011-02-19 16:35]

Szczupak11

Witam,

W płynie do mycia naczyni to ich niemyj wystarczy do wiaderka wlać wodę i je tam wrzucić na parę minut ja tak robiłem i mi nie śmierdziały Powodzenia..

[2011-03-16 15:50]